Internet gratuit în spațiile publice? Eșec de proporții al UE! Primăria Constanța, pusă în așteptare. La fel și Hârșova

Primăria municipiului Constanţa anunța la finalul lunii martie a.c. că s-a înscris pe site-ul www.wifi4eu.eu pentru accesarea de fonduri europene în vederea instalării în oraş a unor puncte de acces la internet wireless. Fondurile, în valoare de 15.000 euro, erau acordate pe baza unui cupon care poate fi utilizat pentru achiziţionarea de echipamente noi, dar şi pentru actualizarea echipamentelor vechi sau pentru a le înlocui cu modele noi.

CITEȘTE ȘI:

Primăria Constanța vrea wi-fi gratuit în municipiu

Anunțul Primăriei Constanța i-a motivat pe cei la Hârșova, care au dorit să urmeze exemplul. Prin intermediul inițiativei WiFi4EU, Comisia Europeană a lansat un program prin care dorește să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi în spații publice precum parcurile, piețele și clădirile publice, bibliotecile, muzeele și centrele de sănătate, peste tot în Europa. Bugetul acestui proiect este de 120 de milioane de euro pentru perioada 2017 – 2019 și va fi utilizat pentru instalarea unor echipamente Wi-Fi de ultimă generație în principalele centre de interes public. Cei din Comisia Europeană preconizează că de această inițiativă vor beneficia între 6.000 și 8.000 de comunități locale.

Inițial, selecția trebuia să aibă loc în 15 mai 2018, numai că, potrivit celor de la www.wifi4eu.eu, selecția a fost amânată!

„În ciuda interesului enorm de care s-a bucurat inițiativa, interes care s-a reflectat în numărul mare de înscrieri, Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA) a Comisiei Europene a decis cu părere de rău să anuleze prima cerere de proiecte, lansată la data de 15 mai. În urma unei investigații aprofundate, s-a ajuns la concluzia că solicitanții nu și-au putut depune cererile în condiții de egalitate din cauza unei erori tehnice. Comisia s-a angajat să asigure o procedură bazată pe echitate și încredere. O nouă cerere de proiecte va fi lansată în toamna lui 2018 (data exactă urmează să fie anunțată). Portalul își va relua activitatea de îndată ce se finalizează intervențiile tehnice“, arată sursa citată.

Cu toate acestea, înscrierea în acest program continuă, iar printre autoritățile interesate se numără și cea din Hârșova. Primăria Hârșova a anunțat că s-a înscris în lista localităților ce pot accesa programul WIFI4EU.

„În momentul de față, Primăria Hârșova dă acces liber la internet în piața orașului și așteptăm să se reia procedurile prin Programul WIFI4EU pentru a avea internet gratuit în mai multe locații din oraș“, a primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Schimbări majore în Hârșova! Ionescu promite extinderea rețelei de canalizare și o stație de epurare

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *