Spread the love

Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic de la Capidava… cuvinte mari pentru un proiect care a eșuat! După o lungă perioadă de scandal și de restaurare deficitară la situl de la Capidava, Consiliul Județean Constanța riscă să piardă banii, să nu mai continue lucrările din cauza unor tergiversări întreprinse de Ministerul Culturii.

Colaborarea dintre ministerul menționat și cel al Dezvoltării Regionale (MDRAP) funcționează sublim, doar că lipsește cu desăvârșire! Dacă MDRAP verifică derularea lucrărilor, cel al Culturii bate apa în piuă și, prins la mijloc, Consiliul Județean se află în blocaj! Vicepreședintele CJC, Claudiu-Iorga Palaz, a abordat subiectul, vineri, după ședința ordinară a instituției.

CITEȘTE ȘI:

Palaz a triumfat în CJC în privința proiectului „Capidava”. Contre cu Cristinel Dragomir, care își apăra mandatul: „Nu înțeleg rolul comisiei, e pentru că s-a scris un articol în presă?”

„Această poziție a lor mă face să cred că ori au avut interese economice, financiare, pentru că altfel nu se explică cum blochezi un proiect de asemenea amploare la nivelul Constanței, după care să nu mai dai nici un semn de viață! (…) Proiectul este în gestiunea mea, nu îmi permit să dau drumul la restul de executat și să vină iar nu știu ce băiat să spună că e greșit, să demolăm tot. Nu este corectă această poziție a celor care au blocat și au făcut scandal pe acest proiect! (…) Mie mi se pare o rea credință și îi rog pe cei care au generat acest scandal să prezinte public un punct de vedere: ori demolăm tot, ori continuăm cu ce mai e de executat, pentru că altfel vom fi nevoiți să dăm banii înapoi! Am făcut pașii pentru restul de executat, dar ne-am oprit la licitație, pentru că fără acest aviz riscăm generarea unor noi scandaluri!”, a explicat Palaz.

Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, și-a exprimat încrederea în colegul său și l-a îndemnat să continue demersurile de deblocare a situației.

„Proiectul Capidava este o piatră de moară care atârnă de gâtul CJC. Facem demersuri să continuăm proiectul…”, a spus Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Scandalul escaladează! Consiliul Județean: „Solicităm Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la Capidava”

„Nici la această dată Ministerul Culturii, cu toate că pe site au încă mențiunea că cetatea este făcută în mod necorespunzător și că sunt nereguli în construcția ei, nu ne-au comunicat un raport clar în care să ne spună ce s-a greșit sau ce să refacem din cetate! S-a făcut doar scandal pe povești, dar nimic concret și măsurile pe care trebuie să le luăm! Am un biblioraft de corespondență, nu am primit o hârtiuță de la minister care să spună că e albă sau neagră! Iar, Ministerul Dezvoltării, care verifică derularea proiectului, vine și ne spune să îi lămurim pe oamenii aceia să ne dea un răspuns să continuăm proiectul, că altfel vom da banii înapoi! Suntem blocați de Ministerul Culturii! Am întocmit documentațiile și aș putea să ies la licitație, dar nu pot să fac lucrul ăsta, merg pe restul de executat, numai că există riscul ca la ieșirea pentru restul de executat să vină Ministerul să spună că lucrările sunt proaste și ca să le refac am nevoie de alți bani! Dacă mă apuc să restaurez ce s-a făcut până acum e clar să s-a terminat, nu am nici o șansă să o termin la timp! Este o încurcătură făcută de ei (ministerul Culturii) și nu înțeleg de ce!”, a completat Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de restaurare a cetății Capidava a fost avizat de reprezentanții Ministerului Culturii, atât în faza de studiu de fezabilitate, cât și în cea de proiect tehnic. Mai mult, potrivit CJC, avizele prin care s-a aprobat proiectul tehnic  au fost redactate și transmise spre dezbatere în comisiile de specialitate ale Ministerul Culturii chiar de reprezentanții acestui minister. Potrivit documentelor, în cadrul acestor comisii de specialitate, CJC nu a avut nici un reprezentant. În urma dezbaterilor, Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare al Cetății Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltarii Regionale a aprobat spre finanțare acest proiect, prin programul Operațional Regional 2007- 2013, axa prioritară 5, domeniul major de investiție 5.1, iar CJC a atribuit prin licitație publică executarea lucrărilor.

Potrivit CJC, în toate etapele de execuție proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea  execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ, ceea ce s-a dovedit exact contrar ulterior!

Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului  suspectat de evaziune fiscală.

CITEȘTE ȘI:

Consilierii județeni ai PMP: „Vom iniția un proiect de hotărâre pentru analiza proiectului Capidava, care a fost distrus prin restaurare”

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *