Întâlnire Putin-Lukașenko. Rusia: „NU sunt motive să nu credem explicațiile Belarusului în cazul avionului deturnat…”

Președintele Rusiei Vladimir Putin și omologul său din Belarus Aleksandr Lukaşenko se vor întâlni vineri, în orașul Soci, din Rusia. Într-o declarație de presă a purtătorului de cuvând al Kremlinului, Rusia susține că „nu vede motive” pentru a nu crede explicațiile invocate de Belarus privind deturnarea unui avion civil.

Liderul din Belarus a acuzat, miercuri, Occidentul că „folosește acest moment” ca diversiune pentru a purta „un război hibrid” împotriva lui. Lukașenko s-a justificat spunând că a acționat în concordanță cu normele și regulile internaționale dar că „oamenii răi” încearcă să se folosească de acest episod pentru a-l submina. Autoritățile bieloruse au prezentat luni ceea ce susțin că este textul alertei cu bombă la bordul avionului Ryanair. Un purtător de cuvânt al Hamas a negat că gruparea are vreo legătură cu incidentul.

Kremlinul a afirmat miercuri că nu există niciun motiv de a nu crede explicaţiile Belarusului, care susţine că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, şi nu pentru a aresta un opozant, jurnalistul Roman Protasevici, relatează AFP.

Kremlinul nu vede motive pentru a nu crede declaraţiile liderilor belaruşi”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, o poziţie contrară celor transmise de statele UE şi de SUA, care acuză Minskul că a pus în scenă întreaga acţiune pentru a aresta un critic al regimului. El a anunţat de asemenea că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko se vor întâlni vineri în oraşul Soci din Rusia. „Nu este prevăzută nicio declaraţie de presă”, a spus Peskov, care nu a precizat agenda discuţiilor.

Deturnarea cursei Ryanair de către autoritățile din Belarus pentru arestarea disidentului Roman Protasevici a produs un val de indignare în toată lumea occidentală și a dus la noi sancțiuni împotiva regimului Lukașenko, supranumit și ultimul dictator al Europei.

Așa cum am prezis, oamenii răi care ne atacă din afara și din interiorul țării și-au schimbat metoda de atac asupra statului nostru. Acești oameni răi au depășit multe linii roșii și au renunțat la orice formă de bun-simț sau moralitate umană”, a declarat Lukașenko în fața parlamentului de la Minsk.

Anterior, mai multe companii aeriene europene și nu numai au anunțat că vor evita spațiul aerian al Belarusului, iar Uniunea Europeană a recomandat, de asemenea, evitarea acestuia de către aeronavele care tranzitează Europa. De asemenea, compania aeriană de stat a Belarusului, Belavia a primit interdicție de a mai intra în spațiul aerian al statelor membre UE.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Întâlnire Putin-Lukașenko. Rusia: „NU sunt motive să nu credem explicațiile Belarusului în cazul avionului deturnat…”

  • joi, 27 mai 2021 la 07:27
    Legătură permanentă

    Când dictatorul Lukașenko a văzut că-i groasă, fuge
    repede la tătuca Putina să-i pupe mâna și buka. Jalnic !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *