Întâlnire crucială a coaliției de guvernare, după revocarea de la Sănătate. În ședința liberalilor s-a bătut cu pumnul în masă: Orban: „Susținerea este TOTALĂ pentru Cîțu”

Coaliţia de guvernare urmează să se reunească, luni, în prima şedinţă de la revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii. Premierul Florin Cîţu a decis, miercuri, revocarea din funcţie a lui Vlad Voiculescu. El a anunţat iniţial că interimatul va fi asigurat de vicepremierul Dan Barna, însă acesta a refuzat. Ulterior, prim-ministrul a preluat el interimatul la conducerea Ministerului Sănătăţii.

Liderii USR PLUS au criticat decizia de revocare din funcţie a lui Vlad Voiculescu luată de premierul Florin Cîţu, susţinând că a fost unilaterală. Ei au solicitat o întrunire de urgenţă a coaliţiei de guvernare pentru a discuta despre retragerea încrederii în prim-ministrul Florin Cîţu. La rândul lor, liderii PNL şi UDMR au arătat că nu există altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie şi au subliniat că USR PLUS trebuie să facă o nouă propunere de ministru al Sănătăţii. De asemenea, aceştia şi-au reiterat susţinerea pentru Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că trebuie să mai treacă un timp până la o reuniune a coaliţiei de guvernare, pentru că nu este bine să se poarte discuţii „la cald”. În aceeaşi zi, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a făcut apel la colegii de coaliţie pentru o discuţie calmă în perioada următoare.

Cîțu: Eu fac evaluării miniștrilor, nu partidul!

Mai întâi, luni dimineață, liderii liberali s-au întrunit în cadrul Biroului Executiv. Premierul Florin Cîțu a bătut cu pumnul în masă, în ședința BEX PNL. Cîțu a explicat că există un singur premier și el face evaluările miniștrilor, nu liderii de partid.

Să fie clar: Guvernul are un singur premier, nu există miniștrii evaluați de USR,UDMR, PNL ci de premier. Vlad Voiculescu a administrat foarte prost ministerul, nu au fost făcute nici măcar bugete. În cazul Drulă, dacă data viitoare se mai întâmplă, iau imediat o decizie, fără să mai întreb pe nimeni”, a spus Florin Cîțu, în ședința PNL.

În ședința Biroului Executiv al PNL se discută despre tensiunile din ultimele zile, iar premierul Florin Cîțu l-a luat în colimator pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Florin Cîțu le-a spus celor din PNL că în cazul în care „Cătălin Drulă mai are astfel de ieșiri, atunci voi lua măsuri (…) Nu poți fi în același timp și la guvernare, dar și în opoziție”. De asemenea, Florin Cîțu a transmis un mesaj către toți miniștrii că în cazul în care vor mai exista astfel de derapaje, atunci vor fi luate măsuri. Drulă (USR), a lansat vineri acuzații colorate la adresa premierului Florin Cîțu pe care l-a numit un „zombie politic” care a fost probabil „un pariu greșit” și care folosește metode de tip Belarus.

Orban: Guvernul a fost făcut ZDRENȚE din cauza lui Vlad Voiculescu. USR-PLUS au mofturi

Președintele PNL, Ludovic Orban, intră cu toată forța în cei de la USR-PLUS și trage cu tunul în Vlad Voiculescu. Orban consideră că imaginea Guvernului a fost făcută „zdrențe” din cauza lui Voiculescu, iar cei de la USR-PLUS au acum „mofturi”.

Decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu este salutară! Am rugat de 2 ori în ședința coaliției ca cei de la USR-PLUS să-l schimbe pe Vlad Voiculescu. Guvernul a fost făcut zdrențe din cauza lui Vlad Voiculescu, a fost o catastrofă de management, iar premierul nu se poate schimba când un partiduleț are mofturi”, a spus Ludovic Orban.

După ședința liberalilor, Orban a ieșit cu Cîțu în conferință de presă și a anunțat că premierul beneficiază de susținere totală:

Evident, premierul beneficiază de susținere totală, nu se pune vreo secundă problema schimbării configurației politice. Îndemnul meu este să lăsăm la o parte tensiunile și să guvernăm„, a declarat Orban.

La rândul său, premierul Cîțu a spus că nu voi încălca Constituția pentru nimeni:

Nu s-a cerut o astfel de garanție, dar răspunsul va fi de fiecare dată același: îmi voi exercita acest mandat conform Constituției României, nu voi încălca Constituția pentru nimeni. Le aduc aminte colegilor noștri de coaliție că avem nevoie de un nou ministru al Sănătății, de un ministru competent, este nevoie de un ministru care să rezolve problemele, avem nevoie de paturi la ATI, avem de gestionat o pandemie. Le cer să fie raționali și să guvernăm cât mai bine”, a spus Florin Cîțu.

Rareș Bogdan: Voiculescu a alimentat toate teoriile conspirației! USR-PLUS crede că oculta mondială lucrează împotriva lui

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, consideră că demiterea lui Vlad Voiculescu este o decizie foarte bună, iar faptul că fostul ministru alimentează toate teoriile conspirației, ulterior demiterii, arată că decizia a fost cea corectă.

Le-am spus extrem de clar că este o problemă legat de doamna Moldovan, legat de domnul Voiculescu, le-am spus că deja suferă întreaga coaliție și ne afectează pe toți. Poziția USR-PLUS a fost că vor avea o discuție cu doamna Moldovan, că îl vor susține pe Vlad Voiculescu, dar vor avea o discuție. A doua zi, imediat a venit acel ordin și nu este normal ca premierul să afle din media despre un Ordin emis în Guvernul său. Cei de la USR-PLUS ne-au spus că este o campanie împotriva lui Vlad Voiculescu, că oculta mondială, că PNL își folosește influența în presă pentru a-l demoniza pe Vlad. Am căutat și eu să văd unde își folosește După ce am văzut interviul lui Vlad Voiculescu de la Digi 24 am înțeles încă o dată, dacă mai era nevoie, că decizia lui Florin Cîțu a fost una corectă și nu se mai putea continua așa. Vlad Voiculescu alimentează toate teoriile conspirației, toate lucrurile împotriva cărora noi am luptat. Este grav ca un fost oficial guvernamental să alimenteze un curent venit din Est și să distrugă toate eforturile Guvernului de a stăvili pandemia.”, a spus Rareș Bogdan, înaintea ședinței BEx.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că președintele Klaus Iohannis este „mâhnit și trist” pentru criza care a izbunit în Guvern și n-ar fi dorit să se transforme în pompier de serviciu.

Președintele Klaus Iohannis este un președinte care stă în haina constituțională, este un om care știe exact jocul politic internațional și știe cât de important este PNRR-ul, știe că nu avem nevoie de astfel de sincope, în acest moment. Sunt convins că este extrem de mâhnit și trist pentru ceea ce se întâmplă. Nu ar fi vrut să stingă cu apă un incendiu care nu trebuia să izbucnească.”, a spus Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a declarat luni, la Parlament, că nu se pune problema ca premierul Florin Cîțu să plece din funcție, reiterând faptul că acesta se bucură de sprijinul liberalilor. De asemenea, acesta a dat garanții că scandalul actual din coaliție se va încheia până mâine seară.

„Noi nu avem altă construcție politică posibilă decât cu USR PLUS. (…) Sper ca lucrurile să se calmeze și nu vă pot spune că în seara asta, după coaliție, va ieși fum alb. Probabil ambele partide vor sta pe poziții de forță, dar pot să vă garantez că până mâine seară lucrurile se vor încheia și vom merge în aceeași formulă. (…) Nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. Florin Cîțu este premierul de care are nevoie România, se bucură și de sprijinul PNL. Eu voi propune și un vot de susținere pentru Florin Cîțu pentru a se vedea că suntem în jurul lui. (…) Pe cei de la USR PLUS îi așteptăm să desemneze un nou ministru la Sănătate. Nu cedăm, nu-l schimbăm pe Florin Cîțu, nu cedăm un alt minister decât cele negociate în decembrie, nu am greșit cu absolut nimic”, a spus Rareș Bogdan.

Turcan, în BEx: Oamenii sunt total dezinteresați de meciul politic din coaliție!

Vicepremierul Raluca Turcan a tras un semnal de alarmă, în ședința BEX PNL, și a explicat că oamenii nu sunt interesați de meciul politic din coaliție, ba mai mult, se lasă impresia că „amețim instituțiile”.

Ar fi bine să ne ferim de cuvinte grele, pentru că odată spuse, cuvintele nu pot fi luate înapoi și asta ar fi bine să aplice și colegii de la USRPLUS. Oamenii, în mare majoritate, sunt total dezinteresați de meciul politic din coaliție. Îmi pare rău să spun : pare că batem câmpii, în loc să facem ce-am promis și dacă nu ne potolim, vom pierde enorm ca încredere ca politicieni. Vedem deja creșterea AUR. Funcția de premier nu trebuie golită de pârghii pentru funcționalitatea coaliției. Coaliția nu va funcționa mai bine cu un premier fără autoritate. Orice premier va acționa la fel. Orice acord scris, fără bună credință între semnatari , va fi degeaba. Pare că amețim instituțiile și le golim de conținut, după interes. Pare că este o dorință de a goli de putere funcția de premier și să transformăm toți miniștrii în prim-ministru. Orice premier ar fi acționat la fel: în sensul de a-și exercita autoritatea.”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a transmis un mesaj la responsabilitate și seriozitate din partea coaliției și subliniază că schimbul de declarații între fostul ministru Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu este dăunător.

Cât avem un premier, el trebuie respectat. Coaliția să-și pună picioarele în apă rece, să prezentăm în spațiul public rezultatele pe care miniștrii le au. Oamenii așteaptă responsabilitate, seriozitate și determinare de a aduce la bun sfârșit programul de guvernare. Acest ping-pong de declarații de la un fost ministru către un premier în funcție dăunează foarte grav, nu neapărat persoanelor, ci celor care privesc spre această coaliție care are o treabă de făcut”, a declarat Raluca Turcan, înaintea Bex.

Strategia USR-PLUS: Criză prelungită și presiune pe Florin Cîțu

Liderii USR-PLUS caută soluții pentru a ieși din criza politică, dar în așa fel încât să nu pară că au pierdut total în fața celor de la PNL și mai ales în fața lui Florin Cîțu. În acest context, liderii USR-PLUS îi vor propune lui Florin Cîțu să își ceară scuze public și atunci va avea din nou sprijinul coaliției. Greu de crezut că se va întâmpla așa ceva, tocmai de aceea se merge și pe un plan alternativ. Liderii USR-PLUS vor solicita în continuare demisia premierului Florin Cîțu și, mai mult decât atât, vor prelungi criza de la Ministerul Sănătății. Aceștia ar urma să nominalizeze un ministru cât mai târziu, în termenul legal de 45 de zile.

Pe de altă parte, criza guvernamentală se lasă cu tensiuni şi în interiorul formaţiunii conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş. Oamenii lui Cioloş, din fostul PLUS, au reacţionat vehement, în discuţiile din interiorul partidului, la vestea că Dan Barna s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis. Discuţia dintre preşedinte şi vicepremier ar fi avut loc joi. Barna nu a avut un mandat din partea partidului pentru a avea asemenea discuţii cu preşedintele, la o zi după demiterea lui Vlad Voiculescu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *