Instituțiile de învățământ, obligate să „pună umărul” la colectarea selectivă a deșeurilor. „Riscăm penalități de 300.000 de euro pe zi!”

Parlamentarii s-au certat, miercuri, pe cel mai important subiect al momentului: moțiunea de cenzură. Dincolo de luptele politice, au avut de votat și un proiect de lege care a figurat pe ordinea de zi la Camera Deputaților, inițiat de 56 de deputați și senatori de la… toate partidele! Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice a fost inițiat exact acum un an și arată faptul că România are cea mai mică rată de reciclare din Europa.

CITEȘTE ȘI:

„Producem anual peste 5,8 milioane de tone de deșeuri, 83% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3%! România și-a asumat odată cu aderarea la Uniunea Europeană o cotă de reciclare de cel puțin 50% din hârtia, metalele, sticlele și materialele plastice provenite din deșeuri menajere. Ca urmare a gestionării deficitare a acestor probleme cauzate de depozitele de gunoi neconforme, România riscă sancțiuni enorme din partea Comisiei Europene, întrucât din totalul celor 68 de depozite neconforme din municipiile din România doar 11 au reușit să fie închise de către Ministerul Mediului. Astfel, țara noastră riscă penalități în valoare de 300.000 euro/zi din cauza nesoluționării problemei depozitării și colectării selective a gunoaielor”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, parlamentarii determină instituțiile de învățământ preuniversitar să se alăture efortului:

„Considerăm oportună implicarea unităților de învățământ în procesul de colectare selectivă a deșeurilor. Finalitatea unei astfel de măsuri va fi reprezentată de educarea tinerilor generații în sensul conștientizării riscurilor pe care poluarea le poate avea asupra mediului și inerent asupra sănătății cetățenilor și al creșterii gradului de implicare a acestora în procesul de colectare selectivă a deșeurilor în școli. (…) Astfel, în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile și sălile de sport ar urma să existe coșuri de gunoi colorate pentru deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de metal/plastic și deșeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităților desfășurate de elevi și profesori. (…) În ceea ce privește efortul bugetar, acesta este unul mic raportat la beneficiile pe care le-ar aduce implementarea prezentului proiect de lege. Dacă s-ar investi în medie 1.000 de euro în fiecare unitate de învățământ, impactul bugetar s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro (echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea UE)”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 4 martie a.c. și, miercuri, definitiv de Camera Deputaților cu 238 de voturi pentru și o singură abținere.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.