INSP: În România NU există dovezi ale transmiterii comunitare Omicron

Specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică susțin că „în acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Omicron”. Până în prezent, nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu noua variantă coronavirus. Datele publicate, marţi, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, arată că în săptămâna 52 (27 decembrie – 2 ianuarie)au fost raportate 195 de secvenţieri. Acestea au fost raportate de INCDMM Cantacuzino (90) şi INBI „Prof. Dr. Matei Balş” (105). Dintre acestea, 128 au fost cu varianta Delta, iar 67 de cazuri cu varianta Omicron.

De la prima confirmare a noii variante în România și până în 2 ianuarie, au fost confirmate 92 de cazuri Omicron: 45,6% (42 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1); 7,6% (7 cazuri) se află în 5 focare, toate familiale, însumând 15 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în mun.Bucureşti (4) şi judeţul Prahova (1). Dintre cazurile din focare, pentru 2 a fost menţionat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1). De asemenea, 5,4% (5 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19; 34,8% (32 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, iar 6,5% (6 cazuri) – nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Omicron„, a precizat sursa citată.

Dintre cele 92 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă.

Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecţie a cazurilor de COVID-19 pentru secvenţiere este vaccinarea, aşa încât proporţia de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situaţia din populaţia generală, ci dintr-un grup selectat„, au menţionat reprezentanţii CNSCBT.

Până în prezent, nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.