INSP a alertat TOATE spitalele covid în privința tulpinii Omicron! Arafat are încredere în sistemul sanitar, în fața tulpinii africane. „Apar tot mai multe cazuri de post covid…”

Directorul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, susține că toate spitalele Covid-19 au fost alertate pentru a trimite probe de la cazurile grave pentru a vedea dacă acestea aparțin noii tulpini africane Omicron.

În prezent, în România există 7 laboratoare care efectuează secvențieri, dar capacitatea lor este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 1000 de probe pe zi, altele 200-300 pe zi. Am alertat toate spitalele Covid pentru a ni se transmite probele, în special de la cazurile grave. Vrem să vedem, în primul rând, dacă această tulpină provoacă simptome mai grave. La toate cazurile care se internează medicii vor întreba dacă oamenii au fost în țările africane sau dacă au avut contact cu oameni care au venit din zona respectivă.”, a spus Adriana Pistol.

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit, sâmbătă, despre capacitatea sistemului sanitar de a face față noii tulpini Omicron din Africa.

Pregătirea pentru următorul val oricum se face. Nu stăm liniștiți, chiar dacă suntem în scădere. Sunt și alte soluții, sunt convins că se lucrează asupra lor. Capacitatea, modul în care vom reacționa, încercăm să păstrăm ce am avut. Dacă va crește, vom reactiva ce am avut atunci când era un număr mare de cazuri. Acum 2 zile am dat ordin să se retragă mașinile de la SMURD care au ajutat în București. Oricând putem să revenim și să reactivăm aceste mecaniste”, a spus Raed Arafat.

Prioritatea trebuie să fie corelată, că am avut de suferit. România a vut acces la vaccin din decembrie 2020. Am avut probleme pentru că nu ne -am vaccinat și, din păcate, nu am luat măsuri în timpul verii. Au fost și evenimente, nu are rost să ne întoarcem la ele. Transmiterea a fost accelerată”, a completat și Alexandru Rafila.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că pregătirea pentru următorul val se face, precizând că autorităţile nu stau liniştite chiar dacă acum se înregistrează o scădere a numărului de cazuri. El a precizat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că probabil valul 5 al pandemiei nu va avea legătură cu noua tulpină.

Arafat a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cum ar rezista sistemul medical românesc dacă noua tulpină s-a extinde în România.

Pregătirea pentru următorul val oricum se face şi la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la nivelul nostru, pe partea sectorului de urgenţă, nu stăm liniştiţi chiar dacă acum suntem în scădere la numărul cazurilor. Aici cu siguranţă sunt şi alte soluţii care pot fi implementate, sunt convins că se lucrează asupra lor la nivelul Ministerului Sănătăţii. Am avut şi vizite care au venit cu anumite idei, asta poate se vor discuta acolo. Din punctul nostru de vedere, capacitatea, modul în care vom reacţiona, noi încercăm să păstrăm ce am avut, în sensul în care la momentul în care vedem că începe să crească, să începem să reactivăm anumite mecanisem care acum încet încet nu mai sunt active sau sunt active la minim pentru că avem un număr mai mic de cazuri. Şi ne întoarcem la activarea unui număr mai mare de paturi de terapie intensivă, ne întoarcem la activarea mecanismelor din unităţile de primiri urgenţe, la suplimentarea echipajelor de intervenţie”, a declarat Arafat.

El a menţionat că din Bucureşti acum două zile s-au retras ultimele maşini SMURD şi de victime multiple în Capitală.

„De exemplu, din Bucureşti abia acum două zile am dat acordul ca să se retragă ultimele maşini de SMURD şi de multiple victime, care au fost aduse în Bucureşti pentru a sprijini Serviciul de Ambulanţă şi Smurd Bucureşti. Noi am adus 28 de echipaje care o parte din ele s-au retras aproximativ acum 10 zile şi ultima parte s-au retras abia acum două zile. Oricând, putem să revenim invers şi să începem să reactivăm toate aceste mecanisme”, a transmis şeful DSU.

Şeful DSU a explicat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID.

„Mai e un lucru care trebuie să ne uităm la el foarte bine. Încep să apară din ce în ce mai multe cazuri de post COVID, COVID lung, cum spunem, care necesită atenţie şi îngrijire atentă şi care trebuie găsite soluţii. Asta a fost una din concluziile colegilor din Israel  care ne-au zis că la ei deja văd acest fenomen, că post COVID-ul deja începe să apară în unităţile de primiri urgenţă, începe să apară în diferite zone şi aici recomandare este să se facă anumite clinici de pneumologie, de infecţioase, care să se ocupă de aceste cazuri. Acestea sunt măsuri suplimentare pe care Ministerul Sănătăţii le-a anunţat”, a menţionat Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că valul cinci ar putea să nu aibă legătură cu noua tulpină de COVID.

Probabil că acest val cinci pe care îl legăm de o intensificare a activităţilor în perioada Sărbătorilor şi nu putem să exludem acest lucru, nu o să aibă legătură cu noua tulpină, este prea devreme, dar nu trebuie să excludem în niciun fel faptul că o astfel de tulpină poate să potenţeze agresivitatea unui astfel de val”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP.

Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC.

Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta.

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE. ECDC a cerut ţărilor să facă analize de genom până la urmărirea cazurilor confirmate iar călătorii să nu meargă în zonele afectate. Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată vineri „îngrijorătoare”  de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Această clasificare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta, care domină pentru moment planeta, şi de cele care sunt mai slabe, Alpha, Beta şi Gamma. Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.