Insistențe fără efect: Decontarea transportului școlar, PICATĂ la vot! Circ politic în CJC, Ministerul Educației dă din umeri

Legea 92/2007 a serviciilor de transport public local, modificată în decembrie 2018, dă posibilitatea Consiliilor Județene să acorde decontarea transportului pentru elevi și studenți. De partea cealaltă, consiliile județene din țară, inclusiv cel de la Constanța, anunță că această decontare ar produce o gaură înfiorătoare în buget, pe lângă multe alte aspecte nereglementate de lege.

CITEȘTE ȘI:

La Constanța, subiectul arde de mai multe luni. Asociația Elevilor din Constanța a purtat mai multe discuții cu reprezentanții CJC, a organizat și mai multe proteste și a amenințat cu mai multe plângeri penale.

Consilierii județeni s-au reunit joi pe acest subiect în ședință extraordinară. Liberalii au inițiat un proiect de hotărâre privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți și ceea ce a urmat l-ar fi făcut invidios pe Caragiale.

Au fost 30 de consilieri județeni prezenți la ședința condusă de vicepreședintele Daniel Learciu, iar liberalii și-au susținut cu tărie proiectul. De asemenea, au participat și mai mulți elevi, printre care și președintele AEC, Mihai Tănase.

„Legislația a fost modificată la sfârșitul anului trecut, astfel încât elevii și studenții să poată să circule pe mijloacele de transport în județ, în condițiile în care acest transport să fie subvenționat de autoritatea județeană. Credem că acest proiect este oportun, necesar, oferă niște drepturi elevilor și studenților și credem că aceste drepturi trebuie acordate. Consiliul Județean va avea de lucru din acest moment, pentru că va trebui să modifice caietul de sarcini, regulamente, servicii și alte lucruri, dar asta e treabă de Executiv, pe care domnul președinte și aparatul o vor opera în perioada următoare”, a spus consilierul județean Marian Iordache.

Marian Iordache, consilier PNL

În contextul în care doi consilieri județeni ai PMP au absentat, aspect care s-a simțit ulterior la vot, după cum vom vedea, a participat doar consilierul popular Florin Goidea, care a depus două amendamente și, oarecum, a fost alături de liberali.

„Îmi pare foarte rău, personal, că am ajuns la asemenea situație, de vreo opt luni ne tot fâțâim pentru o chestier care putea fi rezolvată simplu, fără să implice Consiliul. Noi suntem în următoarea situație: copiii au acest drept fără discuție. Problema este că, din punct de vedere tehnic, mai este de lucru. Votul pe care îl dăm noi, dacă va fi „da”, este unul pentru viitor, pentru că trebuie stabilite condițiile, contractul cadru, toate celelalte, care, în acest sens, direcțiile CJ trebuie să urgenteze rezolvarea acestei probleme. Aici nu mai e vorba de politică, pentru că acești copii pot fi PSD, PMP, PNL, ALDE, e vorba de copii, deci ei au în totalitate dreptate. Eu aș considera că trebuie mandatat domnul președinte și CJ, astfel încât să elaboreze aceste normative pentru stabilirea cadrului legal al subvenționării transportului, care să fie cât mai rapid. Nu e o luptă între da și nu și dacă au dreptul sau nu au dreptul. Putem face 100 de hotărâri, atâta timp cât există un proces în instanță, aceasta va trebui să o respectăm”, a spus Florin Goidea, care a propus următorul amendament: patru luni de aici înainte, nu mai târziu de 1 septembrie 2019!

Florin Goidea, consilier PMP

Din discuție în discuție, au adus și liberalii un amendament, prezentat de consilierul Bogdan Bola.

„Noi am discutat ieri în comisiile reunite de specialitate despre un amendament pe care îl facem și acum verbal, ca acest proiect să intre în vigoare în prima zi a lunii următoare adoptării bugetului județean, tocmai pentru a fi destul timp pentru a se începe procedurile necesare. Având în vedere că bugetul național se tot lungește și se va ajunge până în martie, eu cred că de la 1 aprilie va intra în vigoare și acest proiect dacă va fi votat”, a spus Bogdan Bola.

Bogdan Bola, consilier PNL

CJC s-a ținut tare: proiectul este imposibil de aplicat. Donțu (PSD) a deraiat în penibil

În cadrul discuțiilor a intervenit și secretarul județului, Mariana Belu, care a explicat de ce adoptarea proiectului nu poate să aducă nimic benefic.

„La acest moment, proiectul în forma în care a fost redactat, chiar și cu amendamentul domnului consilier Bola, toate aceste proceduri, bine detaliate în Legea 92, nu vor putea fi gata, ca atare, nu vor putea fi puse în aplicare. Domnul consilier Iordache s-a pronunțat foarte corect și a spus că din punctul de vedere al oportunității conștientizăm faptul că putem doar să aprobăm o hotărâre de principiu. Însă, punerea în aplicare este absolut imposibilă, atâta timp cât Legea 92, modificată în decembrie, spune foarte clar că trebuie să aprobăm înființarea serviciului public de transport județean”, a spus Mariana Belu.

Mariana Belu, secretar CJC; Daniel Learciu, vicepreședinte CJC

Speculând momentul în care se vorbea mult și despre nimic, consilierul social-democrat Gheorghe Donțu i-a acuzat pe liberali de inițiative… electorale.

„E limpede că suntem în plin exercițiu electoral. Însăși modul de prezentare a proiectului, care suferă modificări de la minut la minut, din 10 în 10 minute, ba că modificăm așa, ba facem altfel, asta reprezintă faptul că a fost făcut pe picior și în interes electoral. O spun cu prietenie. E corect, aveți tot dreptul să faceți imagine, profitați, este un proiect care s-ar potrivi mai degrabă stângii, adică PSD și l-au însușit cei din dreapta, sunt absolut de acord. Ce nu pot fi de acord, este faptul că el este, așa cum spun comisiile, ilegal, inoportun și nesustenabil și insistăm și tot încercați să găsiți argumente care nu se susțin, că el trebuie pus acum. Cel mai mult mă interesează pentru publicul ăla de acolo, măzgăliții ăia de copii, care nu au nici o vină. Am să le spun ceva: există o lege, care interzice folosirea în clipuri publicitare a copiilor fără acordul părinților”, a spus Donțu.

Gheorghe Donțu, consilier PSD

„Nu e electoral ce faceți acum? Din punctul dumneavoastră de vedere, cum ar trebui să decurgă o ședință de consiliu județean? Cu 30 de proiecte adoptate în câteva minute?”, a replicat consilierul liberal, Marian Crușoveanu.

Elevii s-au enervat: „Mâine dimineață aveți toți plângeri penale!”

Circoteca politică a fost întreruptă de intervenția președintelui AEC, Mihai Tănase, care a avut o intervenție mai puțin recomandabilă în context, anunțându-i pe consilierii județeni că, a doua zi, va ploua cu… plângeri penale.

„Ceea ce ar ajuta elevii ar fi să vă asumați responsabilitatea, să votați pozitiv acest proiect, iar ulterior acesta să fie aplicat. Eu vreau să fac un anunț, că toți consilierii județeni care vor vota împotriva acestui proiect și, implicit, împotriva drepturilor elevilor, mâine dimineață vom intenta o plângere penală împotriva lor”, a spus Mihai Tănase.

Mihai Tănase, președinte AEC

Nici acest moment nu a calmat spiritele, iar consilierul liberal George Niculescu s-a repezit împotriva lui Donțu.

„Eu cred că tinerii pot să spună dacă se simt manipulați de consilierii PNL și nu înțeleg de unde atâta vehemență împotriva consilierilor liberali, care au inițiat un proiect de hotărâre, în conformitate cu Legea 92 și de unde aceste acuzații că încercăm să punctăm electoral? De ce suntem noi acuzați de manipulare, când vrem să le acordăm ce li se cuvine acestor elevi! Nu vedeți că duceți discuția în CJ de la politică la manipulare. Manipularea este un instrument de propagandă, pe care poate dvs. îl cunoașteți mai bine, fiind mai în vârstă ca mine, eu și colegii, fiind mai tineri, nu avem nici o legătură cu propaganda și manipularea”, a spus Niculescu.

George Niculescu, consilier PNL

Replica social-democrată a venit prin vocea Nicoletei Bercaru, director al școlii gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza”.

„Am zis să tac, dar, totuși, nu pot. Dacă eu mă apuc să fac politică în școală, este ilegal. Faptul că acești copii sunt aduși aici, în miezul politicii, este mizerabil! Copiii pe care îi avem aici sunt minori! Vorbesc din punctul de vedere al directorului de școală! Vin și eu cu o întrebare, că atâta punem preț pe nevoia elevilor de a merge cu transportul în comun la jumătate de preț sau gratuit. Nu cred că am spune nu la așa ceva, fiecare avem copii, eu ca director de școală știu mai bine nevoile acestor copii, dar domnilor consilieri – câți dintre dvs. ați fost într-o școală în oraș, de la țară, în adevăratul sens al cuvântului? Nu trebuie să vină ei aici. De câte ori ați fost personal? Ar fi interesant să spuneți ce probleme ați identificat! (…) Sunt părinți care ajung la divorț și trag de copii. Deci, asta facem noi acum cu ei: „e al meu, e al meu!” Și el înclină la o parte!”, a spus Nicoleta Bercaru.

Nicoleta Bercaru, consilier PSD

Liberalii au continuat să precizeze că, în esență, ar putea fi vorba doar de un acord de principiu al CJC, ca un fel de plan de acțiune, cum a precizat Marius Enescu.

„Grupul nostru a inițiat deja un proiect legat de școlile din județ care nu au toalete cu apă curentă. Tot în scopul manipulării! Sunt nouă școli și completăm și la celelalte… Pe de altă parte, eu cred că elevii, dacă le dați voi să participe la comisii, să își facă asociații, atunci ei au dreptul să își exprime punctul de vedere, nu să fie trimiși acasă cu părinții de mână. În altă ordine de idei, apropos de chestiunea manipulării, nu cred că grupul nostru i-a invitat pe copii aici, au aflat de un subiect foarte fierbinte, știu că pentru dvs. reprezintă un cartof fierbinte, dar presiunea pe care am încercat să o exercităm se datorează tocmai faptului că s-a întârziat, după părerea mea, în mod inexplicabil, la implementarea legii modificată în decembrie. Nici vorbă nu am auzit să punem la punct această direcție de transporturi sau cum se numește. Atunci, o soluție este un fel de plan de acțiune, pe care îl putem pune și pe plan cincinal… Adoptarea acestui proiect ar însemna ca toți să fim de acord că, într-adevăr, copiii merită acest lucru. Nu că se poate sau nu se poate. Dacă o dăm de-a dura, o să vedem și probabil când partidul dvs. o să ajungă la procentul laptelui degresat o să vă dați seama mai bine!”, a spus consilierul Enescu.

O intervenție a avut și liberalul George Măndilă, care a respins ideea că elevii ar fi manipulați de PNL Constanța.

„Respingem hotărât afirmația că noi îi manipulăm pe acești elevi și că i-am adus aici. Din ce îmi aduc aminte și în mandatul trecut veneau și, tot așa, au mai fost de nenumărate ori și s-au contrazis cu președintele Țuțuianu și vicele Palaz. Eu nu îi cunosc pe acești copii. Știu că reprezintă o asociație și insistă pe această temă. Atât, nu i-am adus noi aici!”, a spus Măndilă.

Ultima intervenție înainte de vot a aparținut lui Daniel Learciu, care a apărat interesele instituției pe care o reprezintă.

„Consider că a avut o exprimare nefericită (Mihai Tănase – n.r.), nu se poate proceda în plenul lărgit al CJ la asemenea amenințări. (…) Achiesez la părerea doamnei secretar al CJ și înclin cu fermitate să cred că, la momentul acesta, noi nu putem să procedăm la a vota acest proiect de hotărâre. Putem să amânăm, să ne abținem, este un proiect important, CJ a avut întotdeauna deschis dialogul cu această asociație și cu alte asociații. Educația este foarte importantă pentru CJ, dar atâta timp cât nu sunt întrunite condițiile legale pentru a proceda la acest vot, părerea mea este că va trebui să mai așteptăm”, a spus Learciu.

După o pauză de cinci minute de deliberări, proiectul de hotărâre a fost supus la vot, apelul fiind nominal. Chiar și așa, întrebați individual, consilierii județeni au ținut cu partidul și rezultatul final: 15 voturi pentru și 15 abțineri, liberalii beneficiind de sprijinul lui Goidea, însă insuficient. Se poate presupune că, având în vedere mesajul recent al PMP Constanța de apropiere de PNL, prin prezența celorlalți doi consilieri județeni proiectul ar fi putut să treacă. Astfel, în doar câteva zile, PMP Constanța a fost atât de ajutor, cât și împotriva PNL.

Conducerea CJC acuză PNL de manipulare a elevilor

Imediat după ședința de joi, CJC a transmis un comunicat prin care a precizat că Partidul Național Liberal, prin susținerea proiectului ce vizează introducerea subvenției de transport pentru elevi în formula propusă de Asociația Elevilor din Constanța, acționează imprudent.

„Asocierea dintre formațiunea politică și organizația non-guvernamentală este evidentă, fapt ce demonstrează că mișcările de protest organizate în fața instituției publice în urmă cu o săptămână, nu au fost spontane și au avut caracter politic. Consiliul Județean Constanța face precizarea că în prezent există un proces în instanță privind introducerea acestei facilități, motiv pentru care o decizie în acest sens nu poate fi adoptată, în termeni legali”, au precizat reprezentanții CJC.

Ministerul Educației se uită la… alt film

În contextul situație tensionate din județul Constanța, Ministerul Educației Naționale nu are absolut nici o reacție. Mai mult, la mijlocul lunii ianuarie a.c., ministrul Ecaterina Andronescu a efectuat o vizită la Constanța, prilej cu care a anunțat că „sunt banii pentru 2.300 de microbuze”. Aceste microbuze ar putea rezolva măcar în parte cerințele AEC, Andronescu precizând ferm că „în timpul acestui an școlar deja microbuzele vor fi contractate și livrate”.

TOMIS NEWS s-a adresat Ministerului Educației în această privință care ne-a precizat următoarele:

Achiziționarea microbuzelor școlare are ca obiectiv dotarea unităților administrativ-teritoriale în vederea transportului elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din mediul rural, precum și a municipiilor și orașelor care au sate și localități componente.

Condițiile generale în care pot fi utilizate microbuzele de transport al elevilor sunt prevăzute în Regulamentele-cadru privind modul de utilizare a microbuzelor de transport școlar, elaborate de către fiecare inspectorat școlar județean.

Scopul principal al utilizării mijloacelor de transport şcolar este transportul dus-întors al elevilor, între localitatea de domiciliu a acestora şi unitatea de învăţământ în care îşi desfăşoară cursurile.

Alte posibilități de utilizare pentru activităţi cu specific educaţional sunt:

  • ​transportul elevilor cu ocazia manifestărilor culturale şi competiţiilor sportive prevăzute în calendarele de activităţi ale Ministerului Educaţiei Naţionale
  • transportul elevilor cu ocazia vizitelor de studiu;
  • transportul elevilor cu ocazia parteneriatelor şcolare bilaterale naţionale şi internaţionale;
  • transportul elevilor cu ocazia proiectelor educaţionale şcolare şi extraşcolare;
  • transportul cadrelor didactice ale unităţii şcolare la conferinţe, întâlniri de lucru, consfătuiri, însă fără a perturba transportul elevilor către şcoală şi spre domiciliu.

Traseul cu stațiile de îmbarcare şi debarcare pentru elevi este discutat în consiliul de administrație al unității şcolare şi este propus spre aprobare consiliului local. Stațiile de îmbarcare-debarcare pentru elevi, aflate pe diferite tipuri de drumuri (comunal, orăşenesc, județean, local etc.), necesită acordul Autorității Rutiere Române, pentru a fi considerate stații pentru îmbarcare-debarcare persoane. Stațiile de îmbarcare-debarcare, precum și orele de îmbarcare-debarcare vor fi trecute obligatoriu în foaia de parcurs a conducătorului auto (dus şi întors). Îmbarcarea-debarcarea elevilor se va realiza doar în stațiile special stabilite în acest sens. Pentru îmbarcarea-debarcarea elevilor în alte locuri decât cele stabilite și pentru orice eventual incident petrecut cu această ocazie, va fi răspunzător direct conducătorul auto și/sau persoana care decide acest lucru.

Conducerea unității de învățământ poate propune persoane însărcinate cu însoţirea elevilor în mijlocul/mijloacele de transport, în scopul supravegherii acestora și a asigurării condițiilor de securitate. În cazul în care persoanele care însoțesc elevii sunt angajați ai unității de învățământ, directorul emite o decizie în acest sens. În cazul în care persoanele propuse pentru însoțirea elevilor nu sunt angajați ai unității de învățământ (de exemplu: șoferul, părinții etc.) se întocmește un proces-verbal din care să rezulte obligațiile pe care și le asumă în calitate de însoțitori, precum și un angajament din partea acestora.

Sumele necesare pentru achiziţia celor 2.300 de microbuze sunt prevăzute în bugetul bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru 2019, care urmează sa fie aprobat. În aceasta perioadă, Ministerul Educației Naţionale efectuează o analiză pentru a stabili unde vor fi distribuite aceste mijloace de transport, luându-se în calcul prioritățile stringente pentru asigurarea acestui tip de transport”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*