INS: Salariul net din octombrie, mai mare cu 13,7% față de aceeași perioadă a anului trecut! Vișan (PSD): „Dacă cei din opoziție nu au capacitatea de a înțelege datele, le pun la îndoială puterea lor intelectuală!“

Contestată din toate părțile, guvernarea PSD – ALDE primește o mână de ajutor din partea Institutului Național de Statistică (INS), care a publicat marți, 11 decembrie, datele privind câștigurile salariale din ultima perioadă. Potrivit INS, câştigul salarial mediu nominal net în luna octombrie a.c. a fost de 2.720 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 32 de lei (+1,2%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 6.380 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.580 lei.

Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, câştigul salarial mediu nominal net din acest an a crescut cu 13,7%. Indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 9,1%, în condițiile în care rata anuală a inflației a fost de 4,3% în octombrie. Indicele câştigului salarial real a fost de 0,7% pentru luna octombrie 2018 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 193,4%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2018.

„În luna octombrie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic (n.red. – exclusiv activităţile de administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială), nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna septembrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (primetrimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, au notat reprezentanții INS.

Datele publicate de Institutul Național de Statistică au fost comentate pentru TOMIS NEWS și de deputatul de Constanța al PSD, George Vișan, care spus că… matematica nu minte niciodată!

„Cifrele vorbesc! Dacă cei din opoziție nu au capacitatea de a înțelege datele, care sunt foarte evidente, le pun la îndoială puterea lor intelectuală! Cei din opoziție nu fac decât să manipuleze opinia publică, pe cei care nu sunt bine informați și își iau informațiile doar de la ei…“, a spus Vișan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.