INS, revizuire ușoară în sus privind creșterea economică în trimestrul 3. Agricultura, cea mai mare contribuție. Construcțiile, pe minus

Creșterea economică a fost de 0,4% în trimestrul al treilea comparativ cu precedentul, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică, revizuite în sus cu 0,1 puncte procentuale. Față de același trimestru din 2020, produsul intern brut a crescut cu 7,4%, date revizuite în sus cu 0,2 puncte procentuale. Cea mai importantă contribuție a avut-o agricultura, cu un an foarte bun, în timp ce construcțiile au intrat pe minus.

Pe categoria de utilizări,  consumul a fost principalul motor, urmat de variația stocurilor, în timp ce investițiile au avut un impact negativ, alături de exportul net. Produsul intern brut a crescut față de același trimestru din anul 2020 cu 7,4% pe seria brută și de 8,1% pe seria ajustată sezonier. În  primele 9 luni ale lui 2021 avansul este de 7,1% pe serie brută și 6,9% pe seria ajustată sezonier. Față de trimestrul 2 din acest an creșterea ajustată este de 0,4%.

Datele au fost revizuite ușor în sus față de comunicatul cu estimările semnal, dar arată în continuare încetinirea creșterii secvențiale, chiar dacă ritmul anual se menține unul ridicat. Astfel, față de trimestrul 3 din 2020, creșterea a fost susținută în principal de agricultură, cu o contribuție de 2,6 puncte procentuale. Comerțul a contribuit cu 1,8 pp, informațiile și comunicațiile au contribuit cu 0,9 pp. Celelalte sectoare au avut contribuții mai modeste – dintre acestea cel mai important e cel al industriei, cu o cincime din formarea PIB, și cu o contribuție de 0,4 pp la creștere. Sursa: INS Datele pe primele 9 luni arată comerțul (2 pp), industria (1,3 pp), agricultura (1 pp), IT&C (1 pp) drept cele mai importante sectoare în ceea ce privește contribuția la creștere.

Din punct de vedere al utilizărilor,  creșterea în trimestrul 3 din acest an față de același trimestru al anului trecut, a fost susținută în principal de consum (5,6 pp) și de variația stocurilor (3 pp), în timp ce exportul net a avut o contribuție negativă de 1,1 pp, ca urmare a creșterii mult mai rapide a importurilor. Și contribuția formării brute de capital fix – adică investițiile – a devenit negativă (-0,1 pp) în trimestrul 3.

Pe primele 9 luni principalele contribuții vin din consum (4,5 pp), stocuri (3 pp) și investiții (1,5 pp), în timp ce exportul net a substras 1,9 pp din creștere. Trimestrul al treilea nu a fost roz deloc Indicii de volum nu arată o imagine prea optimistă în trimestrul al treilea. Față de precedentul trimestru, s-au contractat industria, construcțiile, IT&C, printre altele, creșterea fiind trasă în sus preponderent de agricultură și comerț. Pe partea de utilizări, creșterea în trimestrul al treilea comparativ cu precedentul a venit din avansul cu 3,7% a volumului consumului, în timp ce volumul investițiilor în capitalul fix a stagnat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *