INS: Producţia industrială a României a scăzut cu peste 12%. Afacerile din domeniu, cu aproape 10%

Producţia industrială a României a scăzut cu peste 12%, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, după primele nouă luni din 2020, faţă de acelaşi interval al anului anterior, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate joi.

În perioada analizată, pe segmentul seriei brute, scăderea a fost de 12,1%, aceasta fiind cauzată de procentele negative înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%). De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 12,8%, din ianuarie şi până la finele lunii septembrie, faţă de primele nouă luni din 2019, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%). Potrivit sursei citate, în luna septembrie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10,0%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3%, la nivel comparativ.

Datele INS arată că în prima lună de toamnă din 2020 producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut faţă de august, cu 1,5%, ca efect al majorărilor consemnate în industria extractivă (+7,7 %) şi industria prelucrătoare (+2%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,3%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost în coborâre cu 0,1%, în această marjă fiind consemnate scăderi în industria extractivă (-8,9%), în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7% şi, respectiv, cu 0,4%. În aceeaşi perioadă analizată, producţia industrială (ca serie ajustată) a scăzut cu 2,8%, din cauza activităţilor raportate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%).

Afacerile din industrie au cunoscut un trend descendent în primele nouă luni ale anului, raportat la perioada similară din 2019, cu o pondere de 9,7%, arată datele INS. Conform statisticii oficiale, publicate joi, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, scăderea înregistrată la nouă luni a fost cauzată de rezultatele negative din industria extractivă (-13,9%) şi industria prelucrătoare (-9,6%). Pe marile grupe industriale scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-34,1%), industria bunurilor de capital (-13,3%), industria bunurilor intermediare (-5,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,2%). La polul opus s-a aflat industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu un salt al afacerilor de 1%. Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie a crescut, în luna septembrie 2020, cu 5,1% faţă de septembrie 2019, datorită industriei prelucrătoare (+5,5%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 9,8%.

La nivelul aceleiaşi perioade analizate, pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18%), industria bunurilor de capital (+15,8%), industria bunurilor intermediare (+5,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,6%). În schimb, industria energetică a scăzut cu 36,5%. De asemenea, la nivel comparativ septembrie vs august 2020, afacerile înregistrate în industrie s-au majorat, pe total, cu 21% ca urmare a activităţilor derulate de industria prelucrătoare (+21,4%) şi de industria extractivă (+8,3%). Raportat la marile grupe industriale, datele INS relevă creşteri în cazul industriei bunurilor de capital (+40,8%), industriei bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,6%), industriei bunurilor intermediare (+14,3%), industriei bunurilor de uz curent (+7%) şi industriei energetice (+6%).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *