INS: Prețurile producției în industria energetică au crescut cu aproape 75%

Prețurile producției industriale (piață internă și piață externă) s-au majorat cu 26,8% în luna octombrie față de aceeași lună a anului trecut, în condițiile în care prețurile producției în industria energetică au crescut cu 74,71% în acest interval, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Față de luna septembrie 2021, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 6,3%.

Potrivit INS, la nivelul pieței interne, indicele prețurilor industriale a înregistrat un salt de 8,69% în octombrie față de septembrie, respectiv de 32,42% în comparație cu luna octombrie a anului trecut. Totodată, în ceea ce privește piața externă, majorările de prețuri au fost în octombrie de 2,06% față de septembrie și de 17,47% față de octombrie 2020.

Pe marile grupe industriale, în octombrie anul curent față de aceeași lună a anului trecut, cele mai importante creșteri ale prețurilor producției industriale au fost consemnate în: industria energetică (+74,71%), industria bunurilor intermediare (+24,13%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+11,21%), industria bunurilor de capital (+8,91%) și industria bunurilor de uz curent (+6,29%).

Raportat la perioada de referință, datele INS relevă faptul că, pe secțiuni de activitate, prețurile au crescut în: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu 69,09%; industria extractivă (+60,32%); industria prelucrătoare (+18,24%) și distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (+7,52%). Cea mai mică creștere a prețurilor în octombrie 2021 față de aceeași lună a anului anterior a fost înregistrată în activitățile de tipărire și reproducere pe suporturi a înregistrărilor, de 1,38%.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.