INS Peste 50% din piața românească de băuturi spirtoase este nefiscalizată: Statul pierde 6,5 miliarde de euro, în fiecare an

Peste jumătate din piața românească de băuturi spirtoase este nefiscalizată. Diferențele majore dintre datele Institutului Național de Statistică și cele ale Comisiei Europene arată că țara noastră nu are control asupra colectării taxelor din domeniul băuturilor distilate sau spirtoase, unde ponderea accizelor în prețul final este semnificativă. România este surclasată la încasări de state cu populație mai mică și acciză infimă. Acest lucru arată că mafia alcoolului a învins în lupta cu statul. Țara noastră pierde în fiecare an 6,5 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, iar piața băuturilor spirtoase are și ea partea leului. Practic, banii care se pierd din TVA reprezintă aproape la fel de mult ca finanțarea PNRR pentru transporturi sau de două ori mai mult ca banii UE pentru reziliență și redresare în domeniul sănătății.

În toate statele Uniunii Europene există rețele de crimă organizată care eludează sistemul de taxare. Diferența totală dintre TVA-ul estimat a fi încasat și cel încasat a fost de 140 de miliarde de euro în 2018 și de 165 de miliarde de euro anul trecut. În 2018, extremele au fost reprezentate de Suedia care a pierdut 1% din TVA și România care a „ratat” încasarea unei treimi din taxa pe valoare adăugată. Rata de încasare de numai 67% reprezintă un record negativ rușinos.

Germania încasează 90% din TVA-ul estimat, Olanda peste 95%, iar Italia peste 75%. Nici comparația cu statele din Estul Europei nu ne este favorabilă: Ungaria colectează peste 90% din TVA-ul estimat, Polonia – 89% sau Slovenia – 96%. Nici măcar cu vecinii bulgari nu putem să ne comparăm. Ei colectează 89% din TVA-ul estimat. Iar aceste cifre pot fi completate și cu alte pierderi rezultate din necolectarea taxelor aferente consumului nefiscalizat din zona produselor accizabile, care include și zona băuturilor spirtoase și care nu se regăsesc în statisticile oficiale.

Institutul Național de Statistică a estimat consumul de băuturi distilate din România la 1,9 l/locuitor (concentrație de alcool 100%). Asta indică 2,3 l de alcool pur consumat de fiecare cetățean cu vârsta peste 15 ani. Realitatea este însă mult mai dură decât cea prezentată de INS. România este pe locul 1 în Europa la mortalitatea atribuită alcoolului. Țara noastră ocupă un neonorant loc 2 în clasamentul statelor europene după numărul de victime ale violenței cauzate de alcool. Același loc 2 este ocupat de România și în clasamentul consumului excesiv de alcool din UE. Pe lângă acestea, România conduce topul bolilor asociate consumului de alcool (ciroza hepatică, hipertensiune arterială, TBC etc). Organizația Mondiala a Sănătății atrăgea atenția încă din 2012 că România are rata cea mai mare a deceselor atribuite consumului de alcool la femei și semnala rate anormale de ciroze hepatice în România.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “INS Peste 50% din piața românească de băuturi spirtoase este nefiscalizată: Statul pierde 6,5 miliarde de euro, în fiecare an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *