INS Harta turistică în 2020: Constanţa, cel mai vizitat judeţ – peste UN MILION de turiști

Anul 2020 conturează pentru prima dată harta turistică a României. Fără turism de business Capitala şi Clujul ies din cărţi. Constanţa a fost cel mai vizitat judeţ în 2020, Braşovul urcă pe doi, iar Capitala coboară pe locul trei. În 2019, Bucureştiul a fost cel mai vizitat oraş din România, atât de turiştii străini, cât şi de cei români, care au venit într-un număr de peste 2 milioane, însă pandemia a detronat Capitala, poziţionând-o pe locul al treilea. Cel mai vizitat judeţ din România în 2020 a fost Constanţa, care a primit peste 1 milion de turişti anul trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Este pri­mul an în care Constanţa reuşeşte să atragă cei mai mulţi turişti, concurând cu Braşovul şi Bucureştiul în ultimii ani. În ultimii ani, Capitala a fost cea mai vizitată de către turişti, dar pandemia a schimbat acest lucru, astfel că în 2020 au reuşit să ajungă doar 560.000 de turişti în Bucureşti. Constanţa, Braşovul şi Bucureştiul s-au lup­tat în ultimii ani în ceea ce priveşte pri­mele poziţii în clasamentul celor mai vizitate ju­deţe, dar Bucureştiul câştiga detaşat, având chiar şi peste 2 milioane de turişti, pe când Braşovul şi Constanţa înregistrau cu un mi­lion de turişti mai puţin.

În 2019, Bucureştiul a fost cel mai vizitat oraş din România, atât de turiştii străini, cât şi de cei români, care au venit într-un număr de peste 2 milioane, însă pandemia a detronat Capitala, poziţionând-o pe locul al treilea. Totuşi, pandemia a schimbat lucrurile, astfel că judeţul de la malul mării deşi a înregistrat mai puţini turişti faţă de 2019, când au sosit circa 1,3 milioane turişti, a reuşit anul trecut să se situeze pe prima poziţie în clasamentul celor mai vizitate judeţe. Pe locul al doilea se află Braşovul, care nu şi-a schimbat poziţia în clasament, dar a atras mult mai puţini turişti. În 2019, circa 1,3 turişti au ajuns în Braşov, pe când anul trecut numărul acestora a fost de doar 715 mii.

Bucureştiul are cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră din ţară, fiind prezente cele mai multe hoteluri de patru şi de cinci stele din România. Deşi hotelierii din Bucureşti şi-au concentrat businessul către turismul de business, care în alţi ani a fost motorul creşterii şi dezvoltării turismului, anul trecut au fost cei mai afectaţi din industrie.

Turismul de business a fost puternic impactat de efectele pandemiei, astfel că, multe companii au renunţat să îşi trimită oamenii în delegaţii sau să organizeze diferite evenimente, ceea ce a însemnat scăderi masive pentru hotelierii de business. Hotelurile din marile oraşe au fost foarte afectate de noile condiţii de lucru adoptate de către companii, astfel că gradul mediu de ocupare nu a trecut de 20% în cazul hotelurilor de lux. Pe lângă faptul că turismul de business a fost cel mai afectat de către pandemiei, revenirea acestuia este estimată a se produce mult mai lent faţă de turismul de leisure. România are doar 36 de hoteluri de cinci stele, cu două mai multe faţă de anul anterior, iar aproape jumătate dintre acestea se află în Bucureşti şi Cluj. Două dintre cele mai mari branduri din piaţa hotelurilor de lux din România sunt JW Marriott şi Intercontinental, ambele fiind în Bucureşti. Capitala este principalul pol de business din ţară, dar şi destinaţia care atrăgea cei mai mulţi turişti străini, cei mai mulţi venind în interes de afaceri. Acest lucru a fost însă schimbat de pandemie, care a determinat autorităţile mai multor state să impună restricţii în privinţa călătoritului.

Constanţa a reuşit să ocupe primul loc în 2020 în clasamentul celor mai vizitate judeţe din cauza faptului că mulţi români au ales anul trecut să îşi facă vacanţa de vară pe litoralul românesc, deşi în alţi ani preferau să călătorească în afara ţării, Bulgaria, Grecia şi Turcia fiind pe primele locuri în preferinţele turiştilor români. La polul opus, cele mai puţin vizitate judeţe de către turişti în 2020 au fost Giurgiu, cu doar 5.700 de turişti sosiţi, Teleorman, cu 6.500 de turişti, şi Călăraşi, 9.900 de turişti.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.