INS: Creştere cu 13 % a Produsului Intern Brut, în trimestrul II. În semestrul I, economia României a crescut cu peste 6 %

Produsul Intern Brut al României a crescut, în trimestrul II, cu 13% pe seria brută şi cu 13,6% pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din anul 2020. În semestrul I al anului, economia a crescut, comparativ cu semestrul I 2020, cu 6,5%, pe seria brută şi cu 6,2% pe seria ajustată sezonier, arată estimările „semnal” publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Seria ajustată sezonier. În trimestrul II 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,8%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o majorare cu 13,6%. În semestrul I 2021, comparativ cu semestrul I 2020, Produsul intern brut a crescut cu 6,2%”, arată datele INS.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2021, fiind revizuită faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 8 iulie 2021.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut, în trimestrul II 2021, a înregistrat o creştere cu 13%.

În semestrul I 2021, comparativ cu semestrul I 2020, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 6,5%.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2021, publicată în comunicatul de presă din 8 iulie 2021. Astfel, rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 102,9% la 102,5%”, potrivit INS.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană. Estimările „semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă, precizează INS.

Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, arată INS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.