Inițiatorul Legii Dobrogei, Christian Gigi Chiru: „Le urez dobrogenilor unitate în gânduri și în fapte”

Senatorul constănțean Christian Gigi Chiru (ALDE), inițiatorul legii Ziua Dobrogei, le urează tuturor dobrogenilor unitate în gânduri și în fapte și îi invită să își conserve valorile și tradițiile, prin recunoașterea acestei zile drept una relevantă pentru destinul nostru, ca popor.

Acesta este al doilea an în care dobrogenii sărbătoresc în mod oficial Ziua Dobrogei.

„Mă bucur ca am inițiat această lege și am dat posibilitatea autorităților locale să sărbătorească în mod oficial revenirea Dobrogei la România. Dobrogenii au, în această zi, motive de mândrie, de bucurie și  este important ca oamenii să își cunoască valorile și să le cinstească așa cum se cuvine”, a declarat parlamentarul constănţean.

Totodată, senatorul Chiru este de părere că autoritățile ar trebui să se implice mai mult în păstrarea valorilor, pe de o parte pentru că este de datoria noastră să ne cinstim trecutul și pe de altă parte, pentru că în acest fel dobrogenii ar fi motivați să își recunoască valorile.

„Sărbătoarea revenirii Dobrogei la România ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru toți dobrogenii, un pretext pentru a-i scoate din casă și pentru a lua parte la momente culturale și artistice special pregătite”, a precizat senatorul Christian Gigi Chiru, inițiatorul legii Ziua Dobrogei.

Anul acesta se împlinesc 138 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă. La finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, preluând administraţia de la Rusia.

La iniţiativa senatorului de Constanţa, Christian Gigi Chiru, la capătul unei anevoioase proceduri legislative, de aproximativ trei ani, Parlamentul României a ratificat legea care proclamă oficial data de 14 noiembrie ca fiind Ziua Dobrogei. Cu această ocazie, autorităţile locale dobrogene vor putea desfăşura orice fel de activitate culturală specifică zonei.

Partea spectaculoasă a aniversării de anul trecut trebuia să o reprezinte cea mai mare horă multietnică, geamparaua dobrogeană, însă tragediile produse în clubul bucureștean Colectiv i-au îndemnat pe constănțeni să serbeze Ziua Dobrogei printr-un omagiu adus victimelor din Capitală.

Anul trecut, Ziua Dobrogei s-a serbat în Piața Ovidiu, unde aproape 200 de constănțeni au aprins lumânări la statuia poetului Ovidiu, un simbol al Constanței, în memoria victimelor de la Colectiv.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*