Inițiativă legislativă, din Constanța, pentru relansarea sportului: parteneriat școli-cluburi pentru depistarea tinerelor talente

Sportul din România, în general, și-a pierdut strălucirea de altă dată și ne oferă tot mai puține motive de bucurie. Fotbalul, în particular, a devenit o competiție ridicolă, cu tribune tot mai goale, cu patroni după gratii și fotbaliști amatori. Cluburile sportive nu mai au centre de copii și juniori și de cele mai multe stadioane s-a ales praful și pulberea. În perioada ceaușistă, sportul era susținut prin politici de stat și se dorea performanță. Revenind la fotbal, în 1978 lua ființă școala de fotbal „Luceafărul”, care aducea valorile într-un loc, practic academia care a crescut cea mai mare parte a jucătorilor din „generația de aur”: Gheorghe Hagi, Gică Popescu, Bogdan Stelea, Marius Lăcătuș, Gabi Balint ș.a. Inițiatorii gândeau că nu poți să ai sport de performanță fără sport școlar, fără o structură de organizare.

Dincolo de fotbal, care ne-a oferit o nouă dezamăgire la Campionatul European, în această vară am mai primit o lovitură: România nu a convins nici la Jocurile Olimpice de la Rio, cu doar o medalie de aur, una de argint și trei de bronz, terminând pe rușinosul loc 47, la competițiile pe care în anii 1980 și 1990 le domina categoric, fiind constant prezentă în top 3.

Totodată, de la Revoluție și până azi nici un Guvern nu a avut sportul printre prioritățile sale, în ciuda faptului că acesta a fost poate cel mai bun ambasador al României de-al lungul timpului. Revenind la fotbal, noua strategie a FRF presupune, pe foaie, crearea unor departamente de scouting, obligativitatea de a avea jucători în teren la meciurile din primele trei eșaloane și înființarea unor academii de fotbal regionale. Nici un rezultat la mai mult de doi ani de la alegerea noii conduceri a FRF.

Toată lumea din sport militează pentru centrele de copii și junior, însă nimic concret! S-a vorbit mult despre ele în 26 de ani, însă aproape totul a rămas la nivelul discuțiilor. Singurul care a clădit de la zero o academie profesionistă este Gheorghe Hagi. Într-o țară normală, ar fi trebuit să fie o piesă într-o structură națională, însă departe de această situație. Școlile particulare de fotbal și-au luat nume de echipe mari, pentru a atrage copiii, care doar fac mișcare, neavând nici o perspectivă după terminarea junioratului. Aceste școli nu caută rezultate, ci doar să supraviețuiască din taxele pe care le plătesc părinții. Cu alte cuvinte, fotbalul a intrat în atmosfera sporturilor costisitoare și vedem mai mult fenomenul, mai puțin emoțiile pe care le aveam cândva.

Putem asista la renașterea centrelor de copii și juniori?

Deputatul constănțean Florin Gheorghe (PSD) a luat în calcul și această strategie a școlilor sportive când a elaborat proiectul de lege care dă posibilitatea şcolilor să organizeze ore facultative de sport sâmbăta, în parteneriat cu cluburile sportive.

„Proiectul de lege prevede ca elevii să aibă două ore suplimentare de sport în ziua de sâmbătă. Aceste ore sunt oarecum opționale, dacă un părinte nu dorește ca fiul sau fiica sa să facă aceste ore face o cerere către director și spune că nu e de acord, cum e la ora de religie de exemplu. Am prevăzut în proiectul de lege ca școlile să poată face opțional acorduri cu cluburile sportive, un parteneriat, cum ar fi cu Farul Constanța, ca jumătate dintre elevi să facă fotbal, jumătate baschet să spunem. Pe lângă profesorii de la școală să vină antrenori de la cluburile sportive și să fie și o arie de selecție pentru viitori sportivi de performanță ai României. În mare, cam asta ar fi ideea, pe lângă faptul că, astăzi, copiii stau cu ochii în calculatoare și în televizoare și tablete, am zis că e bine să îi mai rupem din mediul acesta și să facă mai mult sport, pe de-o parte, iar în al doilea rând sunt părinți care își duc copiii regulat la diverse discipline sportive. Adică, pe cel mic îl duci la tenis în Mamaia și pe cel mare la baschet la CET! Poți să faci la școală, îi duci pe amândoi, pentru că fac aceleași discipline care le plac lor, în interiorul școlii sau al clubului sportiv! (…) Noi când eram mici nu aveam desene, jocuri, nimic. Toată ziua jucam fotbal, baschet, ne alergam… Este și acest aspect de care am ținut cont: gândește-te că acum a ajuns un lux să duci copilul la un sport! Dacă vrei să îl duci la Hagi primul antrenament e gratis, apoi îți cere 1.200 lei pentru echipament și apoi câte 100 lei pe lună. Câți părinți au banii ăștia să își ducă copilul? Sunt copii talentați care sunt mai săraci, ce șanse au copiii aceștia să îi vadă cineva? Dacă școala are un parteneriat cu un club sportiv, vine un antrenor și îl vede pe cel talentat. Înainte veneau în școală de la cluburile de sport și căutau talente, acum nu mai vin”, a spus deputatul Florin Gheorghe, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul a fost depus săptămâna trecută în Parlament, va intra prima dată la Senat și se bucură de susținerea colegilor lui Florin Gheorghe din Comisia de Învățământ. Totodată, proiectul va putea beneficia de unele modificări, prin depunerea unor amendamente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*