Inițiativă a PRO România Constanța: Fermierii beneficiază de SUSPENDAREA RATELOR BANCARE pe o perioadă de până la 18 luni

Deputatul Mircea Titus Dobre și candidatul la funcția de președinte CJ Constanța, Răzvan Filipescu (PRO România), împreună cu ceilalți colegi parlamentari PRO România, au introdus, joi, două amendamente importante pentru completarea OUG 37/2020, privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, prin care fermierii să fie protejați de efectele devastatoare ale secetei.

Prin votul final, de astăzi, de la Camera Deputaților, fermierii vor beneficia de suspendarea plății ratelor bancare pe o perioadă de până la 18 luni, dar fără a depăși data de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare. Facilitățile se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă, conform prevederilor ordinului comun nr. 97/63/2020 al Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Noi am subliniat faptul că producătorii agricoli, care se confruntă acum cu o lipsă acută de lichidități, trebuie să fie susținuți, ajutați să depășească această perioadă critică. Impactul secetei asupra agriculturii este major, din cauza compromiterii totale sau parțiale a recoltelor însămânțate în toamna anului 2019. Activitatea agricolă reprezintă un domeniu vital pentru economie și pentru întreaga populație a României, iar situația actuală riscă să genereze efecte sociale, pe fondul restrângerii activităților și desfacerii contractelor de muncă în domeniu, care ar putea genera blocaje economice și financiare, cu efecte asupra circulației monetare și a băncilor, dar mai ales efecte directe asupra industriei alimentare românești”, a declarat candidatul la funcția de președinte CJ Constanța, Răzvan Filipescu.

Producătorii agricoli afectați de secetă trebuie să fie ajutați pentru că acum au ajuns în imposibilitatea achitării furnizorilor de inputuri în agricultură. Neavând bani, nu mai pot onora contractele de arendă, ceea ce va genera efecte asupra surselor de venit ale proprietarilor de teren agricol. De asemenea, nu mai pot achita ratele scadente pentru finanțarea activităților curente în agricultură, a echipamentelor și utilajelor agricole, a terenurilor agricole și a spațiilor de depozitare.

„Le mulțumim colegilor din celelalte partide care au fost alături de noi și au votat proiectul de lege. Pentru agricultorii din România am introdus aceste două amendamente esențiale, care ar trebui să fie susținute și votate de toate partidele politice, pentru că nu este vorba despre campanie electorală, ci despre salvarea agriculturii și a oamenilor din acest sector de activitate. De asemenea, rugăm colegii din celelalte partide, în special din PNL – care au votat ÎMPOTRIVĂ, să nu atace la Curtea Constituțională această lege, pentru că nu ar face decât să prelungească agonia fermierilor care oricum au deja foarte multe probleme, în acest moment”, a completat deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre.

Dobrogea, lovită de SECETĂ!

PRO România face un apel la solidaritate, pentru a veni împreună în sprijinul agricultorilor români. Susținerea acestora înseamnă susținerea agriculturii din România și a întregii economii, mai ales acum, când la nivel mondial deja se dezbate problema unei posibile crize alimentare, în viitorul apropiat, dacă nu vor fi luate toate măsurile necesare pentru a proteja producția agricolă și industria alimentară.

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei, relevă prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 22 – 28 aprilie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei”, precizează agrometeorologii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.