„Înghesuială” în Parlament pentru DESFIINȚAREA Secției de anchetare a magistraților. Stelian Ion: „Guvernul PNL nu se grăbește să renunțe la structura creată de Dragnea”

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, a anunțat vineri că parlamentarii Uniunii au depus la Parlament două proiecte de lege care vizează legile justiției. Unul dintre proiecte se referă la desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, instituție creată pe vremea și la dorința lui Liviu Dragnea.

USR a intenționat încă de la nașterea Secției să o desființeze și, astăzi, au făcut un nou pas în acest sens. Deputatul Stelian Ion, inițiator al proiectului, a arătat că Secția și-a demonstrat inutilitatea.

„Am susținut că secția specială pentru anchetarea magistraților trebuie desființată, iar legile justiției trebuie puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția. Suntem consecvenți. Astăzi, USR a depus două proiecte de lege în acest sens. Proiectul anterior pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost respins în Parlament de majoritatea controlată de PSD, iar Guvernul PNL nu pare să se grăbească să renunțe la acestă structură creată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe procurori și judecători. Am inițiat un nou proiect de lege împreună cu colegii mei, președintele USR, Dan Barna, deputatul USR Silviu Dehelean și senatorul USR George-Edward Dircă. Am luat în calcul nu doar faptul că desființarea secției este cerută de Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția, ci și eșecul de proporții al acestei structuri: din 417 dosare soluționate anul trecut, 415 au fost clasate și doar în două s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați”, a transmis Stelian Ion.

Pentru desființarea acestei Secții este, cu adevărat, o înghesuială. Tot vineri, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a depus în Parlament proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. Birchall precizează că, în urma unui raport cerut în calitate de ministru al Justiției, s-a ajuns la principala concluzie potrivit căreia „trebuie desființată SIIJ, în regim de urgență, existând și suspiciunea că Secţia Specială a fost înființată tocmai ca să transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, care ar putea fi mai predispusă intervenţiilor şi presiunilor exterioare, de ordin politic, decât o instituţie consacrată şi consolidată în timp precum DNA”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *