Înfrângere pentru Iohannis: impozitul specific adoptat definitiv de Parlament. Inițiatorul Dobre: „Mă bucur că au înțeles colegii ce înseamnă turism”

Proiectul de lege privind impozitul specific unor activități, inițiat de deputatul constănțean Mircea Titus Dobre (PSD) a fost adoptat inițial pe 28 iunie a.c., în Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Pe 28 iulie, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind impozitul specific pentru persoanele juridice care care desfăşoară activităţi în domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică.

Președintele considera că se impune reexaminatea actului normativ pentru că nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor, adică necesitatea creşterii încasărilor la bugetul de stat şi promovarea unei etici în afaceri, în special având în vedere importanţa domeniului turismului şi alimentaţiei publice.

Totodată, Iohannis afirmă că avantajul celor care vor plăti mai puţin poate fi interpretat ca reprezentând un ajutor de stat şi a cerut Parlamentului consultarea Comisiei Europene.

„Alocarea impozitului stabilit conform noilor reglementări va fi mai mare decât cea plătită conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiţi agenţi economici, în timp ce alţi agenţi economici vor plăti mai puţin decât în prezent pentru aceeaşi activitate desfăşurată, ignorându-se capacitatea de plată a contribuabilului la sfârşitul exerciţiului financiar”, a subliniat Klaus Iohannis în cererea de examinare.

Atac la Tararache după votul final

Marți, proiectul a intrat din nou la votul plenului Camerei Deputaților, care a tranșat definitiv problema impozitului specific, proiectul fiind adoptat.

Dobre„Eu sunt fericit și încântat că a ieșit! Mai avem de așteptat zece zile pentru promulgare. Au fost niște modificări la proiect, dar nu neapărat din cauza solicitării președintelui Klaus Iohannis, ci datorită faptului că trebuia să ne punem în concordanță cu schimbarea unui ordin de ministru, în privința clasificărilor. Pe 13 septembrie au apărut noțiunile de unitate independentă și unitate impusă. Adică, se referă în special la unitățile de alimentație publică. Într-un complex hotelier ai restaurant, da? Când ai unitate impusă, se ia în considerare că plătești impozitul specific strict la cazare. La un restaurant de 1.000 de locuri să zicem că deasupra ai cinci camere de cazare. Nu îl mai încadrezi la complex hotelier, are doar cinci camere, nu poate să plătească impozitul specific la cazare, când el are un mastodont de evenimente jos! Va plăti impozitul specific pe cazare și, separat, pe restaurant, că e unitate independentă. (…) Nu mă duceam să mai spun ceva la microfon, dar nu puteam nici să îl las pe domnul Mihai Tararache să își expună punctul de vedere, când nici măcar nu își trecuse numele pe lista semnatarilor pentru proiectul de lege. La co-inițiatori sunt doar PSD, ALDE, UNPR că eram în alianță atunci… singurii care au votat „împotrivă” sunt cei de la UDMR, cu 12 voturi. Nu au fost de acord, e dreptul dânșilor. Mă bucur că majoritatea colegilor au înțeles ce înseamnă turism, le-am mulțumit și e corect să fac acest lucru”, a spus Mircea Dobre (FOTO), pentru TOMIS NEWS.

Potrivit proiectului de lege inițiat de Dobre, la care s-au alăturat alți 116 deputați și senatori, prevede asigurarea „unui tratament fiscal echitabil în mediul economic care să respecte principiul proporționalității, noua modalitate de impozitare aplicabilă contribuabililor din sectorul turistic, restaurante și alimentație publică, va conduce la promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea concurenței neloiale”.

Practic, legea fixează noi metode de impozitare pentru cei care desfășoară activități principale în domeniile: hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, cafenele și care au realizat o cifră de afaceri netă de până la 5 milioane EUR, echivalent în lei.

Potrivit deputatului Mircea Titus Dobre, legea privind impozitul specific în turism și alimentație publică presupune, printre altele, înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit specific pentru societățile din turism (hoteluri, parcuri pentru rulote, campinguri și tabere) și alimentație publică (baruri, restaurante, catering) – conform codurilor CAEN care reglementeaza aceste domenii; hotelierii și proprietarii de baruri și restaurante vor avea o predictibilitate a taxelor pe care trebuie să le plătească (vor avea o sumă fixă de plătit către buget, în funcție de numărul de locuri de cazare, respectiv suprafata utila de vanzare a unitatii), astfel încât vor putea să își construiască o strategie mult mai clară; se va lărgi baza de impozitare, ceea ce va conduce și la o creștere a conformării voluntare, deoarece toată lumea care operează în aceste domenii (turism și alimentație publică) vor plăti impozit indiferent dacă fac profit sau nu.

Iată modalitățile de calcul ale legii care fixează impozitul specific în turism:

calcul1

calcul2

calcul3

calcul4

calcul5

calcul6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*