Spread the love

Sfârșitul de an aduce vești proaste pentru sistemul bancar, dar foarte bune pentru clienții băncilor. Nu mai puțin de trei proiecte de lege au fost adoptate definitiv, miercuri, de Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Primul proiect, privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, este susținut de 89 de deputați și senatori și arată că libertatea de cuantificare a dobânzii dincolo de limita de 50% din dobânda legală între consumatori și comercianți „este complet nerezonabilă și inechitabilă, fiind de natură a dezechilibra grav, în timp, raporturile juridice contractuale”.

„În fapt, în această zonă de așa-zisă libertate contractuală se manifestă cel mai adesea abuzul de putere economică al creditorilor, practicile înșelătoare și contractele toxice ale comercianților și cele mai multe cazuri de ruină sau captivitate a debitorilor simpli particulari în contracte”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 26 februarie a.c. și,miercuri, de Camera Deputaților, cu 187 de voturi pentru, 31 împotrivă, trei abțineri și doi deputați care nu și-au exercitat votul.

Cel de-al doilea proiect, referitor la completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, este susținut de 93 de deputați și senatori (printre care și senatorul constănțean Ștefan Mihu) și arată că utilizarea excesivă a unor instrumente juridice de concentrare a puterii economice „relevă necesitatea instituirii unor garanții legale în vederea apărării drepturilor consumatorilor antrenați, fără voia lor, în aceste operațiuni, mai ales în relația cu colectorii de creanțe”.

„Libertatea contractuală exercitată de pe poziții de putere economică dominantă derapează ușor în abuz de putere economică, iar aceasta ajunge, deseori, să eșueze într-o lipsire de libertate a debitorului captiv în cadrul unor raporturi juridice care îl leagă de creditorul dominant pe perioade mari de timp. Multiplicat la infinit, acest raport juridic de captivitate poate avea consecința risipirii energiei și a resurselor financiare necesare revigorării economiei naționale și poate determina un colaps economic și social”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 26 februarie și, miercuri, definitiv de Camera Deputaților, cu 188 de voturi pentru, 34 împotrivă, patru abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul.

Cel de-al treilea proiect, privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing și instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, este susținut de 70 de deputați și senatori (printre care și senatorul constănțean PSD Ștefan Mihu) și arată că „profesioniștii leasingului și ai creditului, având o forță economică, juridică și tehnică disproporționat de mare în raport cu debitorul, eufemistic denumit partenerul lor contractual, impun debitorului clauze-tip, preformulate, la care debitorul nu poate decât să adere, prin simplă semnătură”.

„O astfel de răspundere, mai ales în cazul în care debitorul este consumator, este în mod evident excesivă și lipsită de orice raționalitate economică, întrucât un debitor căruia i-ar incumba o astfel de enormă răspundere bănească ar fi sau ar deveni rapid un debitor ruinat, ceea ce, de fapt, înseamnă un risc de insolvabilitate pentru creditor”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 26 martie a.c., iar Camera Deputaților, forul decizional, l-a adoptat miercuri cu 190 de voturi pentru, 36 împotrivă, șapte abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul.

Cele trei adoptări de miercuri l-au bucurat peste măsură pe senatorul Daniel Zamfir, un vehement luptător împotriva abuzurilor sistemului bancar și nu numai.

„Astăzi, sigur s-au aliniat planetele pentru cei abuzati de sistemul financiar-bancar și copleșiți de ratele la bancă!!! La Camera Deputaților s-au votat cele trei legi impotriva camatariei și în favoarea debitorilor! E vorba de legea plafonarii dobânzilor, legea retractului litigios și legea leasingului. Vot final, merge la promulgare la presedinte cu tot scandalul uriaș facut de USR și PNL. La Senat s-a votat legea darii în plată cu stabilirea criteriilor de impreviziune!! Bineinteles, PNL și USR au votat împotrivă. #vremdreptate”, a spus senatorul Zamfir.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *