Înființarea Gărzii Civile și realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat, vot NEGATIV în Parlament

Propunerea legislativă privind Garda Civilă şi realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat a fost respinsă, marți, de Camera Deputaților. Inițiativa a venit din partea deputatului PSD Marius Sorin Bota, căruia i s-au alăturat încă 22 de deputați și senatori, în luna ianuarie a acestui an și stipula faptul că scopul este de a „asigura atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite și încurajarea voluntariatului în România și crearea de locuri conexe de muncă, MApN fiind nevoit astăzi să angajeze de multe ori ofițeri sau subofițeri fără nici o pregătire militară prealabilă”.

De asemenea, perioada de desfășurare a stagiului de pregătire ar fi fost considerată vechime în câmpul muncii și voluntarii ar fi primit un certificat de perfecționare profesională pe domeniul în care au fost pregătiți, util pentru angajare.

Guvernul trebuia să se pronunțe până pe 29 septembrie a.c., însă nu a făcut-o și propunerea a primit pe 12 octombrie raport de respingere din partea comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, întrucât aceasta, printre altele, „nu respectă normele de tehnică legislativă nici în ceea ce privește criteriile de precizie, previzibilitate și predictibilitate, fiind de natură a determina apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității rapoartelor juridice în componenta referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”.

Proiectul a intrat, marți, la vot și a primit 268 de voturi „pentru” respingere, doi deputați au votat „împotrivă” și un deputat nu și-a exercitat votul. În acest caz, Senatul este camera decizională.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*