Indicele activității parlamentare: aleșii constănțeni nu au chef de muncă! Excepție: Florin Gheorghe, în top 15

Îi alegem ca să ne reprezinte, iar ei ne obișnuiesc cu orice fel de activități, de cele mai multe ori altele decât cele de legiferare. Parlamentarii, în România, au o imagine profund negativă, aspect care nu mai are nevoie de nici o prezentare, iar, în prezent, a venit momentul raportului. Din totalul de 595 de parlamentari, în prezent sunt activi 357 de deputați și 157 de senatori. Cei mai mulți și-au dat demisia în anul 2016. În anul 2013, 10 demnitari s-au retras, în anul 2014 s-au retras 18, iar în anul 2015 s-au retras 20, în timp ce în ultimele două sesiuni parlamentare s-au retras 33 de deputați și senatori. Cei mai mulți s-au retras ca urmare a schimbării funcției, mai exact 34 de demnitari, alți 30 s-au retras din cauza unor probleme de natură penală, iar alți 17 s-au retras din alte cauze.

Cea de-a patra ediție a Indicelui agregat al Activității Parlamentare a fost realizată de Ana-Maria Ungheanu, absolventă a Masteratului de Relații Internaționale din cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, și de Ana-Maria Iatcu, absolventă a Masteratului de Economie Internațională și Afaceri Europene, din cadrul Facultății de Relații Internaționale, Academia de Studii Economice București.

Pentru monitorizarea activității parlamentare a fost creat un indice cu ajutorul căruia este clasificată activitatea deputaților și senatorilor în actualul mandat, dar și a grupurilor parlamentare. În această ediție, pentru prima dată, autorii – Ana-Maria Ungheanu și Ana-Maria Iatcu – au introdus și clasamentul pe județe, unde Constanța ocupă un loc rușinos: 12!

Indicele activității parlamentare (IAP) reprezintă un instrument de măsură a gradului de implicare și activitate politică a aleșilor poporului în activitățile curente ale forului legislativ al României, și anume inițiative legislative, luări de cuvânt, declarații politice, interpelări și întrebări parlamentare, dar și moțiunile de cenzură semnate.

IAP reprezintă o medie ponderată a principalelor activități parlamentare, calculat după cum urmează:

IAP = IL*30% + LC*25% + DP*20% + ITP*15% + M*10%, unde:

IL – inițiative legislative

LC – luări de cuvânt

DP – declarații politice

ITP – întrebări și interpelări

M – moțiuni

Din cele 42 de județe, Constanța se află pe locul… 12! Cel mai activ județ, din punctul de vedere al valorii medii IAP obținut de senatorii și deputații trimiși în Parlamentul României, este județul Vaslui.

judet

Florin Gheorghe, în topul parlamentarilor

florinValoarea superioară a IAP în cazul ocupanților pozițiilor 1 și 4 este dată de numărul foarte ridicat de luări de cuvânt. Valeriu Zgonea a deținut funcția de Președinte al Camerei Deputaților, drept urmare are 4027 luări de cuvânt. În timp ce fostul Vicepreședintele și actualul Președinte interimar al Camerei Deputaților Florin Iordache are 1786 luări de cuvânt. Deși Valeriu Zgonea este cel mai activ parlamentar, trebuie menționat că acesta nu are nicio întrebare, interpelare sau moțiune semnată. Printre aceștia, se regăsește și parlamentarul constănțean, Florin Gheorghe (PSD) (FOTO), care, astfel, „spală” imaginea rușinoasă a parlamentarilor constănțeni.

florin1

Florin Gheorghe se mai regăsește și în topul celor mai activi 15 bărbați din Camera Deputaților, respectiv pe locul 8.

florin2

Florin Gheorghe nu se află în premieră într-un astfel de clasament. În 2013, a fost cel mai activ deputat contănțean și, în 2014, a atins din nou același obiectiv.

Cel mai harnic grup parlamentar din actuala legislatură este cel al parlamentarilor neafiliați, care are un indice al activității parlamentare de 62,56. Acesta a înregistrat și cea mai mare creștere cu peste 95%, față de ediția anterioară, indicele activității parlamentare al acestora aproape s-a dublat. Totodată, a reușit să depășească indicele grupului PNL, cel care s-a situat pe primul loc în primele trei ediții.

tabel

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.