Indemnizația de creștere a copilului, plafonată la 8.500 lei. SCANDAL în Parlament. Vasilescu: „Doar Germania și România au cea mai mare indemnizație!”

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost adoptat cu mare scandal, marți, de Camera Deputaților.

Practic, deputații au votat favorabil plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la suma maximă de 8.500 lei.

Inițiativa Guvernului a fost condamnată de deputatul PNL, Mara Calista.

„Ne aflăm în momentul în care România are niște probleme grave și pe care le știți. Dacă vom constata că soluțiile pentru creșterea natalității sunt pensionarea cu doi ani mai devreme, suntem într-o gravă eroare. Există femei care contribuie la veniturile pe care le au în momentul acesta. Mamele nu sunt cetățeni de mâna a doua, nu sunt asistate social, sunt femei care trebuie încurajate și stimulate să își întemeieze o familie. Sper ca coaliția majoritară să trateze din ce în ce mai serios acest subiect”, a spus Calista.

Deputatul liberal a primit replica de la ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, apărându-și mandatul prin invocarea faptului că, cel puțin în acest caz, România se poate compara cu Germania.

„Statul nu trebuie să adâncească diferențele sociale și asta am făcut noi. Uitați cuvântul „contribuie” când vorbim de indemnizația de creștere a copilului, că nici o mamă nu contribuie la această indemnizație! Este o formă de ajutor dată de stat pentru a crește copiii în familii, ca părinții să petreacă mai mult timp cu ei. În UE, indemnizația este de 700 EUR, România a luat exemplul Germaniei care are maxim 1.800 EUR! La ora actuală, sunt două țări în UE care au cea mai mare indemnizație: Germania și România! Vi se pare puțin suma de 1.800 EUR? Nu mai există nici o țară în această lume unde să existe indemnizații de creștere a copilului de 35.000 EUR. România a plătit aceste sume! Prin această OUG am corectat o lege și am făcut un act de justiție socială!”, a spus Vasilescu.

Explicațiile ministrului Muncii l-au iritat pe deputatul USR Claudiu Năsui, care a ieșit la tribuna Camerei Deputaților să sancționeze limbajul dublu al social-democraților.

„Reamintesc o declarație de anul trecut a unei colege a dumneavoastră: „Guvernul cifrelor se împiedică în ele, legea trebuie aplicată fără nici o plafonare” – este declarația doamnei Plumb! Apoi, la guvernare, v-ați trezit că oamenii sunt buni de plată! De fapt, nu vă doriți deloc creșterea natalității, ci să măriți cheltuielile structurale ale statului român. În acest caz, v-ați schimbat cu 180 de grade!”, a spus Năsui.

Proiectul de lege stabileşte un plafon maxim al cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului la nivelul de 8.500 de lei și reglementează data de la care se aplică prevederile propuse, respectiv începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017, şi se va aplica în cazul persoanelor aflate în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a celor al căror drept se stabileşte ulterior.

Până la aplicarea ordonanţei, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 25 septembrie a.c. și a ajuns la Camera Deputaților pe 3 octombrie. Marți, votul final a fost de 178 de voturi „pentru”, 94 „împotrivă”, 9 „abțineri” și un deputat care nu a votat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.