INCREDIBIL Unde dai și unde… „bubuie”: În căutarea explozibilului „din Serbia” de la atentatul din Arad, Serviciile secrete au descoperit… POLIȚIȘTII care NEGOCIAZĂ în UNIFORMĂ detonant din țară (PARTEA 1)

Pe 29 mai anul trecut avea loc atentatul cu bombă din Arad căruia i-a căzut victimă afaceristul Ioan Crișan. După două săptămâni, toată mass-media a fost invadată de părerologi transformați în criminaliști și specialiști în terorism cu privire la acest caz, care ne-a adus în „lumea bună” a criminalității organizate. Evident, după opt luni de la atentat, s-a așternut tăcerea și bâlbâiala ministrului de Interne, Lucian Bode, care dă spectaculos din umeri, spre gloria  propriei incompetenței. Cu siguranță există informații referitoare la grupurile infracționale interesate de dispariția afaceristului, polițiștii cu experiență îi cunosc cu nume și prenume, adrese, tot, dar, deoarece ancheta este în desfășurare, momentan nu considerăm oportună prezentarea unei analize. Mult mai interesante sunt însă informațiile care au fost obținute pe parcursul desfășurării acestei anchete!

În prima parte a investigației, chiar înainte de a se stabili natura explozibilului utilizat în atentatul cu bombă, toate serviciile de informații au fost implicate în identificarea surselor pentru substanțele cu dublă utilizare (civil și militar) din zonă. În afară de tradiționalul „de la sârbi”, o ipoteză emisă a fost că acestea proveneau de la carierele din zonă, fiind efectuate mai multe demersuri în vederea identificării contractelor aflate în derulare în regiunea respectivă.

Metoda de sustragere este destul de simplă: După efectuarea forajului, artificierul declară că a introdus o cantitate mai mare de explozibil în incintă, iar substanțele neutilizate sunt folosite, de obicei, pentru efectuarea „la negru” a unor lucrări de mai mică anvergură, în zone izolate, pentru a nu atrage atenția reprezentanților instituțiilor statului român. Pentru ca această metodă de sustragere a explozibilului să fie pusă în practică, este necesară o înțelegere prealabilă între reprezentantul firmei care efectuează forajul și artificier (reprezentantul firmei care are dreptul să utilizeze materialele explozibile).

Reprezentanți ai SRI implicați în anchetă au precizat pentru TOMIS NEWS faptul că au identificat o situație în localitatea Poiana Ilvei (Bistrița Năsăud), în care, cel puțin teoretic, trebuia să își desfășoare activitatea doar reprezentantul unei anumite firme, care avea contracte în derulare cu proprietarii de cariere din zonă, unde se înregistra trafic auto intens cu utilajele a două firme implicate în efectuarea de foraje. Carierele din zonă sunt cunoscute pentru gravele probleme de mediu pe care le cauzează de mai mulți ani și, evident, autoritățile nu au luat nici o măsură. După ce a existat certitudinea că nu exista nici măcar un contract în derulare, care să justifice prezența utilajelor respective în zona carierelor deținute de compania CRH (SC ROMCIM SA), surprizele au început să apară când au fost identificați reprezentanții firmelor care dețineau forezele! Era vorba de firmele deținute de doi polițiști din București, ambii fiind cercetați penal pentru luare de mită, „calitate” ce nu îi împiedica să semneze și să negocieze contracte cu alți antreprenori, deși aparteneța la corpul funcționarilor publici, cu statut special, le interzice desfășurarea acestor activități.

Prima societate, CCO POINT DATA SRL, este controlată de către polițistul Andrei Oțelas prin intermediul doamnei Corina Văcăriuc, aceasta fiind concubină sau o prietenă apropiată a concubinei polițistului. Din datele obținute de SRI, activitatea societății este atât de rentabilă, încât polițistul a considerat necesar să își mai achiziționeze, la începutul lunii ianuarie 2022, încă o foreză în valoare de peste 100.000 euro.

A doua societate, SMARTROC SRL este controlată de finii Elenei Udrea, Daniel și Raluca Niculae, sediul social al firmei fiind situat la adresa lor de domiciliu.

Deși societățile menționate nu se regăsesc în declarațiile de avere ale celor doi funcționari publici din cadrul MAI, se pare că informațiile obținute de către ofițerii Girecției Generale de Protecție Internă sunt confirmate de datele obținute și de către reprezentanții Direcției Generale Anticorupție, în atenția cărora s-au aflat cei doi polițiști, în prezent suspectați de luare de mită.

În dimineața zilei de 25 noiembrie 2021, au avut loc descinderi la Brigada Rutieră București și Poliția Locală Sector 1 din partea DGA. 20 de polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere sunt acuzați de luare de mită, 18 dintre cei suspectați de fapte de corupție ar lucra în teren, pe motoclicletă, unul ar lucra la Biroul Mijloace Tehnice, iar altul la Serviciul Accidente. Printre cei 20: Oțelaș și Daniel Niculae. Întregul lot este suspectat că ar fi luat mită de la șoferi pentru a nu-i amenda după încălcarea regulilor de circulație.

Revenind la cei doi polițiști implicați în afacerile cu explozibili, o situație hilară a reprezentat-o documentarea informativă a unei întâlniri la care au participat Oțelaș și Niculae, în timpul programului de lucru, la sediul firmei Maxam România, când, deși erau în uniformă, aceștia negociau condițiile de derulare a unor contracte între firmele controlate de ei și societatea menționată, care era reprezentată de către directorul comercial Albert Ranete și directorul zonei de vest, Cristian Cozmuța. Deși au existat mai multe informări către conducerea MAI, în care au fost prezentate calitățile antreprenoriale ale celor doi polițiști, până în acest moment s-a evitat cercetarea disciplinară a acestora, existând indicii certe că se dorește mușamalizarea comportamentului ilicit al acestora.

Despre lipsa de sensibilitate a conducerii MAI, precum și despre cercul relațional „pestriț” al celor doi polițiști vom reveni în episodul următor!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *