Incompetența, condiția avansării profesionale. Cazul Constantin Dancu (PARTEA a 2-a) Din sertarele lui Despescu: sponsorizări „babane” la IPJ Constanța, de la firme cercetate pentru evaziune fiscală!

Românii se obișnuiesc de mai mulți ani cu o tristă realitate: cu cât cineva se pricepe mai puțin la un lucru, cu atât are șanse mai mari să fie pus într-o funcție care să-i permită să administreze acel domeniu. După un secol de secătuire a celor mai bune resurse umane, fie că vorbim de războaie, comunism sau valul postdecembrist de plecare din țară, cert este că națiunea română nu este un sac fără fund al bazinului genetic și astăzi vedem cum vârfurile incompetenței, șmecheriei, golănelii ocupă cele mai înalte funcții în stat. În lipsa oamenilor cinstiți și educați ne lovim constant de zidul competențelor false de pe scena publică. Evident că nici Poliția nu poate să facă notă discordantă.

TOMIS NEWS a relatat acum o lună sinteza unor materiale de audit efectuat la Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța în 2007, cu promisiunea celei de-a doua părți, care vizează perioada 2012-2015 și pe care o prezentăm astăzi.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Vedem astfel cum constatarea incompetenței, care, în cazul Poliției, este sinonimă cu punerea în pericol a ordinii și siguranței publice, merge mână în mână cu avansarea profesională. Dacă la Constantin Dancu s-au constatat nereguli grave din toate perspectivele, Ministerul Afacerilor Interne nu a ezitat să îl promoveze constant.

Zeci de pagini de constatări cu caracter negativ timp de mai mulți ani nu au avut, în final, nici o relevanță. Constantin Dancu a avansat fără nici o problemă și, din mai 2018, este inspector șef al IPJ Constanța.

Desigur, în perioada 2012 – 2015, acoperită de auditul despre care vom vorbi, la cârma IPJ Constanța au fost nu mai puțin de trei inspectori șef, respectiv Valentin Burlacu (din 2011), Constantin Dancu (2013 – martie 2014) și Bogdan Despescu (aprilie 2014 – decembrie 2015), ultimul fiind și Inspector General al Poliției Române, aruncat pe fereastră din această funcție, zicem noi, pe deplin merit: așa a aflat pe pielea lui cum e să ai de-a face cu oamenii pe care i-a protejat ani la rând.

despi

Defunct sau nu în ale uniformei albastre, lui Despescu sau, mai exact spus, neatenției lui Despescu, TOMIS NEWS datorează ceea ce urmează. Scurgerile și răfuielile sunt o constantă în MAI, amatorismul acestei instituții favorizează și încurajează imaginea jalnică în spațiul public pe care insistă să o aibă și… să trecem la treabă:

Datorii la bugetul local. Primăria a fost nevoită să cheme Poliția în judecată…

Conform documentului constatator, scopul auditului a fost o lălăială pompoasă, de la evidențe contabile la salarizare și de la prevenirea corupției până la patrimoniu. A fost un fiasco din start, întrucât tocmai auditorii, după ce au constatat nereguli demne de preluarea în cătușe a celor vizați, au concluzionat cu „o asigurare parțială pentru domeniile auditate”. În fine, prima belea a fost o datorie consistentă de aproape 74.000 lei la bugetul local, ca urmare a unor taxe pe terenuri și clădiri neplătite din 2010. Nu se poate imputa lui Constantin Dancu această datorie, dar tolerarea ei, da, întrucât Tribunalul Constanța a tranșat povestea în septembrie 2014, în favoarea Primăriei Constanța.

Ne confruntăm din nou cu analfabeta de la IPJ Constanța, despre care TOMIS NEWS a mai scris, iar auditul din 2015 a confirmat (dacă mai era necesar) că nenorocirile financiare ale instituției au o cauză și cauza are nume și prenume: contabilul șef Liliana Agbaș.

agbas

agbas 3

Contabilul șef al IPJ Constanța nu s-a deranjat nici să asigure corespondența instituțională cu… ANAF!

agbas 2

 

 

Plăți ilegale pentru serviciile de salubritate 

Tot pe contabilul șef a picat și problema… ridicării gunoiului. Auditorii au constatat că la Poliția Municipiului Constanța s-a apelat la astfel de servicii fără un angajament legal! În perioada menționată, șefi ai Poliției Municipiului au fost Emilian Pârvu, Florin Mănucu și Valentin Ciovică, însă responsabilitatea aparține în totalitate conducerii IPJ, care era obligată să nu tolereze o astfel de ilegalitate.

gunoi

 

Sponsorizare de la firme cercetate pentru evaziune fiscală

Exact când poate credeam că le-am văzut pe toate, auditul din 2015 ne relevă o situație stupefiantă: dintr-un total de 34 de contracte de sponsorizare pentru IPJ Constanța, cinci dintre ele au fost întocmite… ilegal, patru semnate de Dancu, iar unul dintre contracte a fost încheiat cu o societate comercială cercetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani!

contracte

 

Dancu a asigurat din banii Poliției contribuțiile sociale pentru… arestații preventiv

O altă situație stupefiantă o reprezintă plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în arestul preventiv. Evident, ne lovim din nou de incompetenta de serviciu a IPJ Constanța, Liliana Agbaș, dar și de inspectorii șefi din perioada 2012 – 2015, nici unul dintre aceștia, teoretic cel puțin cunoscători ai legii, neștiind că aceste contribuții obligatorii sunt asigurate de Ministerul Justiției. Pentru a nu ieși din incompetența foștilor sau viitorilor șefi, Dancu a tolerat pierderea a peste 100.000, bani care, în mod normal, nu au ce să caute în bugetul IPJ Constanța, probabil nu au nevoie de ei.

arest preventiv

 

Pistă nouă pentru problema MSP: calculatoarele NU au fost înregistrate în evidența contabilă!

Cea mai recentă gogoriță a inspectorului șef Constantin Dancu o reprezintă instalarea ilegală, funcționarea ilegală, deținerea ilegală și utilizarea ilegală a unei aplicații ilegale, respectiv Managamentului Structurii Poliției, momentan închisă. A fost singurul soft care băga în sperieți polițiștii, aceștia neavând voie să utilizeze CD-uri, stick-uri sau oricare alte softuri pe calculatoarele de serviciu, altfel sancțiunile ar fi fost drastice. Ceea ce polițiștii nu știau și află astăzi este că puteau să plece acasă cu imprimantele, calculatoarele și alte aparaturi IT, fără să fie trași legal la răspundere. Cel mai probabil, situația este identică și astăzi.

aparatura

 

Pentru că suntem la evidențe contabile, nenorocirile de la IPJ Constanța nu l-au evitat nici pe cel mai bun prieten al omului.

caini

Articol consemnat de MARIUS FLORIAN

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *