ÎNCHISOARE de la 1 la 7 ani pentru cei care nu plătesc contribuțiile la stat! Huțucă, stupefiat: „Guvernul eliberează violatorii din pușcării, dar Teodorovici le umple cu datornici…”

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a depus, în procedură de urgență, la Senat, un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuțiile care sunt reținute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor și alte venituri. Inițiativa legislativă a ministrului de Finanțe propune modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Într-o anexă la proiectul de lege, Eugen Teodorovici prezintă lista impozitelor și contribuțiilor care intră sub incidența articolului menționat:

„Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română. Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă. Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, Impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor. Impozitul pe veniturile din arendă. Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi. Impozit pe veniturile sub formă de dividende. Impozitul pe veniturile din pensii. Contribuția de asigurări sociale. Contribuția de asigurări sociale de sănătate. Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți. Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal Contribuția la Fondul pentru mediu”, se arată în anexă.

De asemenea, incidența articolului intră și „Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc. Impozitul pe veniturile din alte surse. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică sau orice altă entitate asociere fără personalitate juridică și o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016, conform contractului de asociere, determinate potrivit prevederilor titlului II”, conform anexei.

Un alt articol prevede pedeapsa de la 2 la 7 ani de închisoare, în cazul în care stabilirea taxelor, impozitelor și contribuțiilor se va realiza într-o manieră greșită, neîndreptățită, pentru obținerea de foloase proprii.

„Mi-e greu să cred că s-a născocit așa ceva…”

După ce va trece de Senat, fie respinsă sau aprobată, propunerea va ajunge la Camera Deputaților, care va fi forul decizional, unde vicepreședintele comisiei de buget-finanțe, deputatul constănțean Bogdan Huțucă, o va întâmpina cu… furia de rigoare. Huțucă s-a arătat șocat de o asemenea propunere și se străduiește să o… înțeleagă.

„Mi-e greu să cred că s-a născocit așa ceva… Dacă ai datorii la bugetul de stat, nu înseamnă că le ai pentru că ai făcut evaziune fiscală! Poți să îți înregistrezi absolut toate veniturile, în mod corect și toate cheltuielile, în mod corect, iar din diferite motive ești în incapacitate de plată, deci nu ești solvabil! Nu ești solvabil pentru că nu ai reușit să îți încasezi toate facturile, pentru că clienții tăi au fost rău platnici, nu ești solvabil pentru că nu ți-ai făcut bine planul de afaceri, ai luat credite, ai îndatorat firma și ai ajuns într-o situație în care trebuie să te prioritizezi – ce achiți sau ce nu achiți. Nu ești solvabil pentru că ai client statul român, cum ar fi o primărie, care la rândul ei nu a avut bani să achite… Nu ești solvabil pentru că ai manageriat prost propria ta firmă! Pentru această situație, statul are o instituție, care se numește ANAF, care îți calculează dobânzi pentru fiecare întârziere, penalități, te execută silit, îți sechestrează și scoate la licitație bunurile mobile și imobile, îți execută tertii care au să îți dea bani și, în ultimă instanță, poți să ajungi în insolvență, să îți faci un plan de reorganizare și, ultimul stadiu: faliment! Să ne lămurim: nu vorbim de o infracțiune! Să acoperim incapacitatea statului de a gestiona o activitate cum este cea de colectare a veniturilor și… pe de altă parte modul în care se mișcă o firmă pe piața liberă, cu o nouă infracțiune… unde s-o bage, în Codul penal? Mi se pare total irațional! Să înțeleg că Guvernul României promovează recursul compensatoriu și eliberează violatorii, tâlharii din pușcării, iar domnul Orlando se gândește să le umple la loc cu datornicii statului? Foarte interesant!”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.