Început de an școlar, ca întotdeauna, cu probleme: autoritățile îndeamnă la cât mai multe reușite, Asociația Elevilor amintește de ilegalitatea „fondului clasei”

Anul școlar 2018-2019 a debutat luni, iar festivitățile închinate acestui eveniment primesc cea mai mare atenție. Este, de altfel, și momentul în care autoritățile se îngrijesc de bunul mers al startului anului școlar și de cele mai calde urări, iar asociațiile elevilor amintesc de problemele cu care sistemul educational se confruntă nu de ieri, de azi, ci de foarte mulți ani.

De exemplu, Asociația Elevilor din Constanța a anunțat, luni, că observă o intensificare constantă a fenomenului ,,fondului școlii” și ,,fondului clasei”.

„Sumele acestea variază, media fiind între 80-120 lei pe semestru și ajungând până la 200 de lei pe semestru. Dorim, în primul rând să transmitem tuturor părinților și elevilor că aceste costuri nu sunt unele obligatorii, ele fiind chiar ilegale. Sumele pretinse cu titlul de ,,fond al clasei” sau ,,al școlii” reprezintă cheltuieli pentru bunuri și servicii care trebuie asigurate din bugetul școlii, buget care se aprobă la rândul lui în consiliul local. Așadar, e în sarcina autorităților locale să finanțeze învățământul, nu a părinților sau elevilor. Cu fiecare ban virat către unitățile de învățământ sub forma ,,cotizației” pentru asociația de părinți din școală, cercul acesta vicios se perpetuează, directorii evitând să solicite fonduri suplimentare pentru acoperirea acestor cheltuieli din partea primăriei, de teamă să nu ,,deranjeze” pe cineva, existând astfel riscul de a atrage consecințe asupra lor. Solicitarea fermă a AEC este ca părinții, alături de elevi și profesori, să creeze un front comun și, alături de director, dacă are demnitate și simț de răspundere, să solicite fondurile necesare funcționării unității de învățământ de la consiliul local”, precizează reprezentanții AEC.

Pe de altă parte, aceeași asociație amintește că siguranța în școli „este un deziderat indispensabil dacă dorim să vorbim de un sistem de învățământ modern”. Totodată, potrivit AEC, în Constanța, rata abandonului școlar este de 8% în mediul rural (fiind și cea mai ridicată din țară) și 6% în mediul urban (situându-se pe al doilea loc după Ilfov).

„Încă din 2013, AEC militează pentru ca localitățile din județ să asigure burse școlare elevilor ce îndeplinesc criteriile impuse de Ordinul ministrului educației nr. 5576/2011. (…) Ne dorim ca până la finalul anului școlar 2018-2019 toate localitățile din județ să acorde burse elevilor, la un cuantum decent. Din păcate, la momentul actual, există primari și consilii locale ce consideră că, pentru un elev orfan de ambii părinți, suma 20 de lei/lună e suficientă și reușește să acopere nevoile pe care acesta le are. Astfel, anumiți reprezentanți ai autorităților locale se află într-o lume paralelă cu realitatea, neputând să înțeleagă gravitatea unor astfel de situații”, precizează reprezentanții AEC.

Dincolo de cifre și situații, autoritățile locale au fost, luni, alături de elevi și instituțiile de învățământ, cum ar fi primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

„M-am simțit onorat să mă aflu astăzi printre dumneavoastră, distinși dascăli, stimați părinți, dragi copii.
V-am simțit energia pozitivă și vă mulțumesc pentru că aveți încredere în învățământul constănțean. Vă doresc să vă urmați cu tărie visurile și să aveți un an școlar minunat!”
, a spus Făgădău.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat că „datoria elevilor este să învețe cât mai mult și mai bine”.

„Cunoștințele acumulate în anii de școală vă vor ghida pașii în viață și vă vor ajuta să depășiți cu fruntea sus orice obstacol. Începerea anului școlar reprezintă un moment deosebit pentru copii, părinți, profesori, dar și pentru întreaga societate. Datoria elevilor este să învețe cât mai mult și mai bine și să acumuleze cunoștințele necesare creeri unei baze solide a educației. Doresc tuturor elevilor județului Constanța mult succes în noul an școlar și cât mai multe reușite!”, a spus Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul întârzie demersurile pentru reînființarea liceului militar de marină. Făgădău: „Noi am plecat la drum, plini de bune intenții. Liceul va aduce un plus Constanței”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *