Începe un nou Război Rece? Biden îl testează pe Putin înaintea summitului mult așteptat: Ucraina va primi un nou ajutor militar

Pentagonul a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, cu câteva zile înaintea unui summit extrem de aşteptat între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin, relatează DPA.

SUA au promis Ucrainei radare de recunoaştere a artileriei, sisteme de detectare a dronelor şi echipamente de comunicaţii. Ajutorul militar include de asemenea programe de instruire, echipare şi consiliere a forţelor ucrainene pentru securizarea graniţelor ţării, a precizat Pentagonul. Conform Departamentului Apărării, pachetul de 150 de milioane de dolari reprezintă ultimele fonduri aprobate de Congresul SUA pentru asistenţă către Ucraina în actualul an fiscal, care se încheie la 30 septembrie. În martie, Departamentul Apărării a anunţat deja un ajutor militar de 125 de milioane de dolari. Conform guvernului american, valoarea totală a sprijinului militar către Ucraina începând din 2014 este de peste 2,5 miliarde de dolari.

Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea, cu peste două milioane de locuitori, ceea ce a dus la tulburări în Ucraina. Conflictul durează de şapte în estul Ucrainei între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale. Conform estimărilor ONU, peste 13.000 de persoane au murit.

Biden şi Putin se vor întâlni la Geneva la 16 iunie. Este prima lor reuniune de când Biden a ajuns la Casa Albă, şi vine într-un moment de mari tensiuni între SUA şi Rusia, Ucraina fiind doar unul din subiectele de dispută. Alte puncte sensibile sunt situaţia drepturilor omului, amestecul în alegeri şi atacurile cibernetice.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.