Începe programul INFANT – dedicat cuplurilor infertile. Făgădău: „Dacă vom avea mai mult de 100 de solicitări, vom suplimenta bugetul. Indiferent de rezultatul alegerilor, vreau ca programul să continue”

Consilierii locali municipali s-au reunit, vineri, în ședință ordinară cu prilejul căreia au dezbătut și adoptat mai multe proiecte de hotărâre. Printre ele, unul de suflet al primarului Decebal Făgădău, respectiv programul INFANT – un ajutor financiar acordat cuplurilor care nu pot avea copii.

Proiectul a fost votat favorabil de toți cei 26 de consilieri prezenți și, practic, se referă la acordarea de ajutoare financiare ce constau în vouchere de 10 mii de lei fiecare, pentru 100 de cupluri aflate în această situație. Programul INFANT se va derula în unități sanitare publice și private acreditate de către Agenția Națională de Transplant pentru fertilizare in vitro.

Pot beneficia de aceste vouchere femeile singure și cuplurile care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie ce are competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical. Criteriile de eligibilitate pentru includerea în proiect sunt următoarele:

• AMH(rezerva de fertilitate a fiecărei femei) >1, excepție făcând femeile sub 35 de ani pentru care AMH-ul nu este criteriu de excludere;

• Cuplu autolog(cuplu pentru care se realizează o procedură de reproducere umană asistată medical, cu celulele reproductive proprii)/cupluri în care partenerul suferă de azoospermie/femei singure (nu se exclud procedurile cu sperma donată);

• Indice de masă corporală al femeii, între 20 – 30;

• Vârsta femeii între 24 – 45 de ani;

• Beneficiarii au domiciliul în municipiul Constanța în ultimii 3 ani și nu au datorii la bugetul local al municipiului Constanța.

„Acest proiect va trebui continuat și mărit, încă de acum! Anul acesta, am inclus în buget bani pentru 100 de vouchere ce vor ajuta 100 de cupluri sau persoane singure care suferă de infertilitate. Am luat programul de la București, l-am analizat, l-am adaptat la datele statistice din Constanța. Vârsta maximală nu este 40 de ani, ci 45 de ani, pentru că nu seamănă două familii între ele, darămite două orașe… Mă bucur că astăzi apare regulamentul. (…) Colegii de la asistență socială au de la mine sarcina să facă toate procedurile cât mai repede: să identifice rețeaua de parteneri – care nu rămâne una bătută în cuie, apar policlinici noi, unii cresc mai mult, tocmai de aceea ne bazăm pe o comunicare permanentă cu viitorii beneficiari și cu oamenii care au trecut prin această experiență, tocmai pentru a putea scurta timpul. (…) Dacă vom avea mai mult de 100 de cereri, pentru a nu le ține pe toate pe loc până facem rectificări de buget, să organizăm o procedură de sortare, tragere la sorți, ca să nu intervenim noi. Nu sunt de acord cu tragerea la sorți, tocmai de aceea vreau principiul primul venit – primul servit. Acest program va continua și dacă sunt mai mult de 100 de cereri vom suplimenta bugetul. Sper ca indiferent de rezultatul alegerilor de anul acesta programul să continue, pentru că este unul util, nu cu scop electoral”, a declarat primarul Făgădău, după ședința Consiliului Local.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.