Spread the love

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2018 se preconizează a fi ultimul teren de luptă pentru politicienii locali în acest an. După dezbaterea publică din 28 noiembrie, Primăria Municipiului Constanța a publicat proiectul de hotărâre care începe cu diminuări ale venitului realizat prin reducerea contribuțiilor la impozitul pe clădiri persoane fizice (comparativ cu anul 2015), anularea taxei de liniște ș.a. De asemenea, Primăria precizează că „dacă la nivelul anului 2015 sumele provenite din încasările de impozite și taxe locale erau de 191.216.000 lei, acestea au scăzut la 188.200.000 lei în anul 2016, ca să ajungă în anul 2017 la 167.273.000 lei”.

Astfel, gradul scăzut de colectare îi determină pe politicieni să își arate colții și să își impună reciproc condiții, negocieri. Printre „negociatori” se află și președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, care a precizat, în cadrul unei conferințe organizată joi, că fără votul „popularilor”, proiectul de taxe și impozite locale este ca și îngropat.

„Taxele locale cu votul nostru vor trece sau, fără votul nostru, nu vor trece. Lucrurile sunt destul de clare în acest sens. Asta nu înseamnă că trebuie să avem o abordare în ambiție, pentru că dorim să aducem cât mai mulți bani pentru administrație. Un vot negativ pentru anumite taxe locale trebuie argumentate. Nu putem să facem ca cei de la PNL: nu votăm creșteri și atât! Trebuie să fie ceva clar, constructiv. Și nu putem nici să avem o abordare celebră a domnului senator Chițac, care a venit cu o aberație și cere un control de la Guvern în administrația locală!”, a spus Palaz.

În cadrul conferinței pe care a organizat-o alături de consilierul local municipal, Alexandru Zabara, liderul PMP Constanța a anunțat propunerile grupului de consilieri locali ai partidului. Acestea se referă la majorarea impozitului datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidențiale de la 0,25%, cât este în prezent, la 1,3%, treptat, așa cum a explicat Alexandru Zabara.

„Problema care ne rămâne de discutat, pe care noi o avem în vedere, intenția administrației de a egaliza cele două impozite: persoane fizice și juridice, va rămâne această intenție și pe viitor? Din 2019, se va majora sau nu impozitul? Noi propunem o creștere treptată de 0,45% în 2018; 0,70% în 2019 și 1% în 2020. Acest lucru trebuie lămurit. Să nu ne trezim în decembrie 2018 că vom avea aceeași discuție. Întreprinzătorii trebuie să cunoască, pentru că nu vorbim de o creștere de la 8 lei la 10 lei, e vorba de zeci de mii de euro, chiar exemplul dat de domnul primar, pe 50.000 de euro, să anunți pe 29 decembrie că de anul viitor au de plătit 50.000 de euro în plus este o sumă foarte mare! Din această cauză am făcut scrisoarea către constănțeni, prin care considerăm că era normal să anunțăm cum vor crește taxele, să își facă planurile de afaceri. Chiar dacă taxa va rămâne la 0,5%, apropiată de cota noastră, trebuie să vedem clar ce se va întâmpla. În al doilea rând, pentru a obține această egalizare a celor două impozite, considerăm nu doar că trebuie să le creștem pe cele mici, ci să le și coborâm pe cele mari”, a spus consilierul local Alexandru Zabara.

În altă ordine de idei, PMP Constanța propune stabilirea unei taxe unice de 2% pentru orice manifestare artistică sau competiție sportivă sau scutirea de la plata locului de parcare pentru persoanele cu handicap.

De departe, satisfacția lui Claudiu Palaz cu prilejul conferinței de joi s-a concretizat prin taxa de salubrizare și taxa pentru afișajul în scop de publicitate.

Legat de primul subiect, Palaz amintit că, la această dată, există două dosare penale, în diferite stadii, primul privind supraevaluarea tarifelor din contractul de salubrizare încheiat între primărie și societatea Polaris M Holding, iar cel de-al doilea, evaziunea fiscală savârșită de reprezentanții societății. Astfel, Palaz consideră că „pentru îmbunătățirea serviciilor de salubrizare este necesară o verificare mai bună a activității prestatorului de către funcționarii primăriei, nicidecum o majorare a unor tarife deja supraevaluate.”

CITEȘTE ȘI:

Primăria Constanța caută mijloacele de ieșire din impasul cu Polaris. Consilierii locali au SUSPENDAT tranzacția pe care tot ei au aprobat-o

„Avem un dosar de evaziune fiscală care spune că banii de la Polaris au fost folosiți în alte scopuri decât cele pentru gunoi și avem afirmația primarului că Polaris refuză să prezinte foarte clar modul și cheltuiala pe care o are pentru activitatea din Constanța, mie mi se pare că până nu se rezolvă aceste lucruri… clar, dacă instituțiile statului au spus că s-a furat din banii de gunoi, e clar că dacă banii ar rămâne în bugetele societății Polaris și gestionați cum trebuie pentru curățenie sunt convins că ar fi curățenie în Constanța! Deocamdată, avem un rechizitoriu! Propunerea noastră este ca aceste servicii să fie verificate. Dacă, într-adevăr, ar fi un serviciu care și-a făcut treaba în oraș, sunt convins că ne-am fi dat seama! În ceea ce privește taxa de gunoi, va trebui (Polaris – n.r.) să gestioneze cu banii pe care i-a avut anul trecut! (…) Sunt instituții ale statului care spun că s-au furat bani. Eu pot să spun, administrativ, că nu s-a furat? Nu am cum! Așa că putem să spunem: „dom-le, din suma aia de bani, nu mai fura! Bag-o numai în curățenia orașului și dacă nici următoarea dată vedem dacă îți ajung… Dar, de această dată noi nu vom vota! Nu avem un oraș curat! (…) Chiar nu avem pârghii prin care să obligăm Polaris să ne comunice exact care sunt cheltuielile pe care le are? Iarăși ne judecăm și votăm tranzacții? Exclus! Taxa rămâne de 3 lei până în 2020!”, a spus Claudiu Palaz.

Din perspectiva Primăriei Constanța, situația, în proiectul de hotărâre, arată exact așa, cu mențiunea că, la cap. I Taxa de salubrizare, alin. (4) se specifică: cuantumul taxei este de: 7 lei/lună/persoană.

În ceea ce privește taxa pentru afișaj în scop de publicitate, Primăria Constanța propune în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, taxa de 32 lei/an/m2 și, în cazul oricărui altui panou, afişaj sau oricărei altei structuri de afişaj pentru reclamă şi publicitate, taxă de 23 lei/an/m2. PMP Constanța propune, în primul caz, taxă de 27 lei/an/m2 și, în al doilea caz, taxă de 54 lei/an/m2, întrucât consideră că abordarea Primăriei este injustă, taxându-se mai puțin afișajul stradal, care este „opțional”, decât o firmă luminoasă/siglă amplasată la sediul unei societăți.

„Contractul cu Seaview Media expiră la anul, insist pe crearea unei relații contractuale direct cu Primăria, eu nu voi mai susține o delegare de concesiune a serviciului de publicitate. Mi se pare normal ca acest serviciu să revină direct la Primărie, să aibă o coordonare directă și un control clar asupra fiecărui panou din oraș. La această dată nu există o evidență clară a tuturor panourilor din oraș și posibilitatea amplasării unui panou se face în funcție de relația pe care o ai cu Primăria, ceea ce nu e corect!”, a spus Palaz.

Din perspectiva Primăriei Constanța, pentru plata cu anticipaţie a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie 2018 persoanelor fizice li se acordă o bonificaţie de 10% la impozitul pe mijloacele de transport, iar persoanelor juridice li se acordă o bonificaţie de 5% la impozitul pe mijloacele de transport.

Întregul proiect de hotărâre privind taxele și impozitele locale pentru 2018 este disponibil AICI!

CITEȘTE ȘI:

Palaz a intrat în război cu SPIT: „Nu mă interesează că e vorba de Ionuț Barbu sau Gabriel Comănescu, dacă închirierile s-au făcut nelegal nu vom sta cu mâinile în sân”!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *