Începe „Mavi Vatan 19”, cel mai mare exercițiu militar naval organizat de Turcia la Marea Neagră. O delegație a fost primită la Primăria Constanța

O delegație a Forțelor Navale Române și a Forțelor Navale ale Republicii Turcia a fost primită astăzi, 6 martie 2019, de către Costin Răsăuțeanu, viceprimar al municipiului Constanța.

Potrivit Primăriei Constanța, în cadrul întâlnirii s-au realizat scurte prezentări ale municipiului și ale județului și s-a discutat despre importanța menținerii și dezvoltării parteneriatului strategic în regiunea Mării Negre.

Fregata turcească TGC „Yildirim” (F-243), împreună cu vânătorul de mine TCG „Erdek” (P-348), efectuează o serie de exerciții, în comun cu echipajele românești, în apele teritoriale ale României și în apele internaționale ale Mării Negre.

Două nave militare ale Turciei fac o escală de două zile în portul Constanța, în perioada 6-8 martie 2019, după care vor efectua o serie de exerciții, pe mare, în comun cu corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” (Cvt-264) și cu dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29).

Potrivit Forțelor Navale Române, activitățile fac parte din Exercițiul „Mavi Vatan 19”, cel mai mare exercițiu întrunit, organizat de către Forțele Navale ale Turciei în Marea Mediterana, Marea Egee, Marea Marmara și Marea Neagră, la care participă 96 de nave și 7 submarine.

În timpul escalei navelor turcești în România, sunt planificate vizite oficiale ale marinarilor turci la Comandamentul Flotei și la autoritățile publice locale constănțene, precum și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor Turci din Slobozia.

Vineri, 8 martie, fregata TCC „Yildirim” (F-243) şi vânătorul de mine TCG „Erdek” (P-348) vor desfășura, împreună cu cele două echipaje românești, exerciții de descurajare a amenințărilor asimetrice, în apele teritoriale ale României și în apele internaționale ale Mării Negre.

tcc yildirim
TCC Yildirim

Potrivit Forțelor Navale, activitatea desfășurată de către marinarii militari români și turci se înscrie în prevederile parteneriatului strategic încheiat între România și Republica Turcia, în anul 2011, și contribuie la dezvoltarea posibilităților prin care este asigurată stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre. Ca parte a Europei și punte către Asia Centrală și Afganistan, zona Mării Negre este importantă pentru stabilitatea Alianței Nord-Atlantice și a celor trei state membre NATO din această zonă, Bulgaria, România și Turcia, deoarece istoria recentă ne-a demonstrat că integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova, trei state din regiune, care nu sunt membre NATO, au fost încălcate de către Federația Rusă.

„Acțiunile bilaterale de instruire, la care participă militarii din Forțele Navale Române, fac parte din setul de măsuri de descurajare a amenințărilor și riscurilor la adresa securității statelor NATO, adoptat la Summit-ul de la Bruxelles din anul 2018”, au precizat reprezentanții Forțelor Navale.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *