Începe lupta împotriva externalizării profiturilor multinaționalelor? Guvernul aderă la BEPS

Proiectul de Lege privind aprobarea participării României ca membru asociat la Proiectul BEPS – Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor – a trecut, miercuri, de Camera Deputaților.

BEPS este iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OCDE și aduce recomandări pentru modificări legislative în legislațiile fiscal naționale și în prevederile internaționale, pentru „contracararea situațiilor care apar ca urmare a utilizării de către întreprinderile multinaționale a neconcordanțelor legislative neintenționate prevăzute de sistemele fiscale naționale ale statelor în care își extend activitățile aceste întreprinderi”.

Așa cum TOMIS NEWS relata pe 13 aprilie a.c., aderarea la BEPS presupune o primă reacție a statului împotriva haiduciei întreprinse de multinaționale, care și-au găsit mediul propice pentru obținerea de profituri și… atât, din România. „Externalizarea profiturilor” este o problemă pe care autoritățile nu au reușit niciodată să o stopeze, conducerile multinaționalelor care activează în România reușind, fără piedici, să externalizeze profiturile în țări cu politici fiscale simbolice sau chiar nule, după cum se arată în expunerea de motive a Guvernului:

„Astfel de neconcordanțe sunt utilizate cu succes de către întreprinderile multinaționale pentru a face ca profiturile obținute să „dispară” pentru scopuri fiscale sau să fie „direcționate” către jurisdicții în care activitatea lor este scăzută sau inexistentă, dar unde nivelul de impozitare este la un nivel mai mic sau nul, astfel încât impozitul pe profit plătit de astfel de întreprinderi multinaționale să fie cât mai mic sau zero”.

Guvernului i s-a pus „pata” pe multinaționale și aderă la BEPS. „Corporațiile fac ca profiturile obținute să dispară către jurisdicții unde nivelul de impozitare este mic sau deloc”

Miercuri, 236 de deputați au votat „pentru” adoptarea proiectului de lege, un singur deputat nu a votat.

Grupul include 96 de state membre și jurisdicții, iar România, participând la Planul BEPS în calitate de membru asociat, va implementa, printre altele, cele patru standarde minime ale BEPS (precum Acțiunea 5, privind practicile fiscale dăunătoare, Acțiunea 6, privind abuzul de tratate fiscale, Acțiunea 13, privind raportarea țară cu țară și Acțiunea 14, privind mecanismele de soluționare a litigiilor) și se va alătura organismelor cheie de luare a deciziilor în domeniul fiscal internațional.

Proiectul de Lege a fost adoptat de Senat pe 3 aprilie a.c. și a fost înregistrat în Camera Deputaților pe 10 aprilie. Termenul pentru depunerea de amendamente la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost 19 aprilie, iar respectiva Comisie a emis raport favorabil pe 26 aprilie a.c., fiind adoptate și două amendamente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*