Spread the love

Adunarea Parlamentară a NATO, în cea mai importantă sesiune anuală, reunește, la București, peste 50 de delegații naționale, secretarul general al Organizației Tratatului Nord-Atlantic, Jens Stoltenberg, urmând să fie prezent la sesiunea plenară de luni, alături de președintele Klaus Iohannis și de președinții celor două Camere ale Parlamentului – Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI:

România găzduiește cea de-a 63-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a NATO. Chițac: „Trebuie contracarată dezinformarea Rusiei. Propaganda funcționează când oamenii nu sunt informați”

Adunarea, aflată la a 63-a sesiune anuală, se va desfășura la Palatul Parlamentului și este cea de-a treia pe care România o găzduiește. În opinia șefului delegației române la Adunarea Parlamentară, senatorul constănțean, Vergil Chițac, evenimentul care se află astăzi la debut și care se va încheia luni este cea mai importantă de la finalul Războiului rece, din 1991 și până astăzi.

„Organizatoric, suntem pregătiți. Problema noastră este să fim pregătiți ca stat pentru ceea ce se întâmplă în zona de Securitate din spațiul euroatlantic și, așa cum am făcut până acum, să fim membri de încredere. Suntem un partener de încredere, fie că vorbim de contribuția la războiul din Afghanistan, fie că vorbim de menținerea păcii în Balcanii de Vest, iar fregatele au participat la misiuni internaționale, chiar și în Cornul Africii, împotriva pirateriei. Din cele trei sesiuni anuale pe care le-am organizat de-a lungul timpului, respectiv în 1997, în 2011, aceasta este cea mai importantă, cel puțin de la sfârșitul Războiului Rece, pentru că se întâmplă într-o perioadă în care alianța NATO este profund subminată și se încearcă o destabilizare a UE, este un lucru evident. Sunt atâtea zone fierbinți pe glob… Ajungem și la granița de est a NATO și vedem că, de fapt, aici, de mult timp, au loc niște provocări de securitate pe care Rusia le face! Pe tot mapamondul situația este cel puțin complexă, cum zic americanii. Ne place sau nu ne place, vacanța geopolitică de la sfârșitul Războiului Rece, a luat sfârșit în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Din momentul acela, ne dăm seama că Rusia este o putere revizionistă, nu este mulțumită deloc cu scaunul care i se oferă la masa geopoliticii mondiale, spre deosebire de NATO, ei (rușii – n.r.) au altă filosofie. Ei cred că în zonele lor de hegemonie trebuie să aibă un cuvânt foarte greu de spus asupra aranjamentelor, ori noi nu acceptăm lucrul asta. Cam asta se întâmplă”, a spus Verghil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

România, în atenția Secretarului General al NATO: Serviciile secrete, lăudate. Jens Stoltenberg și-a publicat raportul anual

AP NATO reunește 257 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 28 de state membre, alături de membri din cele 13 state asociate (Austria, Ucraina, Azerbaidjan, Suedia, Elveția, Georgia, Armenia, Republica Moldova, Macedonia, Bosnia și Herzegovina, Finlanda, Serbia și Muntenegru). Sesiunea de la București presupune participarea a aproximativ 800 de persoane.

În cadrul sesiunii de la București, se vor adopta rezoluții adresate guvernelor și parlamentelor statelor membre, care, ulterior, vor fi înaintate Consiliului Nord Atlantic sub formă de recomandări de politică generală și, în deschiderea sesiunii plenare de luni, care va fi prezidată de președintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli, vor lua cuvântul președintele României, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu această ocazie, va fi prezentat și supus la vot proiectul de buget al Adunării pentru anul 2018, vor avea loc alegeri pentru unele funcții de conducere și vor fi dezbătute și votate rezoluțiile comisiilor de specialitate. Aproximativ 2.000 de persoane vor participa la Adunarea Parlamentară a NATO, iar cheltuielile cu acest eveniment, asigurate de Guvernul României, sunt de peste 10 milioane de lei.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *