Spread the love

Angajații români primesc o veste excelentă din Parlament. Un grup de 22 de deputați și senatori ai UDMR au venit cu ideea acordării de tichete pentru sport și tichete culturale. Inițiatorii spun că gestionarea resursei umane constituie una dintre cele mai importante componente ale managementului oricărei societăți publice sau private, mari sau mici, iar motivarea acesteia către performanța și grija față de sănătatea acesteia ar trebui să fie prioritare. Proiectul a fost adoptat definitiv, miercuri, de Camera Deputaților.

„Printre mecanismele de motivare a angajaților se numără bonusurile, avantajele în natură, cadourile ocazionale și alte asemenea, care permit accesul la servicii și produse a căror achiziție ar constitui o povară financiară. Legislația în vigoare permite angajatorilor acordarea de tichete de masa, tichete de creșă, tichete-cadou, vouchere de vacanță. Aceste bilete de valoare se remarcă prin faptul că au devenit mijloace eficiente de motivare a salariaților pe multiple planuri: social, de sănătate, de reconciliere a vieții profesionale cu viață de familie, de recunoaștere a meritelor profesionale, etc. Prin prezența propunere legislativă se dorește pe de o parte unificarea legislației în vigoare privind bilețele de valoare acordate angajaților, iar pe de altă parte introducerea de tipuri de bilete de valoare noi, tichetele pentru sport și tichetele culturale“, spun cei de la UDMR în inițiativa legislativă.

Inițiatorii punctează faptul că tichetele pentru sport sau facilități similare se acordă în mai multe țări, printre care Finlanda, Belgia, Marea Britanie și Suedia, care, la nivel de principii și de politici publice, au stabilit faptul că resursa umană este regenerabilă, dar și epuizabilă. Concluzia autorităților din astfel de state este, spun cei de la UDMR, că angajații obosiți sau suferinzi de boli profesionale ajung să reprezinte mai degrabă o povară pentru sistemele de sănătate și de asigurări sociale decât o resursă de prosperitate economică.

„În spiritul acestei abordări, tichetele pentru sport au că scop menținerea capacității de muncă a angajaților sau refacerea ei prin stimularea achiziționării de echipament sportiv, achitării tarifelor ședințelor sau abonamentelor la săli de sport, baze sportive, cluburi de fitness, suportării contravalorii ședințelor de gimnastică terapeutică și alte asemenea produse și servicii care nu pot aduce decât beneficii atât angajatorilor cât și angajaților“, se mai arată în expunerea de motive.

Tichetele culturale sunt destinate acoperirii unor cheltuieli legate de evenimente, spectacole, achiziționarea de cărți. Consumul produselor și serviciilor culturale, educaționale și de recreere se află la niveluri extrem de reduce, conform datelor Institutului Național de Statistică.

„Dacă în 2015 pentru recreere și cultură gospodăriile au alocat în medie în fiecare lună 67,8 lei, iar pentru educație 7,5 lei, însemnând 4%, respectiv 0,4% din veniturile totale, anul 2016 arată reducerea sumelor și ponderii acestor tipuri de cheltuieli la cote încă și mai rușinoase. Astfel, în trimestrul I pentru recreere și cultură familiile au alocat 55,5 lei lunar, iar pentru educație 11,3 lei, în timp ce în trimestrul al II-lea recreerea și cultură au consumat 58,8 lei, iar educația 4,2 lei din bugetul familial. Este greu de imaginat că o națiune fără acces la cultură și fără consum de produse culturale este în stare să își imagineze și să își construiască un viitor. În vederea stimulării accesului populației la cultură și la educație, propunem introducerea tichetelor culturale că mijloc eficient de compensare a costurilor acestor servicii și bunuri. Participarea la evenimente cultural-artistice este de asemenea o metodă eficientă de refacere a capacității de muncă. În concluzie, prin prezența inițiativă legislativă propunem unificarea legislației privind acordarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou și de creșă, precum și a voucherelor de vacanță în paralel cu introducerea a două instrumente noi-tichetele pentru sport și tichetele culturale-care să asigure un cadru legal coerent privind stimulentele care pot fi acordate angajaților“, se mai arată în expunerea de motive.

Interesant este că inițiativa UDMR a trecut cu brio prin Parlament, fiind votată miercuri, 13 iunie, de Camera Deputaților, în calitate de vor decizional, cu unanimitate, 273 de voturi „pentru“, zero voturi contra și tot zero „abțineri“, după ce a trecut de Senat pe 4 decembrie 2017. Pentru a deveni lege, iar românii să primească tichete pentru sport și tichetele culturale, proiectul UDMR mai trebuie promulgat și de președintele Klaus Iohannis.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *