Încă un pas pentru registrul spațiilor verzi al municipiului. Făgădău: „Din secunda în care s-a introdus un cent de fonduri europene, nimeni nu se mai atinge vreodată de spații verzi”

Consilierii locali municipali s-au reunit, miercuri, în cadrul unei ședințe extraordinare în cadrul căreia au adoptat o serie de proiecte, printre care, cel mai important, legat de aprobarea Registrului local al spaţiilor verzi din intravilanul municipiului Constanţa. În fapt, este vorba de o etapă spre acest registru, respectiv suprafața de aproape 1.600 mp pe Aleea Stânjeneilor și suprafața de aproape 13.000 mp, la intersecția dintre bd. Aurel Vlaicu și șos. Industrială.

„Din momentul în care am devenit primar mi-am propus să elaborez registrul spațiilor verzi, lucru care nu s-a făcut în istoria orașului nostru și în luna mai 2018 după o procedură de achiziții extrem de laborioasă, am semnat contractul pentru realizarea registrului spațiilor verzi. Presupune inventarierea unui număr de 600 ha, separate în loturi de până în 100 ha, iar această evaluare și înscriere îmbracă două etape: de realizare a unui sistem electronic, care vine și punctează limitele zonelor declarate ca spațiu verde și se intră cu o analiză profundă pe fiecare din aceste loturi și se identifică fiecare arbore, arbust, specie, vârstă, valoare comercială, științifică care se află pe domeniul public sau privat al municipiului. După un an și jumătate, avem prima parte, iar începând din a doua parte a lunii martie până în luna mai 2020, se vor nota toate cele șase loturi care identifică și înscriu definitiv suprafețele de spațiu verde în acest registru. Se vor adăuga suprafețe noi și se vor scoate arborii ce vor fi toaletați sau înlocuiți cu aviz de la Agenția de Protecție a Mediului. (…) Din momentul în care realizăm registrul spațiilor verzi, nimeni nu se va mai putea atinge de nici un centimetru pătrat! Toată această muncă presupune un efort uriaș. (…) Am văzut astăzi declarații politice de la oameni care nu înțeleg despre ce este vorba, ori cred că dincolo de a înțelege sau a nu înțelege, vorbim despre un început, un moment istoric. Da, mi-aș fi dorit să vin cu registrul finalizat, dar știți foarte bine cât durează un proces de achiziție și, mai ales, cât de serioasă trebuie să fie această etapă de inventariere și înscriere. Vă propun să adăugăm la viitorul registru două suprafețe de teren care sunt degradate și să accesăm fonduri europene și să le transformăm în spații verzi. (…) Din secunda în care s-a introdus un cent din bani europeni, nimeni nu se mai atinge vreodată de spații verzi”, a explicat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, celor 20 de consilieri prezenți.

Răfuieli politice

Evident, liberalii au criticat proiectul, atât printr-o declarație a președintelui PNL Constanța, Bogdan Huțucă, înainte de ședință, dar și prin consilierul local Adriana Arghirescu, care a amintit de inițiativa PNL privind constituirea de 300 ha de spații verzi în municipiu.

„Readuc în atenție proiectul nostru depus anul trecut, privind cele 300 ha, constituirea ca spații verzi, pe care l-ați luat în derâdere, mulți colegi au spus că nu este fezabil, dar în expunerea de motive ați subliniat acum că doriți să identificați 600 ha pe care să le transformați în spații verzi. Îmi cer scuze dacă nu am înțeles, eu asta am înțeles de la dvs., ideea este că solicităm secretariatului să își intre în atribuții și departamentului pe care l-ați constituit în organigramă ca suport pentru CL și să înceapă dezbaterea în comisii a acestui proiect”, a spus consilierul Arghirescu.

În ciuda înțepăturilor politice, proiectul privind aprobarea Registrului local al spaţiilor verzi din intravilanul municipiului Constanţa a fost adoptat de consilierii locali municipali.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *