Încă o victorie în instanță împotriva „taxei de liniște”: NU mai poate fi reintrodusă de Primărie!

Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) iniția în luna iunie a anului trecut, când era condusă de actualul consilier municipal Andrei Popescu, procedurile pentru a desființa celebra taxă de liniște.

Luni, 12 septembrie a.c., Curtea de Apel Constanța a respins recursul, ca nefondat, al Consiliul Local al Municipiului Constanţa, în dosarul 6149/118/2015, cu obiectul „anulare act administrativ”, decizia fiind definitivă în cazul taxei de liniște.

Marți, Tribunalul Constanța a decis suspendarea taxa de liniște!

„Decizia de astăzi a instanței înseamnă că nu mai poate fi încasată taxa de liniște pe anul 2016, ceea ce este foarte important, pentru că, de obicei, obțineam o hotărâre definitivă cam la un an și jumătate după ce se adopta deja o hotărâre de Consiliu Local. Din acest moment, nu se mai poate institui aceeași taxă prin hotărâre de CL în decembrie 2016, perioada în care se stabileau taxele pe anul următor. Prin această decizie, taxa nu va mai putea fi reinstituită, fiind suspendată prin efectul legii!”, a declarat avocatul Silvia Uscov, pentru TOMIS NEWS.

Proces colectiv pentru recuperarea banilor!

Decizia de marți nu este definitivă, termenul de recurs fiind de cinci zile, la Curtea de Apel. Pe de altă parte, constănțenii care au achitat această taxă în ultimii trei ani se mobilizează și intenționează să demareze un proces colectiv pentru recuperarea acestor sume.

Taxa constitutia obligaţia contribuabililor persoane juridice şi fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, cu excepţia celor care au în administrare complexuri hoteliere. Aceştia datorau taxa doar pentru suprafeţele destinate activităţilor de alimentaţie publică şi spaţiilor comerciale. Pentru neplata la termen a taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice se plăteau majorări de întârziere conform actelor normative în vigoare. Nivelul majorării de întârziere era de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Taxa de liniște este opera fostului primar, Radu Mazăre, care, în anul 2003, a iniţiat proiectul de hotărâre ce viza instituirea noii taxe. Alături de consilierii locali de la acea vreme, Mazăre a votat taxa „pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă”.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *