Încă o ȚEAPĂ marca Vergil Chițac: Preluarea Grădinii de Vară Tomis, în AER!

Primăria Constanța anunța pe… 12 ianuarie 2021, faptul că nu abandonează Grădina de vară „Tomis”. Astfel, atunci a avut loc o primă ședință pentru „stabilirea căilor legale și a posibilităților financiare pentru ca această clădire atât de dragă constănțenilor să reintre în patrimoniul municipalității”. De atunci și până în prezent, nu s-a întâmplat absolut nimic. Deși primarul Constanței Vergil Chițac susținea răscumpărarea clădirii, nu s-a avansat absolut deloc, la fel ca în cazul celorlalte proiecte din tranșeele administrației.

Au trecut de mult vremurile în care intram nerăbdător să văd un film bun sau să mă bucur de un spectacol de calitate la Grădina de vară din Constanța. Acum totul e o ruină năpădită de buruieni şi plină de mizerie, o adevărată „junglă”, că tot voia vechea administrație să transforme centrul Constanței într-o „junglă urbană”. Grădina de vară a fost cumpărată pe un preț derizoriu de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor România și a ajuns chiar de vânzare pe un site de specialitate prin 2014. A fost, pe rând, cinematograf în aer liber, teatru, patinoar. Acum nu este decât o mare groapă de gunoi în mijlocul unui parc public din inima Constanței. În tot acest timp, proprietarii nu au primit decât o somație conform căreia imobilul a fost încadrat în categoria imobilelor neîngrijite și va fi supraimpozitat cu 300%. Lucru care, nici măcar, nu s-a întîmplat. Nu a fost aplicată nicio sancțiune pentru starea de degradare în care a fost lăsată să ajungă Grădina de vară din Constanța. Nu abandonăm acest spațiu emblematic al orașului, vrem să-l readucem la viață și să redevină un loc iubit de toată lumea. Căutăm soluții. Vrem să vedem care sunt căile legale și despre ce bani e vorba. Orice contribuție e binevenită! Nu pentru că nu avem banii necesari deși problemele financiare ale Primăriei Constanța nu sunt simple…cât mai ales pentru faptul că acesta ar fi mesajul că vă pasă. Cea mai mare amenințare a noastră în ultimii 20 de ani nu a constituit-o un om sau altul…ci nepăsarea”, transmitea atunci lacrimogen primarul Chițac, care făcuse și un apel la constănțeni pentru… chetă.

Deși vorbim despre o marcă emblematică pentru istoria culturală a orașului, așa cum admite și Primăria, din 12 ianuarie 2021 și până astăzi nu s-a întâmplat absolut nimic în acest sens, reprezentanții municipalității ne-au precizat faptul că abia în perioada următoare… se are în vedere o discuție cu proprietarii:

Conform Strategiei Culturale a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031, document aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Constanța nr. 437/26.11.2021, dezvoltarea infrastructurii culturale constituie o prioritate de acțiune a municipalității în domeniu (axa 2, măsura/acțiunea 5, “Identificarea și punerea în valoare a unui obiectiv cultural și de recreere-divertisment în zona peninsulară și centrală a municipiului Constanța”). În acest sens, una din soluțiile identificate o reprezintă redarea în circuitul cultural/public a „Grădinii de Vară Tomis”, marcă emblematică pentru istoria culturală a orașului Constanța, obiectiv de interes local prioritar și de utilitate publică la nivelul municipiului, în domeniul cultural. Pentru atingerea acestui obiectiv, municipalitatea a inițiat mai multe acțiuni în direcția respectivă, printre care invitarea la discuții a proprietarilor „Grădinii de Vară Tomis”, analizarea soluției juridice optime privind redarea în circuitul cultural/public a obiectivului, pregătirea unui posibil concurs de soluții privind performanțele culturale și de recreere-divertisment ale acestui obiectiv etc. Este planificată o primă discuție cu lucru cu proprietarii „Grădinii de Vară Tomis” pentru perioada imediat următoare. În momentul de față, analiza soluției optime privind redarea în circuitul cultural/public a obiectivului cultural și de recreere „Grădina de Vară Tomis” continuă”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța, pentru TOMIS NEWS.

Grădina de vară Tomis este deținută de Giuliano Talpeș (ALT TREND MG SRL), nepotul fostului șef al SIE, Ioan Talpeș și fiul fostului consilier de la RAJA, Gheorghe Talpeş (decedat în 2015). În prezent, Grădina este evaluată la peste 1,5 milioane de euro.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *