Spread the love

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este bombardată, lunar, cu tot felul de modificări, unele benefice, altele nu. Printre cei care vor să modifice Codul fiscal se numără și deputatul de Constanța al Pro România, Mircea Banias, care, alături de alți 12 colegii, vor să scutească de la plata impozitului personalul de specialitate de îngrijire și asistență socială la entitățile nonprofit sau de cult. Inițiatoarea proiectului, deputatul Gabriela-Maria Podașcă, spune că serviciile sociale oferite de stat constituie o componență a sistemului național de asistență socială și au drept scop sprijinirea persoanelor vulnerabile pentru depășirea situațiilor de dificultate, prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială, creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale a acestora.

Parlamentarii Pro România afirmă că pe piața furnizorilor de servicii sociale sunt și diverse ONG-uri, care aduc în procesul prestării de servicii sociale specialiști și cunoștințe, care vin în sprijinul statului și îmbunătățesc vizibil domeniul serviciilor sociale, crescând calitatea serviciilor oferite.

„Munca pe care acești specialiști o fac devine vizibilă și rezultatele sunt evidente în momentul în care beneficiarii devin adulți independenți. Nevoia furnizării de servicii sociale este în creștere, iar una din prioritățile statului ar trebui să fie susținerea și creșterea numărului de specialiști, cu scopul creșterii calității actului prestat. Serviciile sociale oferite de către furnizorii privați, organizații neguvernamentale prin personalul de specialitate (asistenți sociali, psihologi, psihopedagogi, terapeuți, etc) prezintă anumite caracteristici: calitatea ridicată a serviciilor, datorită caracterului lor nonprofit, ONG-urile pot aloca mai mult timp și mai mult personal pentru rezolvarea problemelor care apar, flexibilitatea le permite să reacționeze mai repede individualizat în funcție de nevoi. De asemenea, pot oferi servicii complementare de susținere pentru beneficiari (servicii socio-medicale, de exemplu)…Personalul de specialitate angajat în structurile private este angajat, de cele mai multe ori, cu timp parțial de lucru, datorită naturii intervențiilor pe care le efectuează și sunt nevoiți să plătească integral contribuțiile la bugetul de stat, la nivelul salariului minim pe economie. Inițiativa legislativă este o propunere de integrare a acestor specialiști care lucrează cu furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat în rândul excepțiilor de la plata impozitului pe venit, la fel cum este și personalul din IT și cel din cercetare-dezvoltare, potrivit Codului Fiscal. Impactul bugetar anual al prezentei propuneri legislative ar fi nesemnificativ pentru o categorie de angajați care, prin munca lor, vin în susținerea politicilor statului de asistență socială a persoanelor în dificultate. Modificarea legislativă propune scutirea de la plata impozitului pe venit pentru personalul de specialitate de îngrijire asistență, ca urmare a desfășurării activității pe bază de contract individual de muncă încheiat cu entități nonprofit și sau unități de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii“, spun inițiatorii.

Deputatul Mircea Banias a declarat pentru TOMIS NEWS că scutirea de impozit pentru personalul de specialitate de îngrijire asistență socială este, de fapt, o solicitare făcută de ONG-uri, care se ocupă de persoane defavorizate.

„Oamenii care se ocupă de persoanele defavorizate din partea ONG-urilor au venituri extrem de reduse. În primă fază, proiectul a fost discutat cu toate grupurile parlamentare și, deși exista un soi de consens pentru a trece proiectul, acum înțeleg că are raport de respingere la Camera Deputaților, după ce a fost respins și la Senat. Nu înțeleg de s-au sucit cu 180 de grade, în condițiile în care este un proiect bun și care nu are un impact mare asupra bugetului de stat“, a spus Banias.

După cum spunea deputatul Mircea Banias, proiectul a fost respins inițial la Senat, în 29 octombrie, în calitate de prim for sesizat și se află în prezent la Camera Deputaților pentru votul final. Totuși, dacă parlamentarii puterii vor găsi de cuviință să aprobe proiectul de lege privind completarea și modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, de scutirea impozitului pe venit ar urma să beneficieze persoanele angajate de ONG-uri ori lăcașe de cult care se ocupă de: protecția persoanelor vârstnice, prin servicii rezidențiale, servicii de îngrijire temporară sau permanentă la domiciliu, protecția copilului în cadrul centrelor de zi, centrelor de plasament, centre de primire în regim de urgență, centre maternale și servicii de tip familial, protecția persoanelor cu dizabilități și protecția familiei în centre de recuperare, centre de asistență, centre de prevenire și centre de informare pentru victimele violenței în familie.

Amintim că, la 31 decembrie 2017, erau acreditați, în conformitate cu prevederile legale, 3.254 furnizori de servicii sociale. Dintre aceștia, 1.236 furnizori publici (1.124 structuri specializate din cadrul/subordinea autorităților administrației publice locale și autoritățile executive din unitățile administrativ-teritoriale, 39 autorități ale administrației publice centrale și 73 unități sanitare, unități de învățământ și alte instituții publice care dezvoltă, la nivel comunitar, servicii sociale integrate), 2.018 furnizori privați (1.762 organizații neguvernamentale, 157 culte recunoscute de lege și 99 operatori economici).

CITEȘTE ȘI:

Serviciile de ridesharing ar putea fi impozitate de autoritățile locale! Inițiativa deputatului Dobre a fost trântită la Senat din răzbunarea PSD pe Pro România: „Șerban Nicolae a dat ordin ca orice proiect semnat de parlamentarii noștri să fie respins“

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *