Încă o prelungire de șase ani pentru polițiștii detașați la serviciile comunitare de evidență a persoanelor? Constanța se află pe listă, Senatul NU este de acord cu Guvernul!

Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor sunt printre cele mai căutate de către români, fie că vorbim de eliberarea actelor de identitate ori a vizelor de flotant. În aceste condiții, activitatea multora dintre aceste servicii ar fi mult îngreunată și chiar blocată dacă nu ar beneficia și de sprijinul angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Mai exact, este vorba de sute de polițiști, care au fost transferați de la Ministerul Afacerilor Interne la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, în baza alin. 1 și 2 ale art. 241 din Ordonanța Guvernului nr. 84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidețţă a persoanelor.

Pentru că activitatea acestor servicii publice comunitare de evidență a persoanelor este destul de voluminoasă, Guvernul a inițiat un proiect de lege pentru detașarea personalului de la Ministerul Afacerilor Interne la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, cu încă șase ani.

Guvernul explică în expunerea de motive că încetarea detașării personalului de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor poate crea disfuncționalități în activitatea acestora, generate de imposibilitatea ocupării posturilor ce ar deveni vacante cu personal specializat în domeniul evidenței persoanelor, ținând seama de faptul că marea majoritate a serviciilor comunitare sunt încadrate cu cel mult trei lucrători, iar o parte dintre acestea sunt încadrate cu personal detașat de la MAI în proporție de 100%.

„22 servicii comunitare și-ar putea înceta activitatea pe linie de evidență a persoanelor, întrucât sunt încadrate doar cu personal detașat de la MAI, la două formațiuni dintre acestea sunt numiți în funcțiile de conducere polițiști. Activitatea unui număr de 88 servicii comunitare ar fi afectată, întrucât acestea sunt încadrate cu personal detașat de la MAI în proporție de peste 40% județele Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiș și Vâlcea. Dintre acestea, în 21 de servicii comunitare personalul detașat de la MAI ocupă funcții de conducere. Menționăm că experiența și pregătirea profesională în domeniu a personalului detașat de la MAI contribuie în mod substanțial la desfășurarea corespunzătoare a activității de evidență a persoanelor, care implică și responsabilități privind actualizarea Registrului Național de Evidență a Persoanelor, care constituie suport unic pentru furnizarea de date sistemelor informatice ale instituțiilor și autorităților publice, astfel încât este imperios necesar ca acesta să fie actualizat cu date corecte, în timp real”, motivează Guvernul.

În prezent, sunt detașați la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor 207 polițiști și 194 personal contractual; dintre aceștia, 44 ocupă funcții de conducere, din care 36 sunt polițiști și 8 personal contractual.

Culmea este că, deși a fost inițiat de Guvern, proiectul de lege a fost respins pe 22 mai la Senat, în calitate prim for sesizat și unde social democrații dețin majoritatea, împreună cu cei de la ALDE. Și, totuși, premierul Viorica Dăncilă își pune speranțele la Camera Deputaților, care va fi da votul final. Termenul pentru depunerea amendamentelor expiră miercuri, raportul comisiei pentru administrație trebuie emis până pe 12 iunie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.