Încă o noapte de RĂZBOI în Ucraina! Începe RUSIFICAREA în orașe: Se difuzează doar programe rusești. Din Crimeea vin autocare cu ruși pentru înlocuirea administrației

Mai multe explozii puternice s-au auzit și văzut, vineri seara, în Kiev. Imaginile au fost surprinse în capitala Ucrainei vineri seară. De mai multe zile, armata rusă a încercui Kievul și bombardează capitala în încercarea de a o cuceri. până acum, însă, forțele ucrainene au respins atacurile.

Armata rusă a mai cucerit un oraș din regiunea Sumy și nu permite medicilor să ajungă la civili

Guvernatorul regiunii Sumy a declarat că orașul Trostianeț a fost capturat și ocupat, anunță Aky News. Dmytro Zhyvytskyy a declarat că forțele ruse controlează unitatea de ambulanță și nu permit medicilor să ajungă la civili, cu excepția copiilor. Medicii au fost avertizați că vor fi împușcați dacă vor pleca fără permisiune, a declarat guvernatorul. El a adăugat că toate magazinele au fost jefuite, orașul este percheziționat în permanență și supravegheat de lunetiști.

Nimeni nu poate cumpăra alimente, iar forțele ucrainene nu reușesc să aducă ajutoare în oraș, a mai spus guvernatorul.

Locuitorii celui mai mare oraș ucrainean capturat de ruși sunt disperați

Yulia, o localnică din orașul ucrainean Herson, a povestit într-un video postat pe o rețea de socializare că oamenii au rămas de o săptămână fără mâncare, apă, energie și fără posibilitatea de a lua contact telefonic cu lumea din afară, potrivit CNN. Orașul aflat în sudul Ucrainei are 290.000 de locuitori și a trecut prin bombardamente intense înainte să fie capturat de ruși.

Soldații ruși au ocupat orașul, au tăiat legăturile telefonice, nu putem să luăm legătura cu nimeni din oraș sau din afara orașului. Am fost bombardați. Se face o săptămână de când am rămas fără gaze, fără electricitate, fără apă. Magazinele sunt goale, unii oameni au rămas fără mâncare, fără medicamente, fără scutece de bebeluș. Gravidele nasc în subsoluri. Nu poți să ieși pe stradă după 8 seara, pentru că ești împușcat. Nu ai voie să mergi în grupuri mai mari de două persoane. Steagul Ucrainei încă flutură în oraș, nu ne-am predat în fața invadatorilor. Soldații spun că dacă nu îi provocăm, o să rămânem în viață”, a spus ucraineanca.

Forţele ruse au intrat în oraşul Herson din sudul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene controlează în continuare clădirea administraţiei municipale. Responsabili ucraineni au confirmat în cursul nopţii de miercuri spre joi prezenţa armatei ruse la Herson, mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit dimineaţă după lupte aprige, notează AFP. Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Primarul Hersonului a spus că „nu le-a făcut nicio promisiune” ruşilor şi „pur şi simplu le-a cerut să nu se tragă în oameni„, anunţând, de asemenea, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în oraş şi o restricţie a circulaţiei maşinilor.

Zelenski, nou mesaj războinic pe Facebook: Vom continua să luptăm. Ne vom apăra ţara

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, vineri seară, un nou mesaj în care a reiterat determinarea ucrainenilor de a-şi apăra ţara şi pământul.

„Vom continua să luptăm. Ne vom apăra ţara. Ne vom revendica pământul. Mulţumim eroilor noştri”, a transmis, vineri seară, într-un mesaj pe Facebook, preşedintele ucrainean.

Anterior, acesta s-a adresat, printr-un mesaj transmis pe Zoom, manifestanţilor din mai multe oraşe şi le-a cerut solidaritate cu Ucraina. De asemenea, el a cerut un moment de reculegere pentru cei care au murit apărându-şi ţara.

„Dacă vom câştiga, va fi victoria întregii lumi democratice”, a transmis ei locuitorilor din Vilnius, Frankfurt, Tbilisi, Bratislava, Praga, Lyon, Paris.

Rusificarea orașului Herson. Sunt difuzate doar programe rusești

Mărturiile obținute de CNN din orașul Herson, cucerit recent de forțele armate ale Federației Ruse, arată un proces în desfășurare de rusificare a regiunii. Joi, autoritățile din Ucraina au avertizat că rușii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson. Autoritățile din Ucraina spun că pe 4 martie, în Piața Libertății din Herson, invadatorii ruși „vor flutura steaguri ale Federației Ruse” și vor striga că Herson este „Republica Populară Herson”.

Potrivit mărturiilor obținute de CNN din orașul cucerit de armata rusă, locuitorii se confruntă cu brutalitatea rușilor, care îi prind pe bărbați și îi duc în afara orașului. „Nu putem ieși afară. Bărbații sunt prinși și luați”, a declarat un locuitor al orașului.

Televiziunea ucraineană a fost scoasă din grila de canale și înlocuită cu canalele de televiziune rusești. Acestea difuzau știri despre situația liniștită din oraș, cu copii care merg la școală sau cu ajutoarele umanitare aduse de ruși. Locuitorul a mai observat că rețelele de telefonie mobilă au fost întrerupte. Potrivit acestuia, joi au venit 50 de autobuze din Crimeea cu ruși care s-au instalat în clădirea administrației locale.

Într-o declarație de joi, Hennadii Lahuta, șeful Administrației Regionale de Stat Herson, a declarat că forțele ruse au „ocupat complet” clădirea administrației regionale de stat, dar a subliniat că oficialii locali nu au renunțat la responsabilitățile lor. 

Primarul din Herson, Igor Kolikhaiev, a declarat miercuri că armata ucraineană nu se mai află în oraș și că locuitorii trebuie acum să asculte instrucțiunile „oamenilor înarmați care au venit să preia administrația orașului”.

După mai multe zile în care au atacat masiv orașul de pe Nipru, în care trăiau aproximativ 250.000 de oameni, rușii spun acum că aduc ajutoare umanitare în localitate.

Coloane de zeci de kilometri de maşini se îndreaptă spre vestul Ucrainei: Stațiile de carburaranți nu mai au benzină și motorină

Coloane de zeci de kilometri de maşini care se îndreaptă dinspre Kiev, Harkov sau Dnipropetrovsk spre Vestul Ucrainei puteau fi observate, vineri seară, pe drumul european E 50, la ieşirea din localitatea Viniţa spre Letychiv. Mii de maşini cu refugiaţi, care aveau semne distinctive lipite pe parbrizele autoturismelor şi care erau conduse în special de femei, au părăsit zonele fierbinţi ale Ucrainei, căutând adăpost fie în zonele neafectate de război, fie în ţările vecine. În acelaşi timp, majoritatea staţiilor de carburanţi nu aveau la benzină şi motorină, pe fondul crizei cu care se confruntă ţara. Singurele staţii care dispuneau de carburanţi sunt cele care aparţin marilor reţele de distribuţie, însă şi aici livrările erau făcute pe baza cardurilor de clienţi.

Combustibilul este restricţionat. Foarte puţină benzină mai este în staţii. Am plecat de la ora 8,00 dimineaţa şi abia acum reuşim să punem benzină. Noi am plecat din Kiev”, a declarat un tânăr ucrainean, care a stat la rând să alimenteze maşina.

Ucrainenii consideră că problema carburanţilor nu este la fel de gravă precum cea a invaziei ruse.

„Este o problemă, este o mare problemă. Unele benzinării lucrează, altele nu. Trebuie să stăm la rând. Asta este! Bine că reuşim. Plecăm în Transcarpatia cu copiii. Noi o să rămânem în Transcarpatia”, a declarat un alt bărbat ucrainean, care îşi aştepta rândul la combustibil.

coloana masini

În Liov, oamenii se tem că rușii le-ar putea distruge orașul și fac ce pot ca să-și protejeze monumentele

Oamenii din capitala culturală ucraineană Liov încearcă, alături de autorități, să protejeze cum pot statuile istorice de invazia rușilor. Oficialii care se ocupă de patrimoniul orașului au descoperit mai multe statui acoperite cu folii de protecție și alte materiale izolatoare. Câteva fotografii făcute joi în Piața centrală a orașului arată bărbați cățărați pe scări, învelind sculpturi reprezentându-i pe zeul roman Neptun și pe zeița grecească Amphitrite. În apropiere, statuile din calcar ale lui Adonis și Diana, vechi de peste 200 de ani, fuseseră deja acoperite. La fel și statuile de la fântânile arteziene. O statuie mai mică, din fața catedralei construită în secolul al XIV-lea, fusese acoperită cu ceea ce părea a fi un burete prins bine cu bandă adezivă.

panou-3

Un ONG local, care se ocupă de conservarea monumentelor arhitecturale și istorice, a spus pentru CNN că oamenii din oraș sunt cu adevărat „îngrijorați” că toate aceste opere care le fac orașul atât de frumos ar putea fi distruse și s-au mobilizat din proprie inițiativă să facă ceva pentru a le proteja.

Joi, ONG-ul a postat pe Facebook imagini cu voluntari care acoperă cu panouri din lemn vitraliile unei biserici din secolul al XVII-lea, iar alții protejând monumentele de la o altă biserică cu cadre și panouri din lemn.

„Sperăm că această acțiune preventivă nu va fi testată de explozii reale”, se spune în mesajul care însoțește imaginile. „Le mulțumim tuturor celor implicați, fără a da nume. Mulțumim celor care au ajutat financiar în tăcere, fără să caute glorie! Așa arată dragostea adevărată pentru moștenirea culturală ucraineană!”, se mai spune în mesaj.

Statui acoperite cu folii de protecție

Liovul a fost ferit până acum de bombardamente, așa cum s-a întâmplat la Kiev și în alte orașe mari din Ucraina. Oameni din toată țara au ajuns în acest oraș în căutarea unui refugiu sigur, în timp ce mai multe ambasade străine și-au mutat operațiunile în oraș. Dar rezidenții se pregătesc, totuși, de război.

Pe măsură ce invazia Rusiei a intrat deja în a doua săptămână, experții în patrimoniu sunt îngrijorați că monumente artistice și istorice din întreaga țară vor fi distruse. Luni, Ministerul de Externe din Ucraina a declarat că aproximativ 25 de picturi ale celebrei artiste populare Maria Primachenko au fost distruse la un muzeu din Ivankiv, în urma unui atac rus. Consiliul Internațional al Muzeelor ​​a cerut publicului ucrainean să ajute la protejarea patrimoniului cultural.

biserica-2

Pregătiri de război la Odesa: Localnicii încarcă saci cu nisip pentru a opri invazia Rusiei

Locuitorii orașului ucrainean Odesa se pregătesc de război și încarcă saci cu nisip care urmează să fie așezați pe străzi pentru a bloca înaintarea trupelor ruse. Locuitorii orașului Odesa se pregătesc de un posibil atac al armatelor ruse și au format un lanț uman pentru a umple saci cu nisip, anunță CNN.

Ne vom apăra orașul și țara, cu siguranță”, a spus un localnic.

Ulterior, sacii sunt încărcați în camioane pentru a fi transportați în centrul orașului care este al treilea ca mărime din Ucraina și un popular centru turistic de la Marea Neagră. Locuitorii sunt îngrijorați de ambițiile Rusiei de a debarca pe malurile din zonă, mai ales după ce un vapor estonian a fost scufundat în port. Vaporul a fost lovit de artileria rusă, potrivit unei informații de la Parlamentul ucrainean.

Orașul în care rușii au șocat mapamondul prin crimele lor: Sunt 47 de morți

Patruzeci şi şapte persoane şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor ruse joi asupra oraşului Cernigov din nordul Ucrainei, au indicat vineri autorităţile regionale, citate de AFP.

„Potrivit informaţiilor detaliate de instituţiile medicale, ieri, 3 martie, un bombardament al aviaţiei ruse asupra teritoriului Cernigov a ucis 47 de persoane: 38 de bărbaţi şi 9 femei. Optsprezece persoane au primit îngrijiri”, au indicat pe Facebook autorităţile locale.

Un bilanţ precedent comunicat joi de către serviciile de salvare consemna 33 de morţi. Ucraina acuză armata rusă că a lovit o zonă rezidenţială joi la Cernigov, în drum spre Kiev.

Pentagon: Rusia a lansat deja 500 de rachete asupra Ucrainei

Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei – sub rezerva anonimatului – informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează EFE. Forţele ruse, a afirmat el, au înaintat cu greu de joi, aflându-se în prezent la 25 km distanţă de capitala Kiev. Totuşi, sunt la doar 10 kilometri de centrul oraşelor Cernigov şi Harkov, în nordul ţării, ceea ce înseamnă că soldaţii ruşi se află într-adevăr la periferia acelor oraşe, deoarece sunt răsfiraţi pe o zonă extinsă, a adăugat oficialul citat.

În opinia experţilor de la Washington, Moscova s-a mişcat mai alert în sudul Ucrainei. În acelaşi timp, SUA au livrat deja peste două treimi din armele promise la sfârşitul lunii februarie Ucrainei, ceea ce favorizează utilizarea lor „eficientă” pentru a încetini avansarea forţelor ruse, a declarat vineri o responsabilă a Pentagonului, citată de AFP.

Din pachetul de 350 de milioane, „am livrat deja ucrainenilor echipamente în valoare de 240 de milioane de dolari, inclusiv unele dintre cele mai indispensabile, precum echipamente antitanc”, a explicat aceasta, adăugând că restul armelor va ajunge în zilele sau săptămânile următoare.

Această anvelopă vizează „furnizarea de urgenţă Ucrainei a muniţiilor necesare, rachetelor antitanc Javelin şi rachetelor antiaeriene Stinger”, declarase săptămâna aceasta în Congres responsabila diplomaţiei americane pentru afaceri politico-militare, Jessica Lewis, confirmând pentru prima oară oficial livrarea de rachete Stinger Ucrainei, conform AFP.

Nu există niciun fel de indicii cu privire la vreo interferenţă rusă” pe teren pentru a împiedica livrările de arme, a adăugat reprezentanta Ministerului american al Apărării.

„Toţi am fost foarte impresionaţi de eficienţa cu care forţele armate ucrainene au folosit echipamentele pe care le-am pus la dispoziţie”, distribuindu-le „foarte repede” pe câmpul de luptă pentru a „încetini avansul rusesc”, a insistat aceeaşi responsabilă a Pentagonului.

SUA, a spus ea, au „antrenat” armata Kievului în utilizarea acestor arme în trecut, inclusiv în cadrul unor antrenamente de ultim moment în decembrie şi începutul lunii ianuarie. Ucrainenii „erau deja familiarizaţi cu cea mai mare parte” a armelor pe care le furnizăm, a adăugat aceasta.

Alte 14 ţări au livrat deja arme Ucrainei de la începutul invaziei ruse în 24 februarie, a mai spus ea, fără a preciza care sunt ele, indicând că preşedintele american Joe Biden a cerut o nouă anvelopă Congresului pentru ca SUA să continue livrările de arme Kievului.

După mai multe luni de tensiune, Rusia a lansat în urmă cu nouă zile o „operaţiune specială” militară în Ucraina, care a făcut 2.000 de morţi în rândul populaţiei civile, conform Serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă din Ucraina. ONU a confirmat până joi noapte 331 de civili ucişi şi 675 de răniţi, adăugând că numărul morţilor şi al răniţilor este probabil mai mare, deoarece este nevoie de câteva zile pentru a verifica un caz. Peste un milion de persoane au fugit din Ucraina din calea războiului, a indicat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Bilanț ONU: 331 de civili au fost uciși și peste 600 au fost răniți

Peste 300 de civili au murit de la declanșarea conflictului din Ucraina, au anunțat vineri reprezentanții ONU. Consiliul pentru drepturile omului din cadrul ONU a anunțat că 331 de civili au murit în timpul invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit Sky News.

Reprezentanții ONU au mai spus că 675 de civili au fost răniți. Tot vineri, ONU a anunțat că o comisie independentă va analiza posibilele încălcări ale legii de către Rusia în Ucraina.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.