Încă o AMÂNARE în Dosarul Retrocedărilor. Mazăre ar putea afla sentința pe 10 iulie

Amânări la infinit în Dosarul Retrocedărilor! Fostul primar al Constanței va afla luni, 10 iulie, sentința din dosar. Judecătoarea de la Curtea de Apel București care se ocupă de acest caz, Cornelia Corina Gheorghişan, a amânat, vineri, pentru a opta oară pronunţarea sentinţei.

În acest dosar judecat de nouă ani sunt acuzați Radu Mazăre, fost primar al Constanței; Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, Cristian Borcea și alte 34 de persoane, printre care și notarul Jean Aurel Andrei, soţul preşedintei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei.

La ultimul termen al procesului, Radu Mazăre a spus că speră ca „expunerea media” şi „încărcătura publică a procesului maraton” să nu afecteze soluţia dată de către magistraţi.

Urmărirea penală în acest dosar a fost începută în decembrie 2005, iar inculpații au fost trimiși în judecată pe 25 octombrie 2008. Dosarul se referă la anumite schimburi de terenuri, care ar fi creat, potrivit -experților DNA, un prejudiciu de 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa.

CITEȘTE ȘI:

Amânări la infinit în Dosarul Retrocedărilor! Radu Mazăre ar putea primi SENTINȚA pe 31 mai

Potrivit DNA, În perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.
În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

CITEȘTE ȘI:

Mazăre mai așteaptă pentru SENTINȚA în Dosarul Retrocedărilor. Pronunțarea, amânată pentru 19 mai

Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 și Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanța și din domeniul public al statului, ale căror prețuri au fost mult subevaluate.

Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale.
Concret, între aceste terenuri figurează:
– terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan)
– terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele)
– terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.