În prag de Crăciun, Dancu de la IPJ a rămas fără „jucărie”. Soft-ul ilegal a fost ÎNCHIS! „Dacă un agent greșește, este exterminat. Avem o „cârtiță” bine pusă tocmai de șeful Poliției!”

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța este poate singurul din țară care reușește să se autosaboteze printr-o aplicație electronică despre care TOMIS NEWS a relatat pe larg în ultima perioadă. O aplicație care conține, printre altele, planurile de muncă, dispozitivele din teren, chiar și datele despre familiile polițiștilor constănțeni, a fost comandată de actualul inspector șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu, în zone private, adică fără aprobările și licențele obligatorii de la Ministerul Afacerilor Interne, practic „jucăria” acestui „dinozaur” al Poliției Române. Convins că apucăturile de dictator senil nu vor produce niciodată efecte, Dancu a trecut la cenzurarea unui articol de presă și a comandat alte cinci, în care să fie lăudat în cel mai caricatural stil dictatorial posibil. De asemenea, cu aplicația a mers mai departe, numai că dezvăluirile TOMIS NEWS au fost auzite unde trebuie: la București! Inspectorul general al Poliției Române, Bogdan Despescu, a încropit o echipă de control, care a dat năvală între 14 și 15 noiembrie a.c. la IPJ Constanța și a descoperit ceea ce toată lumea știa: existența unui soft ilegal, comandat ilegal, instalat ilegal, funcțional ilegal.

CITEȘTE ȘI:

Controlul IGPR de la IPJ Constanța, demarat după dezvăluirile TOMIS NEWS! Coarnă, SNPPC: „S-au alăturat și sesizări de la polițiștii constănțeni împotriva lui Dancu. Lucrurile sunt mai profunde, este o afacere ilegală!” DNA și DGPI intră pe fir!

Managementul Structurilor de Poliție (MSP) a fost închis miercuri, ca urmare a unei dispoziții emisă de echipa care a efectuat controlul la IPJ Constanța.

Din corespondențele dintre TOMIS NEWS și Inspectoratul General al Poliției Române, aflăm că echipa a fost formată din trei ofițeri de Poliție.

echipa

Conform dispoziției rezolutive a conducerii I.G.P.R., aceasta a fost remisă către mai multe structuri, în vederea documentării și formulării unor propuneri”, a mai precizat IGPR, pentru TOMIS NEWS.

„Pe 18.12.2017 s-a primit o adresa de la IGPR prin care s-a dispus încetarea folosirii MSP începând cu 20.12.2017”, a precizat, sub protecția anonimatului, un reprezentant al IPJ Constanța, pentru TOMIS NEWS. Situația ne-a fost confirmată de cms. șef Ramona Dabija.

„Este în continuare acel control, din echipă face parte și cineva de la DCPI. Este o măsură luată în cadrul verificărilor, s-a cerut de către comisia de control conservarea tuturor acelor informații. Când vor fi luate primele măsuri, acestea, cu siguranță, vor fi anunțate”, ne-a precizat cms. șef Ramona Dabija, din partea IGPR.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Începe sfârșitul lui Dancu? IGPR CONTROLEAZĂ LA SÂNGE IPJ Constanța! „Este un SOFT care pune în PERICOL munca polițiștilor și familiile lor!”

„Noi nu putem să introducem un stick de memorie cu o filmare de la o spargere, trebuia să primești 7.000 de aprobări, iar softul ăsta…”

IPJ Constanța este un monument al incapacității de comunicare. Refuză constant orice cooperare și orice formă de comunicare, reușind și de această dată să „exceleze” din acest punct de vedere. Dacă IGPR a putut să comunice în măsura atribuțiilor legale, IPJ Constanța a trimis solicitările TOMIS NEWS către IGPR, refuzând astfel să își asume responsabilitatea pentru faptele pentru care, în mod jenant, este cercetată tocmai de superiorii ierarhici, un trist precedent și o palmă dată obrazului Poliției constănțene. De altfel, IPJ Constanța este specializată într-o singură formă de relație cu presa: ridicatul în slăvi, în caz contrar, așa cum ne-au mai precizat și cu alte ocazii, avem „tentative de denigrare a instituției”. O atitudine neprofesionistă, de amatori, care i-a adus exact în situația în care se află: problemele IPJ Constanța sunt tot mai mari de la o lună la alta.

Prin declinarea solicitării către IGPR, IPJ Constanța a mai bifat o încălcare a legislației în vigoare, pe care TOMIS NEWS nu o va ignora.

raspuns ipj

„Menționăm că în momentul de față, lucrarea se află în curs de soluționare, urmând ca la finalizarea verificărilor să fie dispuse măsurile ce se impun, în conformitate cu prevederile legale”, ne-au mai precizat reprezentanții IGPR, exact ceea ce polițiștii vor să audă: măsuri ce se impun, conforme cu legea, iar aceste măsuri, în opinia lor, sunt obligatorii, întrucât activitatea polițienească din Constanța se confruntă cu mari probleme, inclusiv din cauza acestei aplicații.

„Le-a transmis Dancu să salveze toți din calculatoare, pentru că aplicația se închide. Naiba știe câte persoane au acces la aplicație sau dacă a fost plasat vreun virus prin toate calculatoarele. Orice aplicație instalată pe calculatoarele Poliției, ca să aibă accept, trebuie să ai un cont de administrator al sistemului și o parolă. Eh, softul acesta funcționa cu un cont și parolă false, care nu există! Să sperăm că (IGPR) va face o anchetă serioasă. Dacă era OK, nu era închisă, nu? Faptul că se închide aplicația, putem să sperăm că ceva se întâmplă. Cei de la București când au venit nu înțelegeau cum există un program în calculatoarele Poliției și nu l-a instalat nimeni de la departamentul de comunicații, care, la fel, nu știau nimic! Vorbim de informații clasificate, nu sunt calculatoare oarecare. Noi avem calculatoarele blocate, de exemplu nu puteam să introducem un stick de memorie cu o filmare de la o spargere, trebuia să primești 7.000 de aprobări, iar softul ăsta nici nu știm dacă este capabil să trimită informații în timp real către alte structuri…”, ne-a precizat un alt angajat al IPJ Constanța, după aflarea veștii privind dispoziția emisă de echipa de control.

Și organizațiile sindicale din județ au primit cu bucurie vestea închiderii MSP și demararea procesului de stocare a datelor. Președintele SNPPC Constanța, Vasile Zelca, ne-a precizat că „nu se simte o sinceritate” în momentul de față în IPJ Constanța și că „dacă era un amărât de agent care băga din întâmplare un stick în calculator îl făceau piftie, nu îl mai găseai”.

„S-a suspendat folosirea MSP începând de azi, s-ar putea să se dorească o îmbunătățire a lui. Nu știm ce va fi. Noi, SNPPC, vom merge mai departe și la București ca să verificăm legalitatea folosirii lui până în prezent. Nu mulțumește numai faptul că nu îl mai folosesc, trebuie să vedem ce a fost! Acolo s-au introdus niște date, s-a procedat legal? Administratorul poate să șteargă din terminal anumite date, dar cu salvarea nu știu cum, dacă e legal. Dacă venea de la IGPR un program nu puneam nici o întrebare. Totuși, când mai și ocolești un pic cu „folosiți programul informatic”. Care? „Păi, ăla informatic…” Vag, așa. Nu se simte o sinceritate în relația cu cineva. Să spună cu toți dinții! E ceva în neregulă dacă nu vor să spună clar: 1 și cu 1 fac 2! Clar, cu subiect și predicat: „de azi înainte folosești asta! Dispoziție!” Clar! Dacă era un amărât de agent care băga din întâmplare un stick în calculator îl făceau piftie, țăndări, cioburi, atom! Nu îl mai găseai! Să tratăm totul cu aceeași măsură, dacă dăm semnalul către cetățeni că suntem curați, aplicăm toleranță zero față de… ! Vom face presiuni să vedem și altele, că nu e în regulă ce se întâmplă. Din adresa trimisă reținem că se suspendă folosirea, deci ne dă de înțeles că până la o reglementare. Ce să reglementeze? Ce se întâmplă cu ce a fost până acum? Că nu poate să moară acum”, a spus președintele SNPPC Constanța, Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

De partea cealaltă, preşedintele Sindicatului Europol Constanţa, Daniel Constantin Avasilcăi, a început cu o concluzie: dacă aplicația a fost închisă, înseamnă că este ilegală, ceea ce înseamnă că măsurile care se impun ar trebui să fie obligatorii.

„Dacă a fost închisă înseamnă că nu era legală și să vedem ce măsuri se vor lua pentru folosirea unui sistem informatic ilegal. Vor fi vinovații trași la răspundere? Sper să nu rămână așa, ca în tren, cum rămân de obicei anchetele prin MAI când sunt vizați șefi. Dacă un agent greșește, imediat este executat, trimis în fața consiliului de disciplină, pedepsit aspru. Să vedem când ditamai șefii greșesc ce măsuri se vor lua. Într-o țară normală și civilizată ar trebui luate niște măsuri! Atâta timp cât nu știm cine pe cine se susține, e implicat și politicul… Așteptăm să se termine anchetele și ce măsuri se vor lua și vom acționa, dar putem să îi girăm și pe cei din IGPR de bună credință, nu? O organizație sindicală reclamă abuzurile, ilegalitățile și cere măsuri. Partea bună este că noi, organizațiile sindicale, suntem sesizați mult mai repede de către membrii noștri de sindicat, cărora le este teamă să se adreseze ierarhic, pentru că pot urma repercusiuni, ne trimit nouă sesizări, pe care și noi le trimitem către organele în drept. Au fost sesizări (privind MSP) de la membrii noștri. După ce s-a demarat ancheta, așteptăm. Deocamdată, nu știm cât de mare este răul făcut, câte date s-au colectat din sistemul informatic al Poliției Române. În acest sistem sunt informații clasificate, amplasarea dispozitivelor, este cea mai mare problemă: furniza date cu privire la dispozitivul de siguranță publică! Putem să bănuim că anumite bande de hoți care acționează… a luat amploare fenomenul infracțional, dar de mare categorie, jafuri serioase, spargeri de magazine am auzit din ce în ce mai des, au reapărut gratiile pe la geamuri, a apărut și încă o bandă care fură țigări și noi avem o „cârtiță” bine pusă tocmai de șeful Poliției! Nu ne mai trebuie polițiști corupți care să dea informații despre munca de Poliție, o colectăm gratis, direct din serverul Poliției! Este o mare problemă, așteptăm cu mare interes măsurile dispuse de IGPR!”, a spus preşedintele Sindicatului Europol Constanţa, Daniel Constantin Avasilcăi, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Constantin Dancu, DICTATORUL de la IPJ Constanța. Coarnă, SNPPC: „Dacă avea dreptate, era echilibrat și avea mintea la el, nu făcea presiuni. Nu vrea o poziție corectă și nu vreau să spun mai multe…”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *