În Parlament se cere distribuirea GRATUITĂ a măștilor de protecție. Dobre: „Când institui o obligație, trebuie să oferi și SOLUȚIA”

Klaus Iohannis a anunțat că din data de 15 mai, după expirarea stării de urgență, românii vor fi obligați să poarte mască pe termen nelimitat, în spațiile publice închise și în transportul public. De atunci, discuțiile sunt concentrate pe capacitatea de conformare a românilor la această dispoziție, măștile fiind, în condițiile existente, greu de achiziționat, fie că vorbim de inexistența acestor măști în farmacii, fie de prețurile ridicate care nu pot fi suportate de mulți cetățeni.

În acest sens, cei de la PRO România au anunțat o măsură în regim de urgență, respectiv, un proiect de lege prin care Guvernul va fi obligat să cumpere și să distribuie gratuit măști populației.

„Mâine (joi – n.r.), depunem proiect de lege, îl și aprobăm rapid, ca Guvernul României să achiziționeze măști și să le distribuie oamenilor. Oamenii nu au bani ca să cumpere măști, nu au de unde. E o discriminare și un abuz. Nu poți să le spui românilor: „nu aveți voie să ieșiți din casă fără mască”, dar nu se găsesc măști sau sunt foarte scumpe, ca la farmacia de la Huși a ministrului Sănătății”, a anunțat președintele PRO România, Victor Ponta.

Proiectul de lege privind acordarea gratuită a 30 de măști de protecție pentru fiecare cetățean român aflat pe teritoriul României până la data de 15 Mai 2020, pentru protecția în fața coronavirusului, a fost depus joi, în Parlament, de PSD și PRO România. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, speră ca proiectul să fie adoptat, în procedură de urgenţă, de Parlament şi trimis la promulgare în trei săptămâni. Potrivit lui Ciolacu, costul acestor măşti trebuie acoperit de la bugetul statului. De partea cealaltă, guvernanții încă nu au decis dacă aceste măști de protecție vor fi distribuite gratuit sau achiziționate de cetățeni contracost, din farmacii.

Despre proiectul de lege ne-a vorbit deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, care a punctat faptul că românii nu și-au dorit această pandemie și, prin urmare, nu sunt obligați să asigure cheltuieli lunare suplimentare.

În momentul în care institui o obligație, trebuie să oferi și soluția, nu să pui o obligație pe masă – tu, stat, dar să nu oferi și soluția. Soluția pentru o mare parte a populației României – prețul unei măști este de aproximativ 3 lei, pentru o familie de trei persoane înseamnă să plătească 300 de lei pe lună! Tu, stat, trebuie să oferi masca! Inclusiv președintele României a spus că trebuie 30 de milioane de măști pe săptămână. Să se descurce guvernul, că e treaba lui, nu a Parlamentului. Erau companii din zona Moldovei cu fabrici de îmbrăcăminte care s-au oferit să înceapă să producă aceste măști, dar nu au primit nici un răspuns… Nu știu dacă s-a reglementat această chestiune, dar este obligația guvernului să asigure măștile gratuit populației României! Lucru pe care l-am spus când prefectul Constanței a luat decizie în CJSU. Abia alaltăieri s-a rezolvat problema cu urgențele stomatologice, după o lună și șase zile de la intrarea stării de urgență. Bine că nu a făcut-o pe 15 mai! Ei sunt cu un pas înainte și trei înapoi, așa cum ne arată și reprezentantul Guvernului în teritoriu! Așa că am venit în sprijinul populației României cu acest proiect care sper să fie adoptat foarte repede. Se face prin UNIFARM, care dă mai departe la DSP, iar DSP dă către primării care se pot organiza. La primăriile mari s-ar putea să fie mai dificil, dar la primăriile rurale va fi ușor. Românii nu și-au dorit pandemia asta și nu sunt ei obligați să cheltuiască pentru ea”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *