În coaliția de guvernare nu se mai înțelege om cu om: Fără consens pe pensiile speciale, înghețarea pensiilor sau licitațiile publice

Odată cu începutul noii sesiuni parlamentare, liderii coaliției de guvernare se întrec, din nou, în promisiuni despre eliminarea pensiilor speciale. Însă, punctele de vedere ale PNL, USR PLUS și UDMR în privința eliminării pensiilor par diferite. Liberalii susțin eliminarea, pentru început, a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Acest lucru poate fi făcut relativ simplu, prin modificarea Statutului senatorilor și deputaților. Ulterior, spune președintele PNL, Ludovic Orban, odată cu o nouă lege a pensiilor, vor fi eliminate și restul pensiilor speciale.

Am discutat doar despre statutul deputaților și senatorilor pentru a desființa aceste pensii speciale ale parlamentarilor. Odată cu îmbunătățirea legislație în domeniul pensiilor vom viza și reglementările privitoare la pensiile speciale”, a declarat Orban, după ședința conducerii PNL. Președintele PNL a evitat un răspuns, întrebat fiind dacă există un acord în coaliție și pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor. Indemnizația pentru limita de vârstă a aleșilor locali a fost amânată de Guvern. 

Luni dimineață și copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a scris despre eliminarea pensiilor speciale, în care prezenta prioritățile Alianței în noua sesiune parlamentară. Printre priorități se numără și „un calendar clar cu urgentarea eliminării pensiilor speciale pentru demnitari și pentru categoriile la care nu se justifică această excepție de la contributivitate”.

Întrebat dacă susţine varianta USR referitoare la eliminarea pensiilor speciale ale demnitarilor, președintele UDMR Kelemen Hunor a arătat că nu există un acord în coaliţie pe această temă:

Asta este părerea lor, nu există un acord în coaliţie. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii”, a spus Kelemen Hunor, care a adăugat că pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile socio-profesionale. Liderul UDMR susține eliminarea tuturor pensiilor speciale: „Altă variantă nu pot să susțin”, a spus acesta.

Recent, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că Guvernul caută o formulă juridică prin care principiul contributivităţii să fie asigurat la pensiile speciale:

Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate”, a spus Turcan într-o conferință de presă.

Anul trecut, pe 15 decembrie, judecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, este neconstituțională. Parlamentul a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, ar fi urmat să fie impozitate cu 85% dacă pensia este mai mare de 7.000 de lei și cu 10% pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. Anterior, Curtea Constituțională a respins o altă lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne. Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă a fost adoptată fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacţie de „abrogare” a unor prevederi legale pretins a crea „sentimente” negative, arata Curtea Constituţională în motivarea deciziei.

Hunor are altă opinie despre înghețarea pensiilor față de Cîțu

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, luni, în Parlament, că nu există un acord în privința înghețării punctului de pensie de către Guvern, afirmație care vine în contrast cu ce a spus anterior, în aceeași zi, prim-ministrul Florin Cîțu. Vicepremierul a precizat că va exista o creștere împărțită pe patru ani de zile. Întrebat dacă susține înghețarea pensiilor în 2021 și dacă s-a discutat în coaliția de guvernare acest subiect, liderul UDMR, Kelemen Hunor a afirmat: „Nu s-a discutat niciun moment așa ceva. Va exista așa cum este în programul de guvernare o creștere împărțită pe patru ani de zile. De înghețare nu am vorbit niciun moment. Nu există niciun acord pe înghețarea pensiilor. În programul de guvernare și în discuțiile de dinainte de a forma Guvernul, noi am luat un angajament că pensiile vor crește 4 ani de zile, în acel procent de 40 și ceva la sută, cum este în lege, nu într-un an, doi. Nu am discutat și nu există un acord pentru înghețarea pensiilor. Punct”.

Barna îl contrazice pe Cîțu în privința companiilor din afara UE care nu au acces la licitații publice

Premierul Florin Cîțu a reacționat după ce în presă a apărut informația potrivit căreia Guvernul ar fi aprobat un memorandum prin care companiile din China ar putea fi excluse de la licitațiile pentru construcția de autostrăzi, căi ferate și achiziționarea de terenuri. Șeful Executivului a negat informația și a spus că e nevoie de o ordonanță de guvern pentru a face un astfel de lucru. Însă vicepremierul Dan Barna a confirmat existența unui memorandum, dar care nu vizează în mod clar firmele din China, ci toate companiile din afara UE care nu respectă acordurile europene.

Întrebat dacă a fost adoptat un memorandum de către Guvern prin care companiile din China sunt excluse de la licitații pentru autostrăzi și căi ferate, prim-ministrul Florin Cîțu a precizat: „Nu. Dacă va fi așa ceva, trebuie să fie bineînțeles o ordonanță pe legea achizițiilor publice. Atunci veți vedea cu siguranță dacă se întâmplă acest lucru, dar când se va întâmpla veți avea informația”.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că există un memorandum care reglementează ce companii au acces la licitațiile publice:

Este un memorandum și este ideea unei reglementări care există și în câteva alte state europene prin care la licitații, în procedura aceasta de achiziții, companiile extracomunitare sau cele cu care UE sau România nu are acorduri bilaterale – fiindcă sunt foarte multe state, Japonia, Canada, Israelul cu care România sau UE are astfel de acorduri – nerespectând standarde europene să nu mai poată participa la licitații, tocmai în această logică în care să ne asigurăm că nu pornim un proces de licitație care după aceea durează niște ani numeroși, în loc să facem lucrări de infrastructură de care avem nevoie. A existat o consultare cu Comisia”, a afirmat vicepremierul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *