Impozitul auto în 2022: Unde îl plătești și ce AMENZI riști dacă nu o faci la timp

Fiecare posesor de autoturism trebuie să plătească impozitul auto. Calculul se face în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. În anul 2022, valoarea impozitului crește cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui motor. Cei cu motoare puternice trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare. Impozitul auto se plătește de către orice persoană care deține un mijloc de transport care trebuie înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României. Acesta trebuie plătit în fiecare an. Există și excepții, desigur.

Unele mașini sunt scutite de la plata impozitului auto. Ne referim aici la vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.

Se poate plăti și fără să stați la coadă, la ghișeu. Poate fi achitat cash sau cu cardul la administrațiile financiare. Se poate plăti și online pe portalul ghiseul.ro, prin ordin bancar sau prin mandat poștal la orice Oficiu Poştal din România. Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor fiscale principale se datorează dobânzi și penalități de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,02% – pentru fiecare zi de întârziere. Nivelul penalității de întârziere este de 0,01% – pentru fiecare zi de întârziere. Dobânzile și penalitățile de întârziere se calculează din ziua imediat următoare expirării termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, și se face venit la bugetul căruia îi aparține creanța principală.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *