Impozitarea „pensiilor nesimțite”, la votul din Parlament. „Așa poate Guvernul să mărească pensiile cu 40% și să dubleze alocațiile”

Comisia pentru Buget a Camerei Deputaților a ajuns, miercuri, la o variantă finală pentru impozitarea pensiilor speciale, după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că eliminarea acestora este neconstituțională. Pensiile speciale, care nu se bazează pe contributivitate, vor fi impozitate astfel:

  • Impozitare de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 7.000 de lei
  • Impozitare de 85% pentru pensiile speciale care depășesc pragul de 7.000 de lei

Proiectul de lege aparține senatorului PSD Eugen Teodorovici. Adoptat de Senat pe 18 septembrie 2019, a fost dezgropat pe fondul dezbaterilor publice privind impozitarea pensiilor speciale, fiind disponibil integral AICI!

Liderii principalelor grupuri parlamentare din Camera Deputaților au stabilit, miercuri, ca pentru ședința de vot final să pregătească un raport de impozitare drastică a pensiilor speciale. Parlamentul a eliminat pensiile speciale la începutul anului, dar CCR a spus că este neconstituțional, astfel că singura rezolvarea este impozitare, nu eliminare a pensiilor speciale.

Înainte de votul din Parlament, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a transmis că liberalii „au convins PSD să rupă frăția cu pensiile speciale”.

„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari”, a transmis Florin Roman.

USR-iștii au fost ceva mai vehemenți. Deputatul Claudiu Năsui a semnalat faptul că proiectul PSD de impozitare a pensiilor speciale cu 85% afectează și pensiile de serviciu, care depășesc un cuantum de 7000 de lei.

„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de… impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei. Asta are două probleme. Prima de ordin moral, după ce că PNL-PSD au creat problema acestor pensii speciale, nu e normal să pedepsească și pensiile contributive și cele de Pilon 2 și 3 pentru a-o rezolva. A doua că va face proiectul neconstituțional pentru că va avea un caracter confiscatoriu asupra unei pensii contributive care e aidoma dreptului de proprietate. Vom propune ca impozitarea să fie doar pentru componenta de pensie specială”, a transmis Claudiu Năsui.

Deznodământul de la votul final

La ședința de plen, după citirea raportului, au luat cuvântul Claudiu Năsui (USR), Olguța Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL), Victor Ponta (PRO România), Petru Movilă (PMP), Varujan Pambuccian (minorități), Adrian Dohotaru (neafiliați) sau Alfred Simonis (PSD), liderul de grup al social-democraților punctând faptul că prin impozitarea pensiilor nesimțite Guvernul are posibilitatea să crească pensiile cu 40% și să dubleze alocațiile.

„Mă bucur că există un consens pe această lege, e adevărat cu trebuie menționat faptul că chiar de curând diferite partide s-au jucat cu aceste inițiative și au tot depus abrogări pe bandă rulantă, știind că nu pot fi abrogate pensii aflate în plată, ci doar impozitate drastic. Amintesc faptul că fiecare grup parlamentar prezent astăzi a votat măcar pentru un tip de pensie specială. Suntem acuzați că am făcut pe repede – înainte această lege. Înțeleg supărarea, dar nu e așa. În ultimele șase săptămâni, ne-am văzut de 4-5 ori la propunerea mea, a grupului PSD și am discutat de diferite plafoane și praguri pentru a impozita aceste pensii speciale. Astăzi, Parlamentul rezolvă două probleme: elimină, impozitând foarte mult acele pensii nesimțite, iar al doilea lucru – ofertă Guvernului posibilitatea să ia banii de la aceste pensii speciale și să îi ducă în fondul de pensii pentru a majora pensiile cu 40% și a dubla alocațiile pentru copii. Acesta era motivul pentru care Guvernul spunea că nu putea să o facă”, a spus Alfred Simonis.

La votul final de miercuri, proiectul de lege a fost adoptat cu 307 voturi pentru și unul singur împotrivă.

Legea adoptată miercuri prin consens de Parlament stipulează că pensiile speciale cuprinse între 2.001 lei şi 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, în timp ce pensiile speciale care depăşesc 7.000 de lei vor fi taxate cu 85%. Legea se aplică tuturor pensionarilor speciali: judecători, procurori, parlamentari, diplomaţi, aviatori, poliţişti, militari şi foştii şefi ai statului. Proiectul nu afectează pensia obţinută pe baza contributivităţii. Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei obţinută pe baza contributivităţii şi încă 2.001 lei ca pensie specială, va încasa pe viitor integral cei 2.000 de lei pe baza contributivităţii, iar ceilalţi 2.001 lei (pensia specială) vor fi impozitaţi cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. Practic, va rămâne cu cei 7.000 de lei, la care se vor mai adăuga alţi 450 de lei (în urma impozitului cu 85%). În loc de 10.000 de lei, va avea o pensie totală de 7.450 de lei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.