Importanța geostrategică a Mării Negre, dezbătută la București. „Evoluțiile din Marea Neagră sunt în favoarea Rusiei”

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat luni, în cadrul forumului intitulat „Importanţa geostrategică şi economică a Mării Negre în actualul context european”, că gazele din Marea Neagră reprezintă un subiect de ţară pe care trebuie să existe consens politic şi că Legea Offshore, care a stârnit numeroase discuţii, poate fi modificată doar în Parlament.

forum 1

În cadrul dezbaterilor, ministrul a adus în discuţie Pactul Verde European şi necesitatea gazelor naturale – inclusiv din Marea Neagră – pentru a putea îndeplini ţinţele acestuia. Comisia Europeană şi Uniunea Europeană îşi propun, prin Green Deal (Pactul Verde European), ca, până în 2030, să reuşească o reducere cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), iar în 2050 să existe neutralitate din punct de vedere al acestor emisii. În România, aproximativ 25% din energie este produsă pe bază de cărbune.

Potrivit ministrului, ținta este de 30,7% energie regenerabilă. Media europeană este de 32%. 

„Pentru România, este o ţintă realistă. România trebuie să îşi asume ţinte realiste pe care să le ducă la îndeplinire. Ce facem cu cărbunele? Este o problemă foarte mare. Trebuie să folosim toţi banii europeni, Fondul de tranziţie europeană de 750 de milioane de euro – să îl ducem acolo unde trebuie, în zonele carbonifere”, a punctat Virgil Popescu.

CITEȘTE ȘI:

Popescu a spus că trebuie gândite strategii şi pentru Complexul Energetic Hunedoara, Termocentrala de la Midia, Termocentrala de la Paroşeni şi patru mine din componenţa ei. Referitor la Midia, ministrul a aprobat foraje geologice pentru amplasarea conductei în zonă: „În 2021 – 2022, vom avea primele gaze aduse din acel perimetru pe ţărm”.

„Gazele din Marea Neagră reprezintă un subiect de ţară pe care trebuie să existe consens politic. Dacă Exxon doreşte să părăsească acel consorţiu de exploatare a gazelor din Marea Neagră, îmi doresc ca România să fie parte a acestui consorţiu, iar Consiliul de Administraţie de la Romgaz a aprobat acest lucru. Urmează negocieri. Dacă se doreşte modificarea Legii Offshore, acest lucru nu poate fi făcut decât în Parlament. Trebuie să fie o lege unanim acceptată, ca interesul României să primeze. Este nevoie, după cum se vede, de gaze. E nevoie să aducem acele gaze în circuitul economic. Avem nevoie de gaze naturale pentru a putea să realizăm acest plan, realizarea ţintelor Green Deal şi, evident, că fără gazul natural al nostru, din Marea Neagră, e foarte greu să ne bazăm pe import”, a mai punctat ministrul.

CITEȘTE ȘI:

„Evoluțiile din Marea Neagră sunt în favoarea Rusiei”

Tema resurselor de la Marea Neagră trebuie să fie proiect de țară și trebuie să facem un efort politic transpartinic, în interesul național, consideră președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, de asemenea prezent la forumul de luni.

Expert Membru în Consiliul științific al New Strategy Center, fostul consilier prezidențial Iulian Fota a punctat faptul că, odată cu 2020, Marea Neagră intră în altă etapă de evoluție – „interes vital pentru Rusia, interes în creștere pentru China, iar interesul occidental va treebui să îl construim”.

Fota a menționat că Marea Neagră este în epicentrul unei competiții geopolitice între Rusia și Occident, iar evoluțiile sunt în favoarea Rusiei și, totodată, zona Mării Negre este vitală pentru Rusia, datorită Ucrainei, fără de care nu mai poate fi o putere europeană.

CITEȘTE ȘI:

Director General la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a arătat faptul că „deocamdată, nu avem nicio viziune despre ce vrem să fie Marea Neagră”. Potrivit lui Dungaciu, statele din jurul Mării Negre, trebuie să decidă orice legat din Marea Neagră, economie sau strategie: „Noi, în România, credem că trebuie să fie o mare deschisă, bulgarii nu cred așa, turcii nu cred așa”.

Forumul „Importanţa geostrategică şi economică a Mării Negre în actualul context european” este organizat de Financial Intelligence, împreună cu România Durabilă, la Palatul Parlamentului.

Tematica evenimentului abordează următoarele subiecte, în patru paneluri distincte:

  1. Abordarea geostrategică a Resurselor Mării Negre
  2. Valoarea economică a resurselor Mării Negre
  3. Green Deal: implicații, efecte, abordare bugetară
  4. Concluzii: Acțiuni politice necesare

În cadrul evenimentului se reunesc 15 speakeri și 15 reprezentanți ai ambasadelor, respectiv Ambasada Ungariei, Ambasada Ucrainei, Ambasada Austriei, Ambasada Bulgariei, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Republicii Moldova, Ambasada Finlandei, Ambasada Turciei, Ambasada Emiratelor Arabe Unite, Ambasada Germaniei, Ambasada Rusiei, Ambasada Japoniei, Ambasada Greciei, Ambasada Statelor Unite ale Americii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.