IMM-urile, distruse de marile companii. Președintele IMM Constanța, Gropoșilă: „Intervenționismul statului trebuie să limitat, pentru că firmele mici nu se pot dezvolta“

Politicul pare mai ocupat ca niciodată de subiecte ce țin de justiție și sistemul bugetar. Dar ce ne facem cu mediul de afaceri privat, cel care ține în viață această țară? În lipsa unei politici care să ajute cu adevărat mediul de afaceri privat, în România, deși pe mulți indicatori firmele mici și companiile mari au avut puncte de plecare similare acum 10 ani, ultimul deceniu a cernut în favoarea jucătorilor de calibru, evidențiază un studiu realizat de analistul Iancu Guda de la Coface. Firmele mari concentrează nu doar cote de piață, dar și profiturile, fiind mai robuste din punct de vedere al gradului de îndatorare, al eficienței utilizării activelor și al relațiilor cu partenerii comerciali.

„În pofida anilor de creștere economică pe care îi parcurgem, mediul de afaceri românesc arată oarecum sărăcăcios din punctul de vedere al numărului de afaceri, iar firmele mici se zbat la niveluri în care sunt aproape irelevante pentru economia în ansamblul ei. Polarizarea este cuvântul de ordine în business-ul românesc, rezumă realitatea Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România. Din cele aproximativ 690.000 de firme înregistrate în România, nu mai puțin de aproximativ 190.000 de societăți nu au deloc activitate. Din restul de aproximativ 500.000 de firme active, numai aproximativ 27.700 de companii au o cifră de afaceri anuală de peste 1 milion de euro, respectiv 4% din total, în timp ce 96% din acestea sunt microîntreprinderi. Concentrarea este masivă. Firmele mari asigură 86% din venituri în timp ce microîntreprinderile realizează abia 14% din totalul încasărilor. Este o scădere a ponderii pentru că, în urmă cu 10 ani, acestea aveau încă 26% din piață. Companiile mari par a fi singurul motor în piață pentru eficientizarea muncii. Astfel, coeficientul care raportează cifra de afaceri la numărul de angajați este mai mult decât dublu, în timp ce, în cazul microîntreprinderilor, acest indicator a stagnat. Pentru firmele mici, creșterea costurilor cu forța de muncă reprezintă o provocare majoră“, arată sursa citată, care mai precizează că tot companiile mari sunt cele care își iau potul câștigurilor.

Cu alte cuvinte, peștii cei mari vor avea mereu câștig de cauză în fața celor mici. Situația prezentată a fost comentată pentru TOMIS NEWS și de președintele Patronatului IMM Constanța, Iulian Gropoșilă.

„Pentru revitalizarea IMM-urilor, intervenționismul statului în mediul privat trebuie să fie limitat, pentru că niciodată atâta timp cât statul va avea atitudine de reglementare, așa cum se face de 28 de ani, firmele mici nu se pot dezvolta în mediu de genul ăsta. Economia trebuie să funcționeze cât mai liber. Pentru a avea o economie competitivă avem nevoie de cât mai puține reglementări din partea statului, și doar acolo unde este nevoie. Din păcate, economia națională este super reglementată, super fiscalizată, iar asta duce la consolidarea companiilor mari care au capacitatea de lobby și infrastructură de supraviețuire, pe când întreprinderile mici și mijlocii vor dispărea în continuare cu o frecvență extraordinar de mare“, a spus Gropoșilă.

Acesta a adăugat că, prin polarizare economică, ușor-ușor, companiile mari, în general multinaționalele, cu sateliții aferenți, capacitează foarte mult din piață, iar restul firmelor care sunt de cele mai multe ori sunt foarte sensibile la supra reglementare, abia supraviețuiesc sau pur și simplu se canibalizează, așa cum se întâmplă de câțiva ani, pentru că merg pe segmente de piață înguste și acolo concurența este foarte mare.

„Putem să ne face o imagine foarte clară în zona retailului, unde nu cred că 10% din piață mai este la IMM-uri“, a mai punctat Iulian Gropoșilă.

Salariul minim pe economie, eliminat din mediul privat?

Președintele Patronatului IMM Constanța, Iulian Gropoșilă, a comentat și o declarație a ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a spus că salariul minim pe economie ar trebui să fie eliminat din mediul privat.

„Exact de am spus mai sus: reglementare, supra reglementare. Statul nu are de ce să reglementeze mediul privat. Ce treabă are statul în relația dintre angajat și angajator? Ce e ăla salariu minim? Ce rol are acesta într-o economie de piață?“, a subliniat Gropoșilă.

Întrebat de TOMIS NEWS dacă nu cumva prin eliminarea salariului minim din sectorul privat va duce, automat la abuzuri din partea angajatorilor, președintele IMM Constanța a subliniat: „Statul nu poate interveni să facă protecție. Salariații cei mai prost plătiți din România sunt cei din industria turismului. Le spun celor din această industrie: „nu mai plătiți așa de prost, pentru că rămâneți fără angajați“. Acum urlă că nu au oameni. Este normal ca omul să plece, piața te penalizează. Asta este un efect asupra faptului că în acest domeniu s-au făcut profituri mari, în schimb salariații au venituri mici. Dacă îi plătești precum negrii pe plantație, este normal să îți plece. Nu poți să-i fidelizezi cu venituri mici.“

CITEȘTE ȘI:

Patronatul IMM Constanța lansează un nou proiect transnațional pentru stimularea antreprenoriatului feminin

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*