Igor Dodon NU a fost reținut! Rusia îl apără: „Sunt practici de persecuție!”

Procurori anticorupţie, ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova au întreprins marţi dimineaţa percheziţii la domiciliul fostului preşedinte Igor Dodon, informează Radio Chişinău. Potrivit unor surse ale Deschide.md, Igor Dodon, preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi fost preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru 72 de ore. Totodată, potrivit surselor, a fost reţinut şi cumnatul lui Dodon, Petru Merineanu, care ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

Informaţia privind reţinerea lui Dodon pentru 72 de ore a fost confirmată pentru Deschide.md de procurorul general interimar, Dumitru Robu. Însă purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat că nu confirmă deocamdată reţinerea lui Igor Dodon. „Este prematur să vorbim despre o reţinere a lui Igor Dodon atât timp cât acţiunile de urmărire penală sunt în curs de desfăşurare”, a spus Mariana Cherpec pentru Radio Chişinău, adăugând că „au loc mai multe acţiuni, urmând să fie efectuate mai multe acţiuni pe parcursul zilei”.

Mariana Cherpec a precizat pentru presă că este vorba despre un dosar penal deschis în baza mai multor articole din Codul Penal. Igor Dodon este bănuit de mai multe infracţiuni, inclusiv corupere pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

Săptămâna trecută, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus repornirea urmăririi penale în dosarul numit în spaţiul public din Republica Moldova „kuliok” („punga”). Este vorba de imaginile video din 2019 în care Igor Dodon primeşte o pungă de la fostul lider democrat Vlad Plahotniuc în care se presupune că ar fi fost bani. Igor Dodon a negat însă că ar fi primit bani. În 2020, procuratura a refuzat declanşarea dosarului penal pe motiv că nu se putea demonstra că în pungă ar fi fost bani.

Kremlinul este alarmat de folosirea unor „practici de persecuție” împotriva fostului președinte moldovean Igor Dodon, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov!

Anterior, presa a relatat despre percheziția din casa fostului președinte și reținerea lui Dodon, iar jurnaliștii din timpul unei discuții cu Peskov i-au cerut luni secretarului de presă să comenteze aceste informații.

„În primul rând, aceasta este o problemă internă a Moldovei. În al doilea rand: desigur, suntem alarmați că această practică și persecuție se aplică din nou celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații de prietenie reciproc avantajoase cu Federația Rusă, adică cu țara noastră. Prin urmare, noi, desigur, am dori să sperăm și am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a spus Peskov, relatează Interfax.

Zeci de pecheziți în Franţa, România şi Moldova: liderul unei grupări care spărgea case de lux, săltat cu mascații în țara noastră

Liderul unei grupări din Republica Moldova specializate în spargeri de case de lux a fost prins în România, iar alte 12 persoane care acţionau cu acesta au fost arestate în Franţa. Anchetatorii au stabilit că gruparea acţiona în Moldova, Franţa şi România, iar prejudiciul în acest caz depăşeşte o jumătate de milion de euro. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că a fost documentată activitatea infracţională a membrilor grupării intitulate„Patron”, care îşi desfăşura activitatea în Moldova, Franţa şi România. Anchetatorii au făcut 50 de percheziţii în Franţa, România şi Moldova, în urma cărora au fost arestaţi 13 cetăţeni moldoveni, dintre care 12 în Franţa şi unul în România. Bărbatul arestat în România este conducătorul grupării şi el locuieşte de mai mulţi ani în ţara noastră. El a fost condamnat în trecut şi într-un dosar legat de crearea unor fabrici clandestine de ţigări. De asemenea, PCCOCS a precizat că el este căutat şi în alte cazuri, pentru comiterea unor infracţiuni în Europa.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au fost implicaţi în spargerea mai multor case de lux şi în furturi de accesorii agricole şi materiale de construcţii, valoarea prejudiciului depăşind 500.000 de euro. De asemenea, în timpul percheziţiilor au fost ridicate 1.700 de cutii de ţigări, 520 de kilograme de tutun şi peste 200.000 de euro, dar şi bunuri sustrase şi introduse clandestin în Moldova. Liderul grupării a fost reţinut pentru 24 de ore de autorităţile din România, iar apoi a fost prezentat Curţii de Apel Bucureşti care a dispus extrădarea acestuia în Franţa.

Ministrul Justiției din Republica Moldova: „Stoianoglo s-a comportat de parcă era avocatul lui Platon!”

Dacă președintele Maia Sandu va semna decretul de demitere a procurorului general suspendat din funcție, va fi inițiat un nou concurs pentru funcția de șef al Procuraturii Generale. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia până la sfârșitul acestui an Procuratura Generală trebuie să aibă o nouă conducere. Sergiu Litvinenco spune că membrii CSP au oferit calificativul „nesafisfăcător” activității procurorului general, întrucât Alexandr Stoianoglo nu și-ar fi înțeles esența funcției, notează IPN.

Sergiu Litvinenco spune că în urma raportului realizat de comisia de evaluare a performanțelor procurorului general, s-a constatat că Stoianoglo ar fi avut o relație apropiată cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, pe care l-ar fi favorizat. Mai mult, potrivit raportului comisiei, Stoianoglo i-a cerut consultații juridice lui Platon pentru formularea unei cereri de chemare în judecată din numele unei instituții a statului.

Urmare a analizei raportului, urmare a audierii atât a membrilor comisiei de evaluare, cât și a procurorului general suspendat, CSP a decis să acorde calificativul nesafisfăcător dat fiind faptul că în raport au fost lucruri ieșite din comun, strigătoare la cer. Analiza arată că Alexandr Stoianoglo nu și-a înțeles esența funcției. Este inadmisibil într-un stat de drept ca procurorul general să solicite consultanță juridică de la o persoană investigată de procuratură. Am asistat la o apărare a lui Veaceslav Platon, de parcă Stoianoglo era avocatul lui Platon. Abordarea și comunicarea lui Alexandr Stoianoglo în raport cu Plahotniuc a fost una corectă, doar că nu a avut aceeași abordare și în cazul lui Platon”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit legii, procurorul general este demis din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Dacă președintele va semna decretul de eliberare, funcția devine vacantă și vor exista toate condițiile pentru inițierea unui concurs pentru funcția de procuror general. Anul acesta trebuie să avem un nou procuror general. Hotărârea CSP a fost contestată, deși încă nu s-a ajuns la hotărârea motivată. Alexandr Stoianoglo are dreptul să conteste”, a mai spus ministrul Justiției.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *